Asociaţia Nevăzătorilor din România, Universitatea din București și Fundația Orange au lansat oficial BLINDHub, proiect cu acoperire națională, în cadrul căruia va fi dezvoltată o aplicație mobilă menită să faciliteze accesul persoanelor cu deficiențe de vedere pe piața muncii şi în mediul universitar.

Proiectul se va derula în perioada 2020 – 2022 și răspunde nevoilor celor peste 50.000 de persoane cu deficienţe de vedere și apte de muncă din România, în contextul tendinţei de digitalizare, dar și a solicitării tot mai mari în rândul angajatorilor de capital uman bine pregătit. Proiectul BLINDHub este finanțat de Fundaţia Orange cu suma de 482.000 lei, prin intermediul programului „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere / auz din România.

,,Utilizarea de tehnologii și dispozitive asistive și de acces sunt premize incontestabile ale unei reale incluziuni pentru persoanele cu deficiență de vedere. Într-o lume digitală, BLINDHub pune împreună idei şi oportunităţi vocaţionale şi de muncă într-un spaţiu de interacţiune perfect adaptat nevoilor nevăzătorilor”, a menționat Tudorel Tupiluși, Președinte ANR.

Componenta principală a proiectului o reprezintă aplicația mobilă în care beneficiarii își vor putea crea gratuit, un profil profesional complet in baza unui video CV. Companiile interesate vor avea ocazia să filtreze în baza de date și să trimită direct solicitări de interviu către candidați. Materialul de tip video CV va fi realizat cu sprijinul echipei de proiect în cadrul celor 2 centre BLINDHub din București sau în țară, în cadrul evenimentelor organizate în 5 mari orașe, cu scopul de a promova beneficiile aplicației, atât pentru angajat, cât și pentru angajator.

„BLINDHub reprezintă nu doar un simplu proiect cu o componentă digitală, ci şi o oportunitate majoră pentru comunitatea nevăzătorilor din Romania de a se conecta la mediul educaţional universitar şi la piaţa forţei de muncă. Consider că acest proiect va da naştere pe termen lung, unui trend pozitiv de integrare în mediul universitar a studenţilor cu dizabilităţi de vedere”, a completat Magdalena Platis, Prorector al Universităţii din Bucureşti.

„Succesul BLINDHub se bazează pe trei piloni importanţi: o schimbare de mentalitate în ceea ce priveşte comunitatea nevăzătorilor sub aspectul îmbraţişării noilor tehnologii digitale, adoptarea unei noi viziuni asupra capitalului uman reprezentat de persoanele nevăzătoare şi revoluţia tehnologică care transformă interacţiunea nevăzătorilor cu angajatorii şi mediul educaţional”, a considerat Dacian Pribeanu, expert BLINDHub.

,,Prin BLINDHub ne propunem să schimbăm mentalități, să dărâmăm bariere și să construim un alt mod de a fi și de a ne raporta la cei diferiți de noi. Construim un ,,nou normal” pe piața muncii din România, ghidată de procese empatice și incluzive, unde cu ajutorul tehnologiei, dizabilitatea devine ușor abilitate atunci când omul are la dispoziție resursele necesare și mediul propice pentru a-și atinge potențialul maxim”, a declarat Dana Deac, Președinte Fundația Orange.

Mai mult detalii privind acțiunile ce vor fi derulate în cadrul proiectului vor fi disponibile pe pagina de Facebook BLINDHub.ro

Despre Asociația Nevăzătorilor din România

Fondată în anul 1956, Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR) este organizaţie non-guvernamentală naţională, care apără și promovează drepturile persoanelor cu dizabilitate vizuală din țara noastră. ANR oferă servicii, celor cca 95.000 de persoane cu deficiențe de vedere, pe care nicio altă entitate din România nu le oferă, fapt ce i-a conferit, din partea statului român statutul de utilitate publică. ANR este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Naţional al Dizabilităţii şi, implicit, a Forumului European al Dizabilităţii. Pentru detalii, vizitați www.anvr.ro.

Despre Universitatea București

Universitatea București (UNIBUC) este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ, cercetare şi cultură din România, dobândind, în cei peste 150 de ani de existenţă, un solid prestigiu naţional şi internaţional. Numeroasele generaţii de studenţi şi profesori au reuşit să impună Universitatea ca una din instituţiile de referinţă pentru întreaga societate românească, fiind prima instituţie românească existentă în primele 600 de universităţi din lume. Pentru detalii, vizitați www.unibuc.ro.

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei 8 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6.5 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.