BLINDHub, proiectul realizat de către Asociația Nevăzătorilor din România, în parteneriat cu Universitatea din București, a ajuns la final. În cadrul acestui proiect a fost dezvoltată prima aplicație mobilă, cu scopul de a facilita accesul persoanelor cu deficiențe de vedere pe piața muncii şi în mediul universitar.

Proiectul s-a derulat la nivel național, în perioada octombrie 2020 – iunie 2023, și răspunde nevoilor celor peste 50.000 de persoane cu deficienţe de vedere și apte de muncă din România, în contextul tendinţei de digitalizare, dar și a solicitării tot mai mari în rândul angajatorilor de resurse umane bine pregătite.

Proiectul BLINDHub s-a realizat cu sprijinul financiar oferit de de Fundatia Orange, în total 482.000 lei, prin intermediul programului „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere sau auz din România.

,,Vrem să facem incluziune socială, dar nu oricum, ci, acum, în 2023, la nivelul secolului XXI, utilizând tehnologiile moderne în beneficiul nostru. Sperăm ca acest moment de bilanț să fie de fapt impulsul de a face mai mult și mai bine în viitor, să dezvoltăm împreună și alte proiecte și ne dorim din tot sufletul ca partenerii să vină cu propuneri concrete pentru a extinde utilitatea platformei BLINDHub”, a declarat Dana Deac, președintele Fundației Orange.

Componenta principală a proiectului a reprezentat dezvoltarea unei aplicații mobile, în care beneficiarii cu deficiențe de vedere își pot crea gratuit un profil profesional complet în baza unui video CV. Companiile interesate au opțiunea de a filtra în baza de date profilul viitorului angajat și să trimită direct solicitări de interviu către candidații selectați. Universitățile care au cursuri dedicate se pot adresa direct viitorilor studenți prin promovarea ofertei educaționale și a serviciilor de orientare în carieră, informează inițiatorii proiectului.

,,Acum patru ani, posibilitatea existenței unei asemenea aplicații era doar o idee a noastră, un deziderat. Putem spune că aplicația răspunde nevoilor actuale ale nevăzătorilor aflați în căutarea unui loc de muncă, atât prin oportunitățile pe care le creează, cât și prin soluțiile pe care le asigură. În acest sens, interacțiunea dintre candidați, universități și angajatori se face într-un spațiu deopotrivă dedicat și accesibilizat. În plus, înlocuirea clasicelor CV-uri cu prezentări video este nu doar o noutate formală, foarte spectaculoasă de altfel, ci mai cu seamă o foarte importantă noutate de conținut. Cu ajutorul acestui instrument modern, nevăzătorii au șansa de a arăta concret potențialilor angajatori ce știu să facă și cum procedează. Găsirea unui loc de muncă este, după cum prea bine se știe, un demers dificil în general. Ea devine însă o adevărată provocare când vine vorba de persoane cu dizabilități, din cauză că opțiunile acestora sunt, prin forța lucrurilor, mult mai reduse. Tocmai de aceea, fiecare nevăzător care se angajează înseamnă un succes, o bătălie câștigată”, a menționat Tudorel Tupilus, președintele Asociației Nevăzătorilor din România.

Până în prezent, aplicația BLINDHub a reunit 414 candidați cu dizabilități vizuale, 42 de angajatori și 4 universități, consolidând o comunitate incluzivă de educație și angajare în România.

„Cel mai important este să rezolvăm problemele de acces, iar incluziunea socială înseamnă acces în câteva subsisteme importante, cum ar fi cel al pieței muncii. Cum să ai acces la piata muncii si să îți pui in valoare propriile competențe dacă acestea nu sunt mediate de tehnologie? Prin intermediul tehnologiei am reușit să asigurăm acces la educație și să facem un efort de incluziune”, a completat Marian Preda, rector al Universităţii din Bucureşti.

Succesul BLINDHub se bazează pe trei piloni importanţi:

  • schimbare de mentalitate în ceea ce priveşte comunitatea nevăzătorilor în privința utilizării noilor tehnologii digitale, în contextul orientării profesionale;
  • adoptarea unei viziuni incluzive asupra capitalului uman reprezentat de persoanele nevăzătoare pe piața muncii şi
  • revoluţia tehnologică care transformă interacţiunea nevăzătorilor cu angajatorii şi mediul educaţional, într-un spațiu virtual accesibil.

Aplicația BLINDHub se poate descărca gratuit din App Store și Google Play.  

Mai multe detalii privind acțiunile ce vor fi derulate în cadrul proiectului vor fi disponibile pe pagina de Facebook BLINDHub.ro: https://www.facebook.com/BlindHub.ro

Despre Asociația Nevăzătorilor din România

Fondată în anul 1956, Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR) este o organizaţie non-guvernamentală naţională, care apără și promovează drepturile persoanelor cu dizabilitate vizuală din țara noastră. ANR oferă servicii, celor cca 95.000 de persoane cu deficiențe de vedere, pe care nicio altă entitate din România nu le oferă, fapt ce i-a conferit, din partea statului român statutul de utilitate publică. ANR este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Naţional al Dizabilităţii şi, implicit, a Forumului European al Dizabilităţii. Pentru detalii, vizitați www.anvr.ro.

Despre Universitatea București

Universitatea București (UNIBUC) este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ, cercetare şi cultură din România, dobândind, în cei peste 150 de ani de existenţă, un solid prestigiu naţional şi internaţional. Numeroasele generaţii de studenţi şi profesori au reuşit să impună Universitatea ca una dintre instituţiile de referinţă pentru întreaga societate românească, fiind prima instituţie românească existentă în primele 600 de universităţi din lume. Pentru detalii, vizitați www.unibuc.ro.

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizaţie nonprofit, care se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie, menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei 8 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6.5 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.