Sala Sporturilor din Brașov a găzduit, pentru prima dată, în perioada 25-26 septembrie, Veraflor`s Cup 2021, o competiție sportivă dedicată persoanelor cu dizabilități locomotorii. La acest eveniment au participat sportivi în scaune rulante din patru țări, care și-au disputat titlu la două discipline sportive, handbal și baschet, în sistemul de preliminarii și grupe finale.

La competiţie, pe lângă ACSH Veraflor, ce a reprezentat România – formată şi antrenată la Braşov, au participat şi echipe din Turcia, Ucraina și Bulgaria.

Cei mai mulţi dintre sportivi au suferit la un moment dat un accident care i-a făcut să nu mai poată merge fără ajutorul scaunului rulant. Sportul le-a dat tăria și dârzenia necesară pentru a-și schimba modul de viață și pentru a deveni activi.

Sorin Alexandru Pară, în vârstă de 36 de ani, unul dintre sportivii în scaun rulant, a vorbit despre importanța competiției și a sportului pentru el.

,,Am reușit să organizăm, în sfârșit, prima ediție a campionatului de handbal și baschet în scaun rulant, cu echipe internaționale, pentru a promova sportul și a încuraja cât mai multe persoane cu dizabilități să facă sport și să înțeleagă că nu le ia nimeni pensia sau altă prestație socială daca practică sport. Vrem să atragem de partea noastră oameni din instituții care pot să ne sprijine în a dezvolta programe de incluziune a persoanelor cu dizabilități în societate și prin sport. La acest proiect am fost sustinuți de Consiliul Județean Brașov, Primăria Brașov și de Anca Dragu, președintele Senatului”, a spus Sorin Alexandru Pară.

La rândul său, Anca Dragu, prezentă la eveniment, a vorbit despre impactul profund pe care i l-a produs participarea la o astfel de competiție.

,,Există oameni pentru care dorința de a trăi activ trece orice obstacol. Am cunoscut astfel de oameni, astăzi, la Brașov, la Cupa Veraflor, la meciurile de handbal și baschet. Sunt un exemplu de ambiție extraordinar, oameni care la început nu puteau ieși din casă acum își remodelează stilul de viață datorită sportului. Am participat la un workshop în care mi-au arătat cum este să joci handbal din scaunul cu rotile. A fost o experiență, într-adevăr, copleșitoare. Meciurile de astăzi au fost un spectacol de voință, o imagine a demnității unei vieți normale. Tot aici, am cunoscut oameni care vor să împărtășească experiența lor în grupul de lucru pe care l-am creat la Senat pentru Codul Accesibilizării, setul de reguli care să răspundă nevoilor reale ale persoanelor cu dizabilități”, a declarat Anca Dragu.

Veronica Mîndrescu, antrenoarea echipei brașovene, a povestit cum a ajuns ca de la 3-4 practicanți de handbal în scaun rulant, în 5 ani, să ajungă la 15 sportivi.

,,Am început la sala de sport din cadrul Universității Transilvania, cu câțiva jucători. A fost o provocare pentru mine și pentru ei și, dintr-un lot de 3-4 jucători acum cinci ani, am ajuns la un lot de 15-16 jucători. Sunt persoane cu dizabilități, care au anumite frustrări interioare, anumite nemulțumiri, cu care vin la antrenamente. Eu trebuie să îi ponderez, să am ședințe psihologice cel puțin 10-15 minute, înainte de începerea antrenamentului și după antrenament, cu fiecare în parte și cu toții împreună, pentru a-i ajuta să treacă peste momentele dificile din viață, din afara terenului de sport. Practicarea sportului este mai mult pentru a-și demonstra lor, că ei, de fapt, nu au nicio problemă fizică, nu au niciun handicap, că ei pot face și ce fac oamenii normali. Eu am ajuns, după cinci ani de zile de când îi pregătesc, să constat că diferența dintre normal și anormal nu o văd, nu știu cine este normal, nu știu cine este anormal”, a precizat Veronica Mîndrescu, antrenorul echipei de handbal și organizatorul competiției.

Competiţia sportivă a fost susţinută financiar de Consiliul Judeţean Braşov, în timp ce Primăria Braşov a pus gratuit la dispoziţia echipelor participante transportul adaptat pentru persoanele cu dizablităţi. 

,,Am sprijinit și financiar, dar în primul rând, am vrut să facem posibilă să existe această primă ediție, adică a fost nevoie să modificăm ghidurile pentru sport, astfel încât să se acorde un punctaj pentru acest tip de competiție, înainte nu exista acest punctaj. Este foarte important să schimbăm mentalitatea comunității, nu ar trebui să vorbim despre drepturile persoanelor cu dizabilități, ci despre obligațiile pe care le avem noi, ca societate. Din păcate, tindem să-i marginalizăm. Ei se lovesc de dificultăți în orice deplasare pe care o au, zi de zi, oricând. Aș invita pe oricine să se pună într-un scaun cu rotile și să facă o tură prin oraș, numai așa ca să își schimbe mentalitatea”, a declarat vicepreședintele CJ Szenner Zoltan.

Asociația Club Sportiv Handbal Veraflor, organizatorul competiției, este un club sportiv recunoscut național ce promovează sportul și performanța în rândul tinerilor și al persoanelor cu nevoi speciale, egalitatea de șanse în sport, echitatea socială și accesul la o viața mai bună a persoanelor cu dizabilități.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.