Autor: Andreea Raluca Coteanu

Zoltan Szabo, cunoscut drept Zoli, este cel care a pus bazele asociației Angel Dog. Dresajul este o pasiune descoperită de mic, de când învăța cățelușii din preajma blocului diferite comenzi. Loialii necuvântători, dresați de el, sunt oferiți gratuit beneficiarilor. În prezent, activitatea asociației nu este susținută de stat și nu are venituri constante și sigure. Prin munca prestată de Zoli și de voluntari, se urmărește oferirea de șanse persoanelor cu dizabilități la o viață mai independentă, mai interactivă și susținerea drepturilor acestora.

Câinele ghid și stăpânul său formează o echipă. Daria Domșa, în calitate de reprezentant, voluntar și beneficiar al Asociației, explică în câteva cuvinte cum Daisy, cățelușa sa, i-a schimbat viața .

,,Complet și cuprinzător, de când Daisy este cu mine, sunt mult mai independentă, am mai mult curaj, mă simt și sunt în siguranță și îmi oferă o stare de bine, bunăstare ”.

Pe lângă câini ghid, Angel Dog predă și câini de terapie. Daria amintește că este totuși o diferență: ,, Câinele ghid este învățat să te ghideze, să ocolească obstacole, să semnaleze anumite pericole precum trepte, zebră și altele. În schimb, câinele de terapie lucrează alături de un terapeut”.

Întrebată dacă recomandă nevăzătorilor să aplice pentru un câine ghid, Daria spune un ferm da. „Oamenii care vor să aplice pentru un câine ghid completează formularul de pe site, iar apoi prin intermediul e-mailului stabilim o oră și o zi la care îi putem contacta. Șansele diferă, într-adevăr. Cei cu prioritate sunt acei nevăzători care se descurcă într-o anumită măsură cu orientarea, în ideea că merg deja singuri cu bastonul, merg la studii sau la muncă”, spuneDaria.

Atunci când un patruped este pregătit în totalitate, persoana este chemată să facă cunoștință. Dacă câinele nu i se potrivește, următoarea persoană de pe listă este anunțată. ,,Putem suna următoarea și următoarea persoană până găsim o potrivire sau poate fi o potrivire de la prima vedere, cum a fost între mine și Daisy. Suntem împreuna din 2016”, mărturisește Daria.

Ea explică că se analizează felul în care reacționează cățelul, modul în care se comportă în preajma persoanei și alte semne care pot fi observate, în special de Zoli, stabilesc dacă este sau nu o potrivire. „Zoli are curajul ăsta ieșit din comun. Pentru a ne da seama dacă un câine este pregătit în totalitate, el se leagă la ochi și parcurge alături de cățel un traseu necunoscut”, povestește ea.

Este important de avut în vedere că un câine ghid, precum oricare alt animal de companie, este o responsabilitate.

„Depinde de fiecare om ce metodă de ajutor dorește, diferența dintre câine și bastonul alb este că animăluțul necesită să depui un efort pentru el. Mulți părinți sunt reticenți și nu doresc un câine ghid din motive, precum părul în casă sau consideră că nu au un copil suficient de responsabil”, afirmă Daria.

La început, există o perioadă de acomodare între câinele ghid și beneficiar. Contează foarte mult și munca în echipă: câine-dresor-beneficiar. El trebuie să învețe să asculte și când dresorul nu este în preajmă, dar și dresorul are nevoie să vadă că modul în care beneficiarul corectează câinele este unul corect și util.

 „Zoli intervine și corectează astfel încât comenzile și corecțiile să fie corecte. În acest mod, evităm să deprindem greșit anumite lucruri care pe viitor pot aduce dificultăți”, spune Daria.

 „Statul nu se implică și nu ne ajută cu nimic. Am depus proiecte la care nu am primit răspuns, chit că termenul este de 30 de zile. Alteori ne-au spus ca pur și simplu nu au fonduri alocate pentru acest tip de activitate ”, explică Daria dezamăgită.

Totodată, ea scoate în evidență costurile ridicate pe care Asociația le acoperă numai din donații, patrupezii fiind apoi repartizați în mod gratuit.

 „Acești câini au nevoie de îngrijire estetic vorbind, dar și de vaccin, vitamine și alte medicamente, mâncare și curățenie. Dacă ai simultan trei câini în dresaj și trebuie să le acorzi fiecăruia cea mai bună îngrijire, îți dai seama că prețurile sunt mai mari”, adaugă Daria.

            Daria recomandă ca atunci când întâlnești un nevăzător alături de câinele său ghid, să nu îi distragi atenția strigandu-l, oferindu-i mâncare și să nu îl mângâi fără acordul stăpânului. În ceea ce privește indicațiile oferite unui nevăzător, nu este util să gesticulezi. Nu faci decât să agiți și să dezorientezi animalul. Când te apropii de un nevăzător alături de patrupedul său, apropie-te pe partea opusă cățelului, ușor, nu brusc.

„Întrebați dacă se descurcă numai în cazul în care este extrem de aglomerat sau viața lor este pusă în pericol. În rest, se descurcă, sunt foarte inteligenți. Daisy atunci când este aglomerat și oamenii se tot bagă în fața ei, încearcă să îi dea la o parte cu botul”, spune Daria zâmbind.

Informații despre donații, voluntariat, aplicarea pentru câine ghid etc., se regăsec pe: http://angeldog.ro/acasa/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.