Guvernul a aprobat, miercuri, o Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină, fiind adăugate noi categorii de persoane pentru care se decontează cheltuielile de carantină, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

,,La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Hotararea Guvernului privind modificarea și completarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi luarea unor măsuri în domeniul sănătăţii, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 201/2020, precum și pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății pe anul 2020 cu suma de 600.000 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”, a transmis Ministerul Sănătății.

Conform documentului, au fost incluse noi categorii de beneficiari pentru care se vor deconta cheltuielile de carantină de la bugetul de stat, respectiv:

– personal medico-sanitar si personal auxiliar sanitar confirmat COVID-19 care nu necesită internarea sau personal medico-sanitar și personal auxiliar sanitar care interacționează cu pacienți și care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru

– personal medico-sanitar si personalul auxiliar sanitar încadrat în centrele care efectuează dializa pentru pacienții confirmați COVID-19.

Mai mult, s-a hotărât ca toate cheltuielile cu transportul pentru persoanele care optează pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, să fie decontate prin direcțiile de sănătate publică.

De asemenea, se vor asigura cheltuielile cu hrana pentru personalul medico-sanitar și personalul auxiliar sanitar care interacționează cu pacienți și care optează pentru o formă de cazare în afara domiciliului după programul de lucru – care include 2 mese/zi acordate în spatiul special de carantina, în funcție de programul de lucru al fiecarei persoane.

,,Tot prin actul normativ s-a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății cu suma de 600.000 mii lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru decontarea cheltuielilor pentru carantină și decontarea alocației de hrană în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 725/2020 privind stabilirea măsurilor de sprijinire a persoanelor vulnerabile care se află în izolare la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, cu modificările și completările ulterioare”, se mai precizează în document.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.