Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), Federația Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) și Federația Dizabnet au decis să susțină candidații care sunt persoane cu dizabilităţi și s-au înscris în cursa electorală la alegerile locale din 27 septembrie, indiferent din ce partid fac parte sau dacă sunt independenți.

Cei trei organizatori (specificați mai sus) au privit cu entuziasm și încredere înscrierea în cursa electorală a persoanelor cu handicap dornice de a schimba mentalități și de a doborî bariere. Prin urmare, au fost intervievați toți candidații cu dizabilități și au fost promovați prin canalele proprii media ale organizatorilor.

Din păcate, procentajul alegerii candidaților speciali a fost unul redus. Doar 3 din 14 candidați au reușit să obțină posturi în urma candidaturii lor la alegerile locale. Aceștia sunt: Marta Iozefina Bencze, Valentin-Ovidiu Milian și Flavian Alexandru Crăciun.

Marta Iozefina Bencze a ales să candideze din partea PNL la funcția de consilier local al municipiului Galați pentru a motiva persoanele cu dizabilități să se implice mai mult în viața comunității, și împreună să schimbe mentalități.

,,Îmi doresc să contribui la schimbarea mentalității și atitudinii gălățenilor față de persoanele cu dizabilități, la transformarea comunității gălățene într-o comunitate accesibilă pentru toţi prin: accesibilizarea mediului fizic şi educaţional, a locurilor de muncă, a transportului şi a noilor tehnologii, asigurarea accesului la informaţie, cultură şi timp liber, sport, servicii sociale şi de sănătate”, mărturisea ea înainte de a fi aleasă consilier local.

Marta spune că este nerăbdătoare să depună jurământul pentru funcția de consilier local și va reprezenta cu responsabilitate interesele cetățenilor care au votat-o.

,,Sunt de doi ani în politică și încă de la început am fost susținută de colegii mei de partid, astfel că din decembrie 2018 sunt Vicepreședintă a Departamentului Imagine, Comunicare, Relații cu Mass-media și Purtător de cuvânt. Sunt onorată că Partidul Național Liberal mi-a susținut candidatura la Consiliul Local al Municipiului Galați, pe o poziție eligibilă (poziția a 3 a), și asta datorită faptului că am dat dovadă într-un timp foarte scurt de credibilitate, încredere și competență în toate proiectele în care m-am implicat. În acest moment, aștept cu nerăbdare să depun jurământul pentru funcția de consilier local și sunt sigură că momentul va fi plin de încărcătură emoțională, pentru că îmi asum cu responsabilitate să reprezint interesele cetățenilor care m-au votat și susținut”, mărturisește Marta.

Marta subliniază că, din cauza contextului actual, creat de pandemie, campania electorală pentru alegerile locale a fost o campanie atipică, iar acțiunile au fost restrânse. Aproximativ 68% dintre gălățeni au ales să nu iasă la vot, considerând că schimbarea și actul democratic nu este important. Comoditatea și lipsa de interes civic a celor care nu au considerat că votul lor contează, din păcate, este o problemă la nivel național.

,,Vreau să evidențiez că municipiul Galați are pentru prima dată în Consiliul Local, o persoană cu dizabilități fizice, iar acest fapt reprezintă un prim pas important către incluziunea persoanelor cu dizabilități la toate nivelurile”, adaugă ea.

La rândul său, Valentin-Ovidiu Milian spune că a ales să candideze din partea PNL la funcția de consilier local al comunei Dobrești, județul Bihor, pentru a fi util semenilor din comunitatea în care trăiește și pentru a milita pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.

,,În primul rând, sunt câteva lucruri importante pe care aș vrea să le punctez: schimbarea mentalității și a atitudinii în raport cu persoanele cu handicap, îndeplinirea obiectivelor stabilite împreună cu echipa, în vederea dezvoltării și modernizării comunei, implicarea activă în rezolvarea problemelor care apar la nivel de comunitate, precum și promovarea și dezvoltarea turismului la nivel de comună”, spunea Ovidiu înainte de alegeri.

Ovidiu a declarat că este bucuros că a putut participa la o campanie cu multe aspecte pozitive, în care a reușit să schimbe anumite mentalități și să încurajeze oamenii să se implice mai mult în viața comunității.

,,A fost o campanie frumoasă, în care am reușit sper eu să schimb anumite prejudecăți, cu privire la persoanele cu dizabilități. Am văzut faptul că, echipa cu care am fost în campanie m-a tratat ca pe o persoană tipică, am putut observa admirația echipei și a locuitorilor comunei și cred că mulți au fost motivați să se implice mai mult în viața social-politică și nu numai. Pe această cale, vreau să încurajez persoanele cu dizabilități din România să se implice în diferite activități, pentru că încă o dată am văzut că dizabilitatea poate fi o sursă și un factor major de motivare a societății. O veste bună este faptul că suntem majoritari în consilul local – 8 consilieri din partea PNL – și că am promisiuni din partea echipei că împreună vom acesibiliza clădiri publice care încă nu sunt acesibilizate”, a mărturisit Ovidiu.

Flavian Alexandru Crăciun a ales să candideze din partea  USR PLUS la funcția de primar al comunei Bujoru, județul Teleorman, din dorința de a ajuta, de schimba ceva și de a aduce localitatea la standarde europene.

,,Am luat decizia de a intra în politică din dorința de a schimba ceva și de a dezvolta comuna în care am copilărit așa frumos. Pe vremea când eram elev, Scoala Generală din Bujoru avea cele mai frumoase laboratoare din județul Teleorman. În 30 de ani s-a construit o singură grădiniță in Bujoru. Cred că prin mai multă implicare se pot face mai multe proiecte, în special prin atragerea fondurilor europene. Mi-am dorit să văd copii veseli alergând prin curtea scolii, dascăli mulțumiți de condițiile în care predau și dotări de ultimă generație în școală.

De asemenea, mi-aș fi dorit să dispunem de cele mai bune servicii medicale și aparatură în dispensarul din Bujoru. Fiindcă am constatat un total dezinteres din partea administrației publice, am decis sa mă avânt în această luptă pentru primaria Bujoru, fiind convins ca împreună cu cetățenii acestei comune, putem face Bujoru sa înflorească!”, a afirmat Flavian.

Din nefericire, Flavian nu a obținut postul pentru care a candidat, însă a reușit să ocupe funcția de consilier local al comunei în care trăiește.

,,Din păcate, mi-am dat seama că suntem prea mici pentru schimbări așa de mari, întrucât lumea nu dorește să aspire la mai mult și se complace într-un cerc vicios care nu duce nicăieri. Dacă ești sărac și cinstit, riști să nu faci față jocurilor de culise și părții întunecate din acest domeniu. Întrucât sunt sportiv de performanță, având la activ peste 40 de turnee internaționale de tenis la care am participat în întreaga Europă, îmi place să joc fair-play. Dar din păcate, în politică,  în special pe plan local, acest fair-play a fost un handicap pentru mine”, spune el.

Flavian speră să poată ajuta comunitatea din postură de consilier local atât cât îi permite funcția, prin implementarea de proiecte în folosul comunității din care face parte.

,,Voi propune mai multe proiecte în consiliul local. Sper sa fie aprobate. Vor fi proiecte care vor fi în folosul Bujorenilor. Lupta va continua și la alegerile parlamentare din decembrie, unde voi candida pe listele USR-PLUS Teleorman la Senat”, adaugă  Flavian.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.