Pandemia cauzată de noul coronavirus a dat tuturor viața peste cap. Au trecut deja șase luni, iar pandemia este departe de a se fi încheiat.

Potrivit OMS, chiar dacă multe țări au înregistrat progrese în lupta împotriva COVID-19, la nivel global pandemia este în expansiune. Până acum, virusul a infectat peste 10,1 milioane de oameni, la nivel mondial, și a ucis cel puțin 502.634 de oameni. În acest sens, descoperirea unei terapii și a unui vaccin eficient este prioritară.

Ce am aflat până astăzi despre virusul SARS-CoV-2, care a provocat infecția COVID-19?

Virusul SARS-CoV-2 intră in organism prin nas, unde se leagă de receptorii ACE2, ceea ce împiedică recunoașterea lui de către anticorpi. Transmiterea se face pe cale aerogenă, de la un om infectat la un om sănătos, când omul infectat tușește, strănută sau vorbește tare. De aceea, este importantă purtarea maștii în spații închise și distanțarea fizică.

Dr. Laura Zarafin, medic specialist Anestezie-Terapie Intensivă la Spitalului Colentina, spune că 80% dintre infectați nu au nici un fel de simptom sau sunt paucisimptomatici (unii descriu retroactiv pierderea mirosului, gustului sau câteva zile de subfebrilitate sau frisoane, nimic care să-i fi determinat să se adreseze medicului), 15 % fac forme ușoare sau medii, iar 5% dintre infectați fac forme severe care ajung în ATI .

,,Dintre cei ce ajung intubați, un procent între 89%, raportat de medicii din New York, și 95 % raportat de chinezi, mor, în ciuda ventilației mecanice. Intrigați de saturațiile în oxigen extrem de mici (sub 50%, la care totuși pacienții aveau ochii deschiși) ale celor ce ajungeau la urgențe în spitalul din Bergamo, medicii italieni au început să facă autopsii, descoperind, pe lângă modificari tipice de pneumonie bilateral, și leziuni de endotelită cu prezența de trombi (cheaguri), în vasele pulmonare mari sau în cele mici, diseminate în ambii plămâni. De aceea, s-au introdus anticoagulantele în terapia Covid 19, ceea ce a dus la reducerea numărului de cazuri care ajung în Terapie Intensivă”, a scris dr. Laura Zarafin pe Facebook.

Dr. Laura Zarafin a subliniat că cei care fac forme severe de Covid 19 sunt diabeticii, neoplazicii, cei cu boli cardiace, ciroticii, cei cu bronhopneumopatie obstructivă cronică, pacienții cu orice boală care scade mult imunitatea, iar severitatea simptomelor și forma de boală depind de ,,doza de virus” la care sunt expuși. Din acest motiv, nu este recomandabilă internarea asimptomaticilor și a celor cu forme ușoare alături de cei cu forme medii, cu încarcătură virală mare. De asemenea, este crucială aerisirea încăperilor în care se află pacienți infectați cu SARS-CoV-2, și nu este indicată folosirea aparatelor de aer condiționat.

Aceasta a adus informații utile și în ceea ce privește testarea și tratamentul potrivit.

,,Există rezultate fals negative la RT- PCR ( între 20-30% ), dar și fals pozitive (care pot arăta material genetic viral, însă care nu crește pe medii de cultură,  ceea ce arată că reprezintă fragmente de virus mort, uneori până la 41-60 de zile ). Pacienții infectatii cu SARS-CoV-2 devin contagioși cu 2-6 zile înainte de apariția oricărui simptom, iar această contagiozitate scade marcant în prima săptamână de la debutul simptomelor. Asimptomaticii sunt considerați posibil contagioși 10 zile de la primul PCR pozitiv (rămâne de studiat). De aici durata de carantinare de 14 zile a celor întorși din zone roșii .

Nu există tratament antiviral dovedit prin studii randomizate, dublu- orb, cu eficiență maximă anti SARS-CoV-2. Unii experți studiază posibilitatea administrarii unui cocktail de antivirale. Remdesivirul pare să aibă rezultate bune dacă este administrat precoce, iar plaquenilul a fost scos de OMS din protocoalele terapeutice. În cazurile de pneumonie bilaterală și de furtună citokinică este de dorit administrarea de dexametazonă + anti IL 6 + anticoagulante + azitromicină, aceasta din urmă având efect antiviral și antiinflamator”, a explicat dr. Laura Zarafin.

Virusul este omorât de UV, alcool cu concentrație de 65-80% și de temperaturi de peste 60 grade Celsius (hainele spălate la 60 de grade).

,,Nu uitați: purtați măști în spațiile închise, păstrați distanța fizică la terase și igienă, igienă, igienă!”, a recomandat dr. Zarafin.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.