Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 22 iulie, propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Actul normativ prevede gratuitate în obţinerea documentelor medicale, evaluările medicale şi psihologice solicitate în vederea întocmirii dosarului de evaluare.

Conform Legii 145/2020, la articolul 10 s-a introdus un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins: ,,Persoanele care solicită încadrarea în grad de handicap beneficiază de gratuitate pentru obținerea documentelor medicale și pentru evaluările medicale și psihologice solicitate în vederea întocmirii dosarului de evaluare complexă, în baza alocărilor din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.”

De asemenea, noua lege, care a intrat în vigoare de sâmbătă, 25 iulie, prevede ca angajatorii să asigure persoanelor cu dizabilități accesul la locuri de muncă adaptate la potențialul funcțional al acestora și la capacitatea lor de adaptare. Totodată, salariaților cu handicap li se va garanta egalitatea de șanse în prestarea activității și li se va asigura accesibilizarea locurilor de muncă și adaptarea sarcinilor în funcție de ce pot să facă aceștia.

Potrivit noilor prevederi, și programul de lucru va trebuie să fie modificat sau adaptat tot în funcție de potențialul funcțional al persoanelor cu dizabilități.

În noul act normativ este introdusă noţiunea de angajare asistată care este: „opţiunea de angajare care facilitează munca în locurile de muncă obişnuite de pe piaţa competitivă a muncii şi care presupune oferirea de sprijin în căutarea locului de muncă şi la locul de muncă, transport, tehnologii ajutătoare, instruire, specializare şi adaptarea sarcinilor în conformitate cu potenţialul persoanei cu handicap”, conform Legii 145/2020, articolul 4, punctul 5.

Una dintre modificările aduse de Legea nr. 145/2020 este modificarea definiției unității autorizate protejate. Astfel, ,,unitatea protejată autorizată este entitatea de drept public sau privat, cu gestiune proprie, în cadrul căreia sunt angajate minimum 3 persoane cu handicap, care reprezintă cel puţin 30% din numărul total al angajaţilor, iar timpul de lucru cumulat al acestora reprezintă cel puţin 50% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaţilor, precum şi orice formă de organizare, potrivit legii, aleasă pentru desfăşurarea unei activităţi economice de către o persoană fizică deţinătoare a unui certificat de încadrare în grad de handicap”, se menționează în Legea 145/2020, articolul 4, punctul 29.

Un alt punct introdus arată obligativitatea ca instituțiile și clădirile publice să fie accesibilizate pentru toate persoanele cu handicap, indiferent de tipul de handicap.

Angajatorii care nu iau măsuri pentru a face adaptări rezonabile la locul de muncă vor risca unele amenzi majorate: o amendă de la 10.000 la 25.000 de lei. În prezent, amenzile sunt între 6.000 și 12.000 de lei.

De asemenea, amenda pentru nerespectarea condiţiilor de autorizare în timpul funcţionării ca unitate protejată autorizată, va fi între 25.000 lei la 50.000 lei, precum şi retragerea autorizaţiei de funcţionare.

De ce era necesară această Lege?

Potrivit unor date publicate de Deutsche Welle, în ianuarie, peste 3% din populația României, copii și adulți, sunt persoane cu dizabilități, de la deficiențe medii la deficiențe grave. Aceasta înseamnă că peste 700.000 de persoane ar trebui să reclame o preocupare majoră din partea instituțiilor statului pentru ca, dincolo de indemnizațiile precare, suferința acestora să fie diminuată printr-o serie de programe de inserție socială, de asigurare a condițiilor specifice la locul de muncă, de facilitarea accesului la viața de zi cu zi a persoanelor ”normale”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.