Data de 25 septembrie 2019 a marcat cea de-a patra aniversare a adoptării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă au fost adoptate de liderii mondiali, la New York, pe 25 septembrie 2015. Scopul a fost acela de a eradica sărăcia extremă, de a combate inegalitățile, de a asigura prosperitatea și de proteja planeta.

Această dată coincide și cu primul Summit al Națiunilor Unite (ONU) cu privire la ODD-uri. În 24 și 25 septembrie 2019, șefii de stat și de guvern s-au reunit la sediul ONU din New York, pentru a analiza progresele în implementarea Agendei 2030 și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

Forumul european al persoanelor cu dizabilități (EDF) dorește să se asigure că ODD-urile devin o realitate și pentru persoanele cu dizabilități. Acesta este motivul pentru care EDF militează pentru includerea persoanele cu dizabilități în cadrul celor celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

În special, EDF:

• Vizează să armonizeze politica ODD-urilor privind dezvoltarea incluzivă a dizabilității la nivel european. Dorește să se asigure că toate activitățile pe care le realizează UE pentru realizarea ODD-urilor (atât în statele sale membre, cât și în țările terțe) includ persoane cu dizabilități de la început;

• Sprijinirea organizațiilor europene de persoane cu dizabilități în implementarea și monitorizarea ODD-urilor la nivel național;

• Promovarea unei dezagregări puternice a datelor în funcție de dizabilitate, folosind setul scurt de întrebări privind dizabilitatea grupului Washington;

• Implicarea în schimbul de informații cu alte platforme regionale ale persoanelor cu dizabilități din afara UE.

Ce a realizat EDF până acum:

• În martie 2019, a participat activ la Forumul regional pentru dezvoltare durabilă, organizând primul eveniment secundar accesibil, în colaborare cu Organizația Elvețiană a Surzilor. EDF este co-președinte al Constituției CEE a ONU pentru persoanele cu dizabilități și depune eforturi pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la includerea persoanelor cu handicap, în conformitate cu Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

• În iunie 2019, a contribuit cu succes la Zilele Europene ale Dezvoltării (EDD), prin lansarea raportului „Expunerea inegalităților în Uniunea Europeană și nu numai”, organizat de „Faceți Europa durabilă pentru toți (MESA) și SDG Watch Europe. Noul raport se concentrează asupra ODD-urilor: 10 inegalități reduse.

• În iulie 2019, a participat la Forumul Politic la nivel înalt privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, vorbind la diferite evenimente, precum și organizând un eveniment secundar cu Grupul de reprezentanți ai persoanelor cu handicap și alți parteneri.

• În iulie 2019, EDF a publicat pliante cu privire la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) în toate limbile UE, ușor de citit engleză și în limbajul semnelor. Acestea explică clar ce sunt ODD-urile, cum sunt incluse persoanele cu dizabilități și ce puteți face pentru a contribui. De asemenea, se subliniază importanța datelor din ODD-uri și ca datele să fie dezagregate în funcție de handicap.

• În iulie 2019, s-a lansat, de asemenea, un set de videoclipuri despre 7 ODD-uri, care exemplifică modul în care viața persoanelor cu dizabilități se va îmbunătăți dacă se realizează Agenda 2030.

• În iulie 2019, a fost publicat buletinul EDF „Vocea persoanelor cu dizabilități”, axat pe cooperarea internațională și a ODD-urilor.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați secțiunea Agendei 2030 și  a ODD-urilor (SDG-urilor) de pe site-ul web al EDF (http://www.edf-feph.org/2030-agenda-sustainable-development-goals), inclusiv al doilea raport al drepturilor omului al EDF cu tema „Agenda 2030 și Obiectivele de dezvoltare durabilă: o perspectivă europeană de a respecta, proteja și îndeplini Convenția privind Drepturile persoanelor cu dizabilități ” și Rezoluția EDF asupra ODD-urilor (http://edf-feph.org/sites/default/files/edf_-_sdgs_human_rights_report_final_accessible_0.pdf).

Pentru a putea viziona videoclipul EDF privind Obiectivele de dezvoltare durabilă, accesați linkul de mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=1tsnxdyJ9aA

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.