Cea de-a cincisprezecea sesiune a Conferinței statelor părți la Convenția privind drepturile persoanelor cu dizibilități (COSP 15) a avut loc la sediul ONU, New York, în perioada 14-16 iunie, 2022. COSP 15 s-a desfășurat în acest an în format fizic și a avut ca temă: ,,Construirea unor societăți participative și incluzive pentru persoanele cu dizabilități în contextul COVID și nu numai”.

Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD) este un tratat adoptat de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin Rezoluția sa 61/106 din 13 decembrie 2006. Ea a intrat în vigoare la 3 mai, 2008, la cea de-a 20-a ratificare. Articolul 40 al Convenției stipulează că „Statele părți se vor întruni periodic în cadrul unei conferințe a statelor părți pentru a analiza orice problemă referitoare la implementarea prezentei Convenții”. Din 2008, la sediul Națiunilor Unite, New York, au avut loc 14 sesiuni ale Conferinței statelor părți, potrivit site-ului https://www.un.org/.

CRPD reprezintă nu doar un pilon important spre o societate incluzivă, ci și un angajament puternic față de toate persoanele cu dizabilități în promovarea unei vieți independente.

În cadrul conferinței, s-au dezbătut problemele cele mai importante cu care se confruntă persoanele cu dizabilități. Au avut loc trei mese rotunde. Prima a fost pe tema antreprenoriatului și a modului în care persoanele cu dizabilități pot să obțină o viață independentă, lucrând și implicându-se direct pe piața muncii. A doua masă rotundă a fost pe tema tehnologiilor asistive și a faptului că acestea pot ajuta la o integrare mai bună a persoanelor cu dizabilități în societate, iar a treia masă rotundă s-a referit la participarea persoanelor cu dizabilități la acțiunile climatice, reducerea riscului de dezastre și reziliența împotriva dezastrelor naturale.

În deschiderea conferinței, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a salutat progresul realizat de Convenție ca fiind „amplu, rapid și tangibil”.

,,Această a 15-a sesiune a Conferinței statelor părți la Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități este un moment important de reflecție și bilanț. Cu 185 de ratificări de la adoptarea sa în 2006, Convenția a cristalizat angajamentul comunității internaționale de a realiza o lume incluzivă, accesibilă și durabilă pentru toți”, a declarat Antonio Guterres,

El a subliniat că ,,92% dintre statele părți au adoptat legislații naționale privind persoanele cu dizabilități, inclusiv dispoziții privind accesibilitatea. Peste 60% au luat măsuri pentru a interzice discriminarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii. Aproximativ 90% au adoptat legi care protejează drepturile copiilor cu dizabilități la educație, iar procentul țărilor cu materiale didactice care susțin incluziunea elevilor cu dizabilități s-a dublat”.

Șeful ONU a afirmat că, din păcate,  progresul a fost anulat de pandemia de COVID-19, care a scos la iveală inegalitățile existente și a dat naștere la noi amenințări.

,,Chiar și înainte de pandemie, persoanele cu dizabilități aveau mai puține șanse să se bucure de acces la educație, asistență medicală și mijloace de trai – și mai probabil să trăiască în sărăcie și să experimenteze rate mai mari de violență, neglijare și abuz. Când COVID-19 a lovit comunitățile, persoanele cu dizabilități au fost printre cele mai grav afectate. Acest lucru este valabil și pentru alte crize. În conflictele armate, persoanele cu dizabilități sunt adesea incapabile să fugă din calea violenței și nu primesc sprijin umanitar adecvat.

Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, precum și Rezoluția 2475 a Consiliului de Securitate solicită statelor membre să asigure protecție egală persoanelor cu dizabilități și să le ofere acces în siguranță, în timp util și nestingherit la asistență umanitară. Îndemn toate statele membre să îndeplinească aceste obligații”, a  spus Antonio Guterres.

În continuare, seful ONU a vorbit despre necesitatea unei cooperări mai ample între guverne, organizații internaționale, societatea civilă și sectorul privat.

„Dar piatra de temelie… trebuie să fie participarea activă a persoanelor cu dizabilități în întreaga lor diversitate și includerea lor deplină în toate procesele de luare a deciziilor. Avem nevoie de conducerea persoanelor cu dizabilități, în special a femeilor, și a organizațiilor lor reprezentative”, a declarat Antonio Guterres.

El a adăugat că acțiunea trebuie să fie ghidată de „apelul clar și vital” al persoanelor cu dizabilități:  „Nimic despre noi, fără noi”.

,,Împreună, avem instrumentele necesare pentru a aborda cauzele fundamentale ale marginalizării sistemice a persoanelor cu dizabilități în fiecare colț al lumii. Împreună, ne putem asigura că fiecare persoană, indiferent de circumstanța în care se află, poate participa pe deplin la fiecare aspect al vieții – social, economic, cultural și politic. Împreună, putem – și vom face – să promovăm viitorul nostru comun”, a concluzionat șeful ONU.

Prezentă la conferință, doamna Adela Crăciun, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, a precizat că ,,tehnologia asistivă, antreprenoriatul social sau creșterea accesibilității reprezintă linii de forță în angajamentele noastre internaționale și totodată priorități în agenda de lucru a ANPDPD.

,,Pe scurt, misiunea noastră este puternic ancorată în toate valorile, principiile și asumările internaționale din domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități, fapt ce dă naștere unor sinergii puternice între toți actorii internaționali și naționali implicați în dezvoltarea politicilor sociale din domeniul dizabilității”, a explicat ea.

Eurodeputatul Dragoș Pâslaru, care a condus delegația Parlamentului European la ONU, a luat cuvântul în cadrul evenimentului organizat de Uniunea Europeană, punând accent pe  ,,acces, oportunitate și integrare”.

,,Avem peste 860.000 de persoane cu dizabilități în România. Multe dintre ele se află în vulnerabilitate, iar Guvernul și măsurile sale de protecție socială nu le garantează în totalitate drepturile, deși România a ratificat Convenția pentru drepturile persoanelor cu dizabilități (…) Sunt trei zile dedicate integrării și respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități din toată lumea. Parlamentul European este membru al Comitetului care monitorizează implementarea Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități și, de aceea, este important să fim prezenți și să avem soluții pentru integrarea și protecția dizabilităților în toată Uniunea Europeană. Instituțiile europene trebuie să se asigure că implementarea măsurilor Convenției se face cum trebuie și că drepturile oamenilor sunt respectate așa cum se cuvine”, a declarat Dragoș Pâslaru.

El consideră că ,,problemele persoanelor cu dizabilități trebuie tratate holistic, integrat, orizontal și nu parcate într-o agenție sau birou izolat într-un anumit minister”. Dragoș Pâslarul adaugă că ,,ele trebuie să fie asumate la nivelul comunității, în parteneriat cu societatea civilă și nu pe bază de milă sau din rațiuni caritabile, ci cu recunoașterea valorii reale pe care o au persoanele cu dizabilități”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.