Președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) a anunțat că începând de marți, 17 noiembrie 2020, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) au la dispoziție finațări pentru a înființa Centre RESPIRO destinate adulților.

,,Cele 47 de DGASPC-uri din țară au instrucțiunile necesare și banii puși la dispoziție de ANDPDCA prin Hotărârea Guvernului pentru a înființa Centre RESPIRO pentru adulți. Am semnat Ordinul pentru derularea acestei proceduri, care reprezintă ultima piesă dintr-un proces complex pe care l-am parcurs ca să ajungem în acest punct. Las acest semn aici. Momentul T0, care marchează voința concretă și reală a executivului românesc de a crea ceea ce lipsea de decenii: centre respiro pentru adulții cu dizabilități. Știu că în zgomotul și propaganda de deconstrucție pe care o trăim în aceste zile, nu mai este loc de altceva decât ,,agende” politice, însă istoria dizabilității se va scrie mereu cu fapte. Atât. Mai avem drum lung în față. Pas cu pas”, a scris pe contul său de facebook Mădălina Turza, președintele ANDPDCA.

Unul din principalele scopuri ale serviciilor de tip respiro este acela de a oferi membrilor familiilor persoanelor cu dizabilităţi răgazul necesar pentru a se elibera temporar de stresul pe care îl resimt atunci când acordă asistență și îngrijire 24/24 de ore adulților cu handicap. În plus, aceste servicii pot preveni abuzul şi neglijarea persoanei cu handicap şi contribuie la unitatea și echilibrul familiei.

,,Centrul RESPIRO pentru persoane adulte cu dizabilități este serviciul social care cuprinde un ansamblu de activități realizate pe durată determinată și în anumite situații, pentru a răspunde nevoilor individuale specifice ale persoanelor adulte cu dizabilități aflate în îngrijirea asistenților personali, asistenților personali profesioniști, tutorilor sau a altor membri ai familiei, în vederea menținerii potențialului personal și prevenirii instituționalizării”, informează ANDPDCA.

Potrivit ANDPDCA, în cel mai scurt timp, Ghidul Solicitantului va fi disponibil pentru DGASPC-uri online pentru a-și pregăti proiectele de înființare de servicii respiro pentru adulții cu dizabilități.

One Comment

  1. Cabuz Steluta

    Este binevenit și necesar!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.