Asociația ,,Ridică-te și umblă” anunță construirea unui centru de îngrijire destinat persoanelor cu dizabilități locomotorii, care nu se pot îngriji singure și care vor fi cazate în regim permanent, proiect unic în România și în Europa.

”Centrul de îngrijire pentru persoane cu dizabilități – Claudia”, proiect dezvoltat cu sprijinul Asociației ,,Ridică-te și umblă – filiala Arad”, este un stabiliment multifuncțional, situat în satul Sânpaul, la șapte  kilometri de municipiul Arad, într-un cadru natural, întins pe trei hectare, în apropierea autostrăzii Nădlag –Sibiu.

,,După 12 ani de așteptări , am primit prin licitație, chiar aici, lângă Arad, la Sânpaul, un teren de peste un hectar pe care să construim ”Centrul de îngrijire și asistență – Claudia”. Avem un proiectant cu viziune mare, Cristi Comorașu, și susținere totală din partea primăriei, ai cărei administratori au avut încredere să ne acorde terenul acesta pentru un proiect unic în Europa. Este o provocare ce se adresează tuturor celor care cred că avem o msiune pe pământ pentru binele ceresc al multor oameni ce au nevoie de speranță și iubire”,  spune George Uba, președintele Asociației ,,Ridică-te și umblă”.

Potrivit sursei citate, va fi un centru total accesibilizat, cu un personal interesat de binele a sute și mii de oameni care se află sub presiunea durerii, oameni care în ciuda dizabilității vor găsi un tratament atât pentru corp, cât și pentru suflet.

,,Centrul care se va construi va oferi locuințe accesibilizate și asistența specializată persoanelor cu probleme locomotorii ce nu au însoțitor și care nu se pot îngriji singure, care vor interacționa cu activități ale adulților, ale tinerilor și ale copiilor, ce vor veni în incinta centrului pentru activități de recreere, activități sportive, seminarii diverse pentru dezvoltare personală etc. În felul acesta, Centrul de îngrijire va fi permanent deschis pentru comunicare cu persoanele valide ce desfășoară evenimente în acest loc, creând o dinamică socială benefică persoanelor cu dizabilități”, adaugă George Uba.

George Uba precizează că aceste căsuțe ,,în care vor locui beneficiarii, cu terase spațioase, sunt făcute la dimensinile de  4,80 / 6 m pentru două persoane și de 3,5/6 m pentru locuințe de o persoană, izolate interior, exterior, cu acoperiș în șarpantă și total accesibilizate”. Acesta spune că vor fi șase locuințe pentru două persoane și cinci locuințe pentru o persoană, cu tot confortul și utilitățile necesare persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, proiectul prevede și existența unui ,,Centru Respiro” pentru persoanele cu dizabilități care vor locui o perioadă determinată, compus din patru căsuțe pentru două persoane, astfel că întregul complex de îngrijire permanent și sezonier va fi disponibil pentru 25 de persoane, la capacitatea maximă. Centrul va fi extins, în funcție de nevoi, până la capacitatea de 50 de persoane, limita pe care o impun normele sociale.

Totodată, centrul va fi dotat cu o bucătărie, unde se va găti sănătos și variat și cu o sală de mese, iar în fața lor va exista o piață generoasă de socializare, cu un foișor în apropiere.

 Un obiectiv ar fi amenajarea unei baze sportive, care să includă mai multe activități sportive (tenis de câmp, baschet, volei, fotbal, tenis de masă ) unde persoanele cu dizabilități pot face mișcare și se pot recrea.

,,O clădire spațioasă va fi locul pentru evenimente culturale, seminarii, activități variate de sală, cât și locul de întâlnire a filialei Arad (peste 80 de beneficiari), pentru persoane cu dizabilități care se vor intersecta cu rezidenții din Centrul de îngrijire în programe comune. În plus, va exista un mic lac ce va da relief și atractivitate campusului, cât și un loc de întâlnire pentru socializare. Solariile și terenul agricol vor produce legume și zarzavaturi sănătoase pentru beneficiari, dar și un loc special amenajat și accesibilizat, pentru implicarea beneficiarilor în cultivarea și îngrijirea legumelor. O mică livadă cu pomi fructiferi va completa tabloul cu resurse alimentare proaspete, oferind fructe variate și gustoase”, explică președintele Asociației ,,Ridică-te și umblă”.

Potrivit acestuia, o sală de kinetoterapie va fi inclusă în clădirea spațioasă, unde un kinetoterapeut profesionist va oferi recuperare atât pentru beneficiari, cât și pentru alți solicitanți din afaral centrului de îngrijire. Centrul va fi dotat și cu un cabinet stomatologic care va oferi asistență medicală beneficiarilor și persoanelor din zona centrului.

George Uba mai spune că un alt obiectiv important ar fi amenajarea unui bazin termal de recuperare, la care să aibă acces atât beneficiarii, cât și personalul Centrului.

De asemenea, el susține că, în etapa a doua de extindere, se vor achiziționa containere care vor fi anvelopate pentru 25-30 de căsuțe, în vederea organizării de tabere pentru persoane cu dizabilități, copii, tineri și adulți, organizate în sejururi de o săptămână.

Președintele asociației menționează că un aspect important ar fi acela că personalul angajat va fi selectat pe baza competențelor profesionale, dar în special pe baza abilităților sociale și a empatiei.

,,Un alt aspect important constă în deschiderea centrului pentru comunicare cu persoane valide, care prin intermediul lor oferim asistență relațională, interactivitate și participare la proiecte comune. Existența filialei pentru persoanele cu dizabilități a asociației ” Ridică-te și umblă – Arad”, care va organiza întâlniri periodice în sala de conferințe a centrului, va crea pentru persoanele rezidente cu dizabilități un suport relațional și sufletesc de mare impact din partea colegilor lor de suferință din afara campusului”, declară el.

Totodată, în anexele sălii mari de conferință vor fi organizate ateliere protejate, prin care persoanele cu dizabilități vor presta activități remunerate, ale căror produse vor avea prioritate în desfacerea lor către instituțiile destinatare.

,,Acest centru de îngrijire, cât și centrul respiro, vor fi o oportunitate în restituirea demnității  persoanei cu dizabilități, care prin respectul necondiționat și prin aprecierea valorii umane a persoanei cu invaliditate, compensăm într-o oarecare măsură perioadele lungi de marginalizare și desconsiderare a celor în suferință și limitare fizică. Acest edificiu, unic în România, prin calitatea și amploarea serviciilor, ne va defini ca ,,oameni întregi” și responsabili”, a spus George Uba.

2 Comments

  1. Brandl Aurelia

    Foarte frumoasa intreprinderea dv, dar pana nu e gata nu cred.

  2. cred ca astfel de centre sa se faca si in alte localitati tip casute pt pers varstnice care stau in centre rezidentiale de ingrijire, din păacate dureaza ft mult pana se gandesc opt astfel de proiecte din pate in unele judete putem spune varianta santem in romania e un proiect ft bun care da un ex tuturor dgaspc-urile din tara , un astfel de proiect pt astfel de pers cu dizabilitati locomotorii e frumos asa ar fi trebuit si pt locuintele protejate minim pt adultii cu hand

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.