Cercetătorii au descoperit un tratament pentru scleroză multiplă, care ,,resetează” sistemul imunitar şi poate ,,îngheţa” avansarea bolii.
Un studiu al celor de la Imperial College din Londra arată că 46% dintre pacienţii care au fost supuşi acestui tratament nu au suferit vreo agravare a condiţiei lor timp de 5 ani.

Acest tratament le-ar putea da speranţă celor aproximativ 100.000 de oameni din Marea Britanie (și din întreaga lume n.r.) care suferă de scleroză multiplă – boală care încă nu are leac.

Scleroza multiplă este cauzată de funcţionarea defectuoasă a celulelor sistemului imunitar care în mod eronat atacă centrii nervoşi din creier şi din măduva spinării, iar urmările sunt devastatoare – probleme de mişcare, de văz, de echilibru şi de vorbire.

,,Anterior ştiam că acest tratament reporneşte sau resetează sistemul imunitar – şi asta implică riscuri – dar nu am ştiut cât de mult durează beneficiile,” a declarat Paolo Muraro, autorul principal al studiului.

,,Este cel mai mare studiu pe termen lung, de monitorizare a acestei proceduri, prin care am demonstrat că putem ,,îngheţa” boala unui pacient şi o putem opri să devină mai gravă, pe o durată de 5 ani. “

Tratamentul implică chimioterapie agresivă şi prezintă riscuri însemnate – opt dintre cei 281 pacienţi care au făcut acest tratament au murit în primele zile.

Tratamentul, care constă în transplantul de celule stem hematopoietice autologe (AHSCT), a fost administrat pacienţilor cu forme avansate de scleroză multiplă, care nu au răspuns la alte medicamente.

Studiul, publicat în revista JAMA Neurology, a utilizat chimioterapie pentru a opri sistemul imunitar pentru o perioadă scurtă de timp, ceea ce poate duce la un grad mai mare de infecţie.

Acest tratament acţionează prin distrugerea celulelor imunitare responsabile pentru atacarea sistemului nervos.
Pacienţilor li s-a administrat un medicament care să stimuleze celulele stem să migreze din măduva spinării în fluxul sanguin. Le-a fost apoi administrată chimioterapie în doze mari pentru a distruge toate celulele imunitare înainte ca propriile celule stem ale pacientului să fie repuse în organism şi pentru a ,,reseta” sistemul imunitar.

Traducere: Lavinia Elena Niculicea

Sursa…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.