Foto: Xinhua/Wang Yuguo (Demonstrație cu o interfață creier-computer pentru reabilitarea după un AVC, la Conferința Mondială de Robotică 2023 din Beijing, capitala Chinei, 16 august 2023.

Cercetătorii din China au dezvoltat recent un nou tip de electrod nervos implantabil din hidrogel, cu scopul de a îmbunătăţi recuperarea şoarecilor după ce au suferit accidente vasculare cerebrale (AVC), o metodă ce oferă o nouă perspectivă asupra tratamentelor cu ajutorul tehnologiei bazate pe interfaţa creier-computer, anunță agenția de presă Xinhua.

Accidentul vascular cerebral este una dintre principalele cauze ale hemiplegiei și ale handicapului motor. Oamenii de știință se așteaptă ca tehnologia emergentă de interfață creier-computer să realizeze reglarea comportamentului de ,,ardere” (activare) a neuronilor, a funcției sinaptice și a circuitului nervos al creierului, promovând în același timp recuperarea neuronilor și a circuitelor nervoase deteriorate din creier.

Echipa care a realizat noul studiu, condusă de Zhang Qiang de la Institutul de Chimie Aplicată Changchun din cadrul Academiei Chineze de Științe, a dezvoltat un nou tip de electrod nervos implantabil din hidrogel, care poate obține informații despre nervii cerebrali in situ și poate regla nervii cerebrali la nivelul unei singure celule.

Cercetătorii chinezi au monitorizat informaţiile nervoase din creier timp de opt săptămâni consecutive şi au folosit tehnologia de reglare fotogenetică a nervilor pentru a regla atât circuitele neuronale din creier, cât şi răspunsurile membrelor.

Potrivit cercetătorilor asiatici, reglarea neuronilor deteriorați în zonele cerebrale ale șoarecilor afectați de accidente vasculare cerebrale poate reduce în mod eficient zona de infarct a țesutului cerebral și poate să inducă recuperarea funcțiilor motorii.

,,Tehnologia se află în avangarda internațională a domeniului și a fost dezvoltată în totalitate de echipa noastră, cu drepturi de proprietate intelectuală depline”, a declarat profesorul Zhang Qiang.

Conform acestuia, această tehnologie a înregistrat progrese în ceea ce privește proiectarea electrozilor de detectare a nervilor, monitorizarea semnalelor nervoase, reglarea nervilor și tratamentul accidentelor vasculare cerebrale, având, de asemenea, valoare aplicativă în obținerea de informații despre nervii cerebrali și tratarea disfuncțiilor cerebrale.

Tehnologia interfeței creier-mașină poate fi utilizată pentru a trata afecțiuni ale creierului, precum epilepsia, boala Parkinson și Alzheimer, potrivit Academiei Chineze de Tehnologie a Informației și Comunicațiilor (CAICT).

Studiul a fost publicat în revista ştiinţifică Advanced Materials.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.