În contextul alegerilor din anul 2024, Autoritatea Electorală Permanentă vizează ,,Consultarea și implicarea persoanelor cu dizabilități, a reprezentanților și a organizațiilor lor în toate programele, proiectele, activitățile din domeniul dizabilității, respectând motto-ul „Nimic pentru noi, fără noi!” în procesele de luare a deciziilor, în elaborarea de politici, programe, acțiuni și măsuri, ce presupune recunoașterea contribuțiilor persoanelor cu dizabilități la bunăstarea generală.”

Dreptul de vot reprezintă unul dintre drepturile fundamentale ale cetățenilor, care susține participarea civică și procesul democratic din fiecare stat. În România, la fel ca și în alte state, dreptul de vot nu este suficient de accesibil unei categorii importante de persoane reprezentată de persoanele cu dizabilități, existând obstacole de natură legală, comunicațională, informațională, comportamentală, dar și de natură tehnică, care îngreunează accesul acestor persoane la procesul electoral.

Autoritatea Electorală Permanentă intenționează să realizeze demersuri în vederea asigurării accesibilității persoanelor cu dizabilități la procesul electoral prin oferirea de informații complete și comprehensibile referitoare la procesul electoral, în formate accesibile diferitelor categorii de persoane cu dizabilități, prin adoptarea unor măsuri adecvate care să asigure îmbunătățirea accesului persoanelor cu dizabilități în secțiile de votare, prin identificarea unor soluții tehnice alternative care să faciliteze exercitarea dreptului de vot de către această categorie de persoane, inclusiv prin promovarea unor modificări legislative care să vină în sprijinul creșterii accesibilității persoanelor cu dizabilități la procesul electoral.

Consiliul Național al Dizabilității din România se alătură acestui demers, având în vedere că, încă de la înființarea sa, solicită Autorității Electorale Permanente sprijin în facilitarea accesului la vot pentru persoanele cu dizabilități.

Având în vedere cele mai sus menționate vă rugăm să ne oferiți câteva minute din timpul dumneavoastră pentru completarea chestionarului atașat. Opiniile dumneavoastră sunt foarte importante pentru noi, acestea vor intra într-un proces de analiza în vederea îmbunătățirii cadrului legal de organizare si desfășurare a alegerilor.

Completarea chestionarului privind îmbunătățirea accesibilității persoanelor cu dizabilități la
procesele electorale se poate face direct prin link-ul de mai jos:

https://forms.gle/ZcAiYzQBAVRJcecf8

Atașat puteți găsi instrucțiunile pentru completarea chestionarului.

One Comment

  1. Oricum ii doare-n cur de persoanele cu dizabilități.Nu se vede? Își aduc aminte in prag de alegeri și mai dau un praf in ochi de parca am fi milogi la capul podului

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.