Ministerul Sănătății continuă procesul de creştere a accesului pacienţilor la tratamente de ultimă generație. Cinci noi substanțe destinate pacienților cu mai multe tipuri de afecțiuni au fost introduse pe lista medicamentelor compensate și gratuite din România, potrivit unei hotărâri de Guvern adoptată joi.

,,La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat joi, 13 mai a.c., Hotărârea de Guvern privind completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Potrivit sursei citate, documentul vizează introducerea în lista de medicamente gratuite și compensate a unui număr de cinci molecule inovative destinate pacienților cu scleroză multiplă, cu afecțiuni reumatologice și gastroenterologice, dar și pacienților cu boli rare.

Medicamentele sunt incluse condiționat, în baza contractelor cost volum încheiate. Valoarea maximă a acestor contracte urmează a fi suportată din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) și este de 47,8 milioane lei pe perioada de 12 luni de derulare a acestora.

Este prima decizie de introducere de noi molecule din acest an. Ultima hotărâre de acest fel a fost luată în decembrie 2020, când 39 de noi molecule au fost introduse pe lista medicamentelor compensate din România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.