Ciprian Bălan este un tânăr ambițios și luptător, în vârstă de 33 de ani, care printr-o voință de fier și prin perseverență a depășit obstacolele pe care viața i le-a scos în cale. Faptul că are un handicap grav nu îl împiedică să se implice în dezvoltarea comunității și să lupte pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.

Ciprian Bălan suferă de tetrapareză spastică, însă boala nu l-a înfrânt, ci dimpotrivă, l-a ambiționat. El candidează din partea USR PLUS la funcția de consilier local al comunei Nicorești, județul Galați.

Ciprian susține că motivul pentru care s-a implicat în politică a venit din dorința de a schimba mentalități și de a fi util semenilor săi.  El este de părere că lipsa accesibilității și discriminarea sunt probleme majore, care pot fi soluționate prin implicare și bunăvoință.

,,Am hotărât să intru în politică, deoarece societatea ne discriminează și ne ignoră. Vreau să arăt societății că și eu pot face politică și pot fi util celor din jur”, spune  Ciprian.

Întrebat dacă dizabilitatea este o piedică, el răspunde:,,Nu consider că dizabilitatea este o piedică în dezvoltarea comunităţii , ci dimpotrivă, cred că o persoana cu handicap este mai abilă în dezvoltarea comunităţii, dar nu este văzută și nu este băgată în seamă. Adesea, nevoile persoanele cu dizabilități din România sunt ignorate.

Din punctul lui de vedere, situația persoanelor cu dizabilități este dificilă din cauza mentalității oamenilor și a lipsei de acces la mediul înconjurător.

,,Eu cred că situaţia persoanelor cu dizabilităţi din România este foarte grea, pentru că nu există condiții potrivite ca acestea să se poată deplasa. De exemplu, lipsa rampelor la o farmacie, la un magazin, dar ce sa mai vorbim de autobuze? Iar bordurile sunt făcute la 20-30 de cm, nu poate nici însoțitorul să coboare o astfel de bordură, că este prea înaltă. Într-un cuvânt: dezastru!”, adaugă Ciprian.

Ciprian susține că este un om corect, respectuos și gospodar, care a reușit să-și facă o gospodarie cu bani din pensia sa, iar acum își dorește să facă o schimbare și în satul natal.

,,Vreau să fac o schimbare în comunitate și în societate. Vreau să schimb mentalitatea oamenilor și să arăt că și noi, persoanele cu dizabilități, avem un loc în comunitate. Sunt multe schimbări de făcut!„, subliniază el.

În ceea ce privește proiectele sociale, Ciprian mărturisește că va ține cont de persoanele cu dizabilități, de vârstnici și de cele cu venituri mici, pentru ca acestea să poată avea acces la sănătate, în spațiile publice și la o participare activă în cadrul comunității.

,,Am proiecte frumoase de realizat în comună, cum a fi un autobuz  sau un taxi cu rampă, servicii sociale gratuite pentru persoane cu dizabilităţi și pentru bătrâni, ajutorarea familiilor cu mulți copii. Ele se pot realiza, dar trebuie să fie în funcții, oameni care să cunoască nevoile locuitorilor din Nicorești”, mai spune Ciprian.

One Comment

  1. Întradevăr Ciprian Bălan este un om cu suflet mare și foarte implicat!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.