Noul program “Împreună pentru persoanele cu dizabilități din Europa Centrală” va fi implementat în România, Bulgaria, Cehia, Ungaria și Slovacia din februarie 2022

București – Citi Foundation a anunțat astăzi, doi februarie 2022, lansarea noului program de implicare în comunitate „Împreună pentru persoanele cu dizabilități din Europa Centrală”, care va fi implementat în cinci țări din Europa Centrală: România, Bulgaria, Cehia, Ungaria și Slovacia, începând din februarie 2022. Programul va fi lansat în parteneriat cu European Disability Forum (EDF), o organizație umbrelă non-profit care reunește cele mai importante ONG-uri pentru persoanele cu dizabilități din Europa. EDF este condusă de persoane cu dizabilități și aparținătorii acestora și protejează drepturile a peste 100 de milioane de persoane cu dizabilități din Europa.

Programul va sprijini dezvoltarea organizațiilor dedicate persoanelor cu dizabilități din Europa Centrală, prin modernizarea canalelor de comunicare între aceste organizații și persoanele cu dizabilități, îmbunătățirea accesului la politicile și programele internaționale la nivelul UE și prin promovarea oportunităților pentru tineri. Cinci organizații locale reprezentative pentru persoanele cu dizabilități din țările menționate mai sus și 150 de persoane vor fi sprijinite direct prin program și vor beneficia de o mai bună înțelegere a drepturilor și oportunităților relevante, a opțiunilor de acces la finanțare și programe UE – în special pentru tinerii cu dizabilități – precum și evenimente de networking. Citi Foundation a donat 250.000 de dolari pentru a sprijini obiectivele programului în 2022.

În România, programul va sprijini Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) să își dezvolte resursele pentru a sprijini mai bine persoanele cu dizabilități din întreaga țară prin modernizarea sistemelor de comunicare, prin asigurarea de asistență tehnică în evaluarea legilor și politicilor naționale, instruiri privind metodele de finanțare și advocacy la nivelul UE, precum și prin crearea de oportunități de implicare a tinerilor.

„Persoanele cu dizabilități reprezintă un segment cu un acces limitat la resurse în Europa Centrală. Un procent inacceptabil dintre acestea trăiesc în condiții precare la marginea societății, de aceea este esențial să ne concentrăm pe îmbunătățirea incluziunii persoanelor cu dizabilități. La Citi, ne angajăm să le oferim sprijin pentru îmbunătățirea accesibilității, pentru o cunoaștere aprofundată a drepturilor lor și o viață independentă. Este un program ambițios care își propune să abordeze o provocare socială importantă și mă bucur că Citi Foundation se angajează în acest demers în Europa Centrală”, a declarat Munir Nanji, director regional pentru Europa Centrală la Citi.

„În România trăiesc aproximativ 860.000 de persoane cu dizabilități – femei, bărbați, copii – care au aceleași drepturi cu toți ceilalți. Au dreptul la un tratament egal și la o viață liberă, fără discriminare, cu oportunități de participare civică. Traducerea acestor drepturi în realitatea de zi cu zi e un parcurs complex, care necesită implicarea activă din partea instituțiilor statului, a mediului de afaceri și a societății civile deopotrivă. Împreună cu EDF și cu CNDR vom face toate eforturile ca acest proiect să elimine o parte dintre barierele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în România, în drumul spre o societate mai diversă și mai dreaptă”, a declarat Alexandra Oniceanu-Becuț, director comunicare Citibank România.

„Avansarea mișcării pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități din Europa și sprijinirea tinerilor cu dizabilități sunt prioritare pentru EDF. Tinerii au fost afectați în mod deosebit de pandemie. EDF se angajează să lucreze cu membrii săi pentru a ne asigura că toate persoanele cu dizabilități își cunosc drepturile și le pot revendica. Europa va fi mai puternică și mai incluzivă atunci când vom putea participa cu toții. Apreciem angajamentul puternic asumat de Citi Foundation pentru a ne sprijini activitatea”, a declarat Yannis Vardakastanis, președintele EDF.

Programul face parte din inițiativa Pathways to Progress a Citi Foundation, un demers global de a ajuta tinerii să își dezvolte competențele profesionale necesare pentru a combate problema persistentă a șomajului în rândul tinerilor. Printr-o combinație de investiții filantropice ale Citi Foundation, implicare a angajaților Citi ca voluntari, oportunități de dezvoltare profesională la Citi și cercetare, Pathways to Progress își propune să ajute la armonizarea competențelor cu nevoile pieței muncii și să echipeze tinerii, în special pe cei din comunitățile defavorizate, cu abilitățile și conexiunile necesare pentru a reuși în dinamica economiei de astăzi. De la lansarea Pathways to Progress în 2014, Citi Foundation a investit peste 330 de milioane de dolari la nivel global în pregătirea forței de muncă.

###

Citi Foundation
Misiunea Citi Foundation este de a avansa progresul economic și de a îmbunătăți viața oamenilor din comunitățile cu venituri mici în întreaga lume. Investim în eforturi care accelerează incluziunea financiară, creează oportunități profesionale pentru tineri și dezvoltă soluții pentru dinamizarea economică a comunităților. Abordarea “mai mult decât filantropie” a Citi Foundation valorifică experiența vastă a băncii Citi și a angajaților săi pentru a-și îndeplini misiunea și a inova.

Citi
Citi, una dintre cele mai importante bănci globale, deține 200 de milioane de conturi de clienți și desfășoară activitate bancară în peste 160 de țări din întreaga lume. La nivel global, Citi oferă persoanelor fizice, companiilor, guvernelor și instituțiilor o gamă largă de produse și servicii financiare, inclusiv credite și servicii bancare pentru persoane fizice, corporate și investment banking, servicii pentru valori mobiliare și de gestionare a lichidităților precum și soluții de wealth management. Mai multe informații sunt disponibile pe www.citigroup.com | Twitter: @Citi | YouTube: www.youtube.com/citi | Blog: http://blog.citigroup.com | Facebook: www.facebook.com/citi | LinkedIn: www.linkedin.com/company/citi.

European Disability Forum

European Disability Forum (EDF) este o organizație umbrelă a persoanelor cu dizabilități, care apără interesele a peste 100 de milioane de persoane cu dizabilități din Europa. EDF este o organizație neguvernamentală (ONG) independentă care reunește organizații reprezentative ale persoanelor cu dizabilități din întreaga Europă. EDF este condusă de persoane cu dizabilități și familiile acestora și este o voce puternică și unită a persoanelor cu dizabilități din Europa. Mai multe informații sunt disponibile pe www.edf-feph.org | Twitter: @MyEDF

Consiliul Național al Dizabilității din România

Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) este o organizație de tip federație, fără scop patrimonial, neguvernamentală, umanitară, apolitică, non-profit, formată din federații și organizații reprezentative la nivel național pentru toate tipurile de persoane cu dizabilități. Înființată în aprilie 2004 la solicitarea Comisiei Europene, ca cerință a aderării României la Uniunea Europeană, CNDR are misiunea de a apăra și promova drepturile şi interesele legitime comune tuturor persoanelor cu dizabilităţi din România. CNDR funcţionează în conformitate cu principiile universale ale drepturilor omului și ale libertăţilor sale fundamentale, potrivit prevederilor propriului său statut, legislației române şi documentelor europene şi internaţionale privind problematica dizabilităţii. CNDR este membru cu drepturi depline al European Disability Forum. Mai multe informații pe WWW.FCNDR.RO și WWW.JURNAL-SOCIAL.RO

Contacte media

Natalia Suárez, Communication Officer, European Disability Forum | natalia.suarez@edf-feph.org

Alexandra Oniceanu-Becuț, Director Comunicare, Citi Romania | alexandra.oniceanu@citi.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.