În București, Arcul de Triumf – monument istoric, clădirea emblematică Globalworth Tower şi sediul Special Olympics România au fost iluminate în roșu, vineri, 23 iulie, în intervalul orar 21.00 – 24.00, în semn de susținere a incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități intelectuale. Pe tot parcursul zilei de vineri, un videoclip de prezentare a sportivilor Special Olympics, campioni naționali și mondiali, a rulat pe ecranele centrului comercial Cocor, se arată într-un comunicat al Special Olympics România.

Potrivit sursei citate, clădiri emblematice iluminate în roșu s-au mai aflat și în alte orașe: Deva (Cetatea Devei, clădirea Primăriei municipiului Deva, clădirea IPH şi cea a Colegiului Național „Decebalˮ), Alba-Iulia (Cetatea Albă Carolina), Bistrița (Biserica Evanghelică, monument de arhitectură), Reșița (Palatul Cultural – Teatrul de Vest Reșița), Valea Jiului (Primăria Municipiului Lupeni – Palatul Cultural ”Minerul”, Primăria Municipiului Petroșani, Primăria Municipiului Vulcan, Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu” Petroșani, Universitatea din Petroșani, INSEMEX Petroșani și Clubul Copiilor Valea Jiului – Petroșani), Miercurea – Ciuc (clădirea Primăriei municipiului Miercurea Ciuc).

,,Suntem conştienți că incluziunea socială nu se poate realiza doar prin intermediul  legilor, oricât de bune ar fi acestea. De aceea avem nevoie de implicarea societății civile. Parteneriatul dintre  Special Olympics România şi Districtul Lions 124 România se bazează pe proiecte care promovează incluziunea socială și  schimbarea mentalităţii individuale privind persoanele cu dizabilități. Comunitățile noastre trebuie să înveţe să redescopere valorea solidarităţii sociale, să se convingă că o societate incluzivă este mai bună pentru fiecare cetațean în parte. Evenimentul „Iluminat pentru Incluziune” va celebra incluziunea, adică  diversitatea şi diferenţele dintre semeni, asumate cu respect şi recunoştinţă”, a spus domnul Marin Florin ILIEŞ, Viceguvernator 2 al Districtului Lions 124 România și directorul programului Lions Quest.

Evenimentul este unul cu tradiție pentru Special Olympics România și este celebrat începând cu anul 2018, marcând anul acesta 53 de ani de când mișcarea Special Olympics luptă la nivel global pentru înlăturarea discriminării persoanelor cu dizabilități intelectuale și pentru crearea unei societăți incluzive.

,,În absența luminii potrivite, orice ființă poate părea întunecată, lipsită de valoare, periculoasă atunci când nu e cu totul ignorată. Perseverența, curajul și extraordinara sensibilitate a sportivilor Special Olympics merită să fie puse în lumina care să dezvăluie tuturor adevărul despre acești minunați semeni ai noștri pe care prea adesea îi ignorăm într-un mod absolut nemeritat”, a declarat Viorel Mocanu, directorul sportiv al Special Olympics România.

Pe lângă edificiile menționate, la inițiativa „Iluminat pentru incluziune” au luat parte mai mulți sportivi sau prieteni ai Special Olympics România care au făcut, cu ingeniozitate, fotografii ale clădirilor din localitate punând filtru roșu la telefon. Culoarea roșie afișată poartă mesajul toleranței, al respectului și al celebrării diferențelor dintre oameni.

Pe rețelele de socializare a fost încurajată semnarea unei Petiții prin care fiecare persoană își poate exprima susținerea de Incluziune a persoanelor cu Dizabilități Intelectuale. Petiția poate fi semnată aici – https://bit.ly/33FOQb9.

Recomandări Haștaguri
#IluminatPentruIncluziune2021, #RevolutiaIncluziunii, #LightUpForInclusion, #ChooseToInclude

#InclusionRevolution,  #SpecialOlympicsRomania, #DistrictLions124Romania, #WeServe

,,Mulțumim Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic (din cadrul Primăriei Capitalei) pentru acordul de a ilumina monumentul Arcul de Triumf în culoarea roșie.Mulțumim Fundației Globalworth, Districtului Lions 124 România şi cluburilor Lions pentru că s-au alăturat pentru prima dată acestei inițiative.Suntem recunoscători Centrului Comercial Cocor pentru amabilitatea de a furniza imagini cu sportivii Special Olympics România pentru cel de-al 4-lea an consecutiv.De asemenea, mulțumim Primăriilor municipiilor Alba Iulia, Deva, Petroşani, Lupeni, Vulcan, Reşița, Miercurea Ciuc pentru  că s-au alăturat  inițiativei noastre”, a transmis Special Olympics România.

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, a nedreptății și a intoleranței. În România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității. Special Olympics România își dorește să ajungă la fiecare dintre acestea și la familiile lor prin competiții sportive, activități educative în şcoli, cursuri de formare pentru antrenori, evaluari ale stării de sănătate, evenimente de strângere de fonduri și prin soluții sustenabile pentru creșterea angajabilității persoanelor adulte cu dizabilități intelectuale.

Special Olympics România publică informații actualizate pe website-ul oficial  (www.specialolympics.ro), pagina de Facebook – https://www.facebook.com/specialolympicsromania/),

Instagram https://www.instagram.com/specialolympicsromania/

Youtube – https://www.youtube.com/channel/UCPfXJR-u5g8H5yiH1aFjMfw.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.