Comisia Europeană a anunțat, marți, noul pachet de angajare a persoanelor cu dizabilități, în cadrul „Conferinței privind integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii”, organizată de președinția cehă a Consiliului UE la Praga, în perioada 20-21 septembrie 2022.

Acest pachet reprezintă una dintre cele șapte inițiative emblematice anunțate în Strategia privind drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2030, ce își propune să sprijine îmbunătățirea diferitelor domenii care împiedică incluziunea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități, în UE. El a fost anunțat și consultat în cadrul Platformei pentru persoanele cu dizabilități, chiar dacă conținutul și titlurile domeniilor nu erau flexibile, informează Forumul European al Dizabilității (EDF).

Acest sprijin nu este dezvoltat printr-o nouă legislație și nici prin alte oportunități de finanțare, ci printr-o serie de măsuri care, potrivit Comisiei, ajută la implementarea legislației deja existente în șase domenii. Aceste domenii și măsurile aferente sunt:

  • ,,Consolidarea capacităților serviciilor de ocupare a forței de muncă și de integrare socio-profesională”, prin publicarea de orientări pentru statele membre, cu scopul a îmbunătăți accesibilitatea și incluziunea serviciilor de ocupare a forței de muncă.
  • „Promovarea perspectivelor de angajare prin acțiune afirmativă și combaterea stereotipurilor”, printr-un catalog de acțiuni pozitive pentru facilitarea angajării persoanelor cu dizabilități, care să implice angajatori.
  • „Asigurarea de adaptare rezonabilă la locul de muncă”, prin pregătirea liniilor directoare pentru angajatori.
  • „Prevenirea dizabilităților asociate bolilor cronice”, prin publicarea unui manual pentru gestionarea bolilor cronice și prevenirea riscului de dobândire a dizabilităților, emis de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă.
  • „Asigurarea schemelor de reabilitare profesională, în caz de boli cronice sau accidente”, prin emiterea de orientări.
  • „Explorarea locurilor de muncă de calitate în cadrul unităților protejate și tranziția către locuri de muncă adaptate pe piața liberă a muncii”, prin lansarea unui studiu privind îmbunătățirea ocupării forței de muncă pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv recomandări pentru condiții de muncă echitabile și dezvoltarea carierei în forme alternative de angajare, precum și tranziția spre piața liberă a muncii, care respectă Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

,,Unele dintre aceste măsuri vor deveni instrumente utile pentru promovarea piețelor de muncă favorabile incluziunii, în special liniile directoare pentru adaptarea rezonabilă la locul de muncă, catalogul de acțiuni pozitive pentru a facilita angajarea, precum și studiul și recomandările pentru condiții de muncă echitabile cu privire la formele alternative de angajare. Cu toate acestea, lipsa finanțării și a cerințelor legale aferente reprezintă un obstacol important și va necesita un efort uriaș atât din partea instituțiilor, cât și a societății civile, pentru a asigura aplicarea măsurilor la nivel național și, prin urmare, pentru a obține rezultate”, transmite EDF.

Potrivit sursei citate, există, de asemenea, multe deficiențe pe piața muncii care nu sunt abordate de noul pachet. Mai exact, este îngrijorător faptul că perspectiva de gen, intersecționalitatea și dizabilitatea nu au fost incluse. Ar trebui ca atât Comisia, cât și organizațiile responsabile cu dezvoltarea măsurilor să includă această perspectivă.

Alte aspecte relevante, evidențiate de EDF în cadrul Conferinței, sunt: necesitatea de a schimba legislația națională, care împiedică persoanele cu dizabilități să intre pe piața muncii, axarea asupra calității locurilor de muncă create, și nu exclusiv asupra ratelor de ocupare, precum și lipsa programelor care vizează activarea persoanelor cu dizabilități considerate în prezent inactive, dar care pot participa pe piața liberă a muncii.

În plus, odată cu viitorul Card european pentru dizabilitate, statele membre trebuie să asigure recunoașterea statutului de persoană cu handicap în rândul lor, pentru a facilita mobilitatea legată de ocuparea forței de muncă și de educație.

Aceste șase domenii și măsurile aferente vor fi publicate pe parcursul următorilor doi ani. EDF menționează că va colabora cu instituțiile europene, guvernele naționale și membrii lor pentru a disemina instrumentele și a susține implementarea acestora.

Sursa: https://www.edf-feph.org/the-disability-employment-package-reinforcing-the-european-labour-market/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.