Comisia Europeană a prezentat Pachetul privind ocuparea forței de muncă în rândul persoanelor cu handicap, pentru a sprijini statele membre să ia toate măsurile ca persoanele cu dizabilități să se bucure de incluziune socială și de autonomie economică, prin ocuparea unui loc de muncă. Pachetul face parte din Strategia pentru drepturile persoanelor cu dizabilități 2021-2030 și este în conformitate cu Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Luna trecută, Forumul European al Dizabilității (EDF) a organizat un webinar pentru a explica pachetul UE privind ocuparea forței de muncă în rândul persoanele cu handicap. În cadrul evenimentului, reprezentanții EDF au arătat ce face fiecare dintre acțiunile pachetului și cum abordează acestea problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în căutarea și păstrarea unui loc de muncă.

,,Comisia Europeană a început anul trecut să lucreze la Pachetul UE privind ocuparea forței de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Unele dintre acțiunile propuse au fost deja finalizate, iar rezultatele pot fi observate. Cu toate acestea, noi, cei de la EDF, ne-am dat seama că mulți reprezentanți ai drepturilor persoanelor cu dizabilități nu sunt familiarizați cu acest pachet și cu ceea ce își propune să facă”, a precizat EDF.

În prezent, doar jumătate dintre cele 42,8 milioane de persoane cu dizabilități de vârstă activă din UE sunt angajate. Pachetul privind ocuparea forței de muncă în rândul persoanelor cu handicap va contribui la elaborarea unor politici naționale care să implice persoanele cu dizabilități în tranziția ecologică și digitală echitabilă, potrivit Comisiei Europene.

La eveniment au participat trei reprezentanți ai Comisiei Europene, fiecare dintre aceștia fiind implicat în supravegherea rezultatelor pachetului de măsuri privind ocuparea forței de muncă în rândul persoanelor cu handicap.

Vorbitorii au prezentat cele șase acțiuni ale pachetului:

 1. Consolidarea capacităților serviciilor de ocupare a forței de muncă și de integrare

Această acțiune a fost finalizată și constă în:

2. Promovarea perspectivelor de angajare prin acțiuni afirmative și combaterea stereotipurilor

Această activitate în curs de desfășurare este condusă de European Disability Expertise (EDE), o rețea de cercetători specializați în domeniul dizabilității. Cercetarea urmărește următoarele obiective:

 • Să acopere toate țările Uniunii Europene.
 • Să arate ce politici există în diferite țări europene pentru a sprijini ocuparea forței de muncă în rândul persoanelor cu dizabilități.
 • Să prezinte exemple de abordări diferite în care țările europene promovează ocuparea forței de muncă, inclusiv sisteme de cote, subvenții pentru angajatori, evaluări profesionale și alte politici.

Rezultatele ar trebui să fie disponibile în 2023.

3. Asigurarea unei adaptări rezonabile la locul de muncă

Lucrările din acest domeniu, desfășurate de rețeaua europeană de expertiză în domeniul dizabilității (EDE), au ca scop elaborarea de orientări privind adaptările rezonabile.

Aceasta presupune efectuarea de adaptări la locul de muncă, permițând persoanelor cu dizabilități să își îndeplinească eficient sarcinile. Orientările se vor concentra în mod specific pe domenii, precum: tehnologia asistivă, asistență personală, telemuncă și modalități de lucru.

Rezultatele ar trebui să fie disponibile în 2023.

4. Menținerea persoanelor cu dizabilități la locul de muncă: prevenirea dizabilităților asociate cu bolile cronice

 • Comisia Europeană va realiza apoi un manual pentru angajatori despre cum să gestioneze bolile cronice și cum să mențină persoanele cu handicap la locul de muncă.

Rezultatele ar trebui să fie disponibile în 2023.

5. Menținerea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii: întoarcerea la locul de muncă

Comisia Europeană va crea orientări cuprinzătoare menite să sprijine persoanele cu dizabilități în procesul de reintegrare în muncă.

Aceste orientări vor prevedea:

 • Instrucțiuni practice și exemple din viața reală privind oferirea de posturi adecvate,
 • oferirea de sprijin psihologic și
 • oferirea formării necesare.

Aceste resurse vor fi instrumente valoroase atât pentru angajatori, cât și pentru autoritățile publice.

Rezultatele ar trebui să fie disponibile în 2023.

6. Explorarea locurilor de muncă de calitate în cadrul locurilor de muncă protejate și a căilor de acces pe piața deschisă a muncii

Un consorțiu numit Empirica, cu sediul în Germania, se va concentra pe examinarea situației persoanelor cu dizabilități care lucrează în unități protejate în diferite țări ale UE. Activitatea lor va implica:

 • evaluarea modului în care legislația este diferită în țările UE,
 • înțelegerea impactului muncii protejate atât asupra persoanelor cu dizabilități, cât și asupra societății;
 • identificarea modelelor de succes și a exemplelor bune de sprijinire a persoanelor care doresc să intre pe piața deschisă a muncii.

Rezultatele ar trebui să fie disponibile în 2023.

Pentru mai multe informații despre activitatea în curs de desfășurare a EDF în domeniul ocupării forței de muncă, puteți accesa: https://www.edf-feph.org/employment-policy-2/.

De asemenea, puteți citi Raportul EDF din 2023 privind drepturile omului, care se axează pe dreptul persoanelor cu dizabilități la un loc de muncă. Mai multe detalii despre raport aici: https://jurnal-social.ro/edf-publica-cea-de-a-saptea-editie-a-raportului-privind-drepturile-omului-care-se-axeaza-pe-dreptul-persoanelor-cu-dizabilitati-la-un-loc-de-munca/.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.