Un somn odihnitor poate face diferența dintre o zi bună și una proastă. Lipsa somnului poate să cauzeze probleme serioase de sănătate. Și nu doar atât. Aceasta ar putea determina creierul să se autodevoreze.

Nevoia de somn înseamnă mai mult decât refacerea energiei la fiecare 12 ore. De fapt, atunci când dormim, creierul nostru își schimbă starea pentru a îndepărta produsele secundare toxice ale activității neuronale, lăsate în urmă în timpul zilei.

Cercetătorii au descoperit că somnul insuficient, pe o perioadă îndelungată, face ca o cantitate semnificativă de neuroni și sinapse să dispară. Chiar dacă somnul este recuperat, daunele nu mai pot fi reparate.

Echipa, condusă de neurologul Michele Bellesi, de la Universitatea Politehnică din Ancona, a examinat creierul unor șoareci deprivați de somn și pe cel al unor șoareci bine odihniți și au descoperit asemănări bizare.

La fel ca celulele din alte părți ale corpului, neuronii din creier sunt în mod constant reînnoiți de două tipuri diferite de celule gliale (astrocite), cu rol de suținere, care sunt numite adesea adezivul sistemului nervos.

Celulele microgliale sunt responsabile pentru eliminarea celulelor uzate printr-un proces numit fagocitoză – care înseamnă ,,a devora”” în greacă.
Celulele astrocite acționează ca niște mini-aspiratoare în creier, ,,curățind” celulele moarte pe măsură ce creierul îmbătrânește. Este cunoscut faptul că acest proces apare atunci când dormim pentru a îndepărta uzura neurologică a zilei, dar acum se pare că același lucru se întâmplă când suntem privați de somn.

Dar, mai degrabă decât să fie un lucru bun, creierul exagerează cu ,,curățarea” și începe să facă mai mult rău decât bine.
Gândește-te că gunoiul trebuie să fie eliminat în timp ce dormi, iar cineva intră în casă după mai multe nopți nedormite și aruncă, fără a face distincție, televizorul, frigiderul și câinele familiei. Asta se întâmplă și în cazul creierului. În timpul somnului, ,,gunoiul” e sortat corespunzător, fiind șterse informatiile inutile. Însă atunci când organismul e privat de somn, această sortare se face ,,întâmplător” pierzându-se neuroni funcționali, care nu ar trebui înlăturați.

„Am arătat pentru prima oară că porțiuni din sinapse sunt pur și simplu mâncate de astrocite, din cauza lipsei de somn”, a declarat Michele Bellesi, coordonatorul studiului.

În pofida acestui proces bizar, echipa de cercetători arată că ceea ce se întâmplă în creier este, de fapt, un lucru bun.
„Sinapsele din creierul nostru sunt ca niște piese de mobilier, care la un moment dat se deteriorează. Astfel, ele au mai multă nevoie de a fi curățate, eventual eliminate”, adaugă Michele Bellesi.

Studiul, publicat în Journal of Neuroscience, a demonstat că, în cazul șoarecilor de laborator, care au fost privați de somn, celulele creierului sunt mult mai active.

Când lipsa de somn este una gravă, încep să fie eliminate unele dintre cele mai vechi si mai folositoare informații.
Oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea că o activitate intensă a celulelor microgliale ar duce la apariția bolii Alzheimer sau a altor afecțiuni neurologice.

Dar faptul că moartea cauzată de Alzheimer a crescut cu 50% din 1999, împreună cu lupta pe care mulți o duc pentru a avea un somn bun, înseamnă că este ceva vital și trebuie să ajungem la miezul acestei probleme – și rapid…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.