Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), a implementat proiectul ,,Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”. Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și se derulează în perioada 23.05.2019-22.10.2023, se arată într-un comunicat al ANPDPD.

Potrivit sursei citate, obiectivul specific al proiectului este creșterea ocupării șomerilor și a persoanelor inactive, cu accent pe șomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (55-64 ani), persoanelor cu dizabilități, persoanelor cu nivel redus de educație.

Durata proiectului este de 53 luni, iar obiectivul general este reprezentat de asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informațional și comunicațional, în vederea creșterii șanselor de ocupare și a ponderii persoanelor cu dizabilități angajate pe piața liberă a muncii.

În cadrul proiectului s-au desfășurat următoarele activități: măsuri active de ocupare pentru facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, acordarea de sprijin angajatorilor în vederea asigurării accesibilizării locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, sprijinirea persoanelor cu dizabilități în vederea creșterii șanselor de integrare pe piața muncii, prin acordarea de subvenții în vederea achiziționării de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces etc.

Potrivit ANPDPD, persoanele cu dizabilități au putut beneficia de acordarea de vouchere, în valoare de maxim 23.000 lei, pentru achiziționarea de dispozitive şi tehnologii asistive şi tehnologii de acces, altele decat cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, au putut fi achiziționate cititoare şi bastoane inteligente pentru nevăzători, tehnologii asistive pentru persoane cu mobilitate redusă: proteze pentru membrele superioare și inferioare,  scaune rulante, elevatoare, proteze audio, diferite instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen, precum şi instrumente manipulatoare robotizate.

Lista tehnologiilor și dispozitivelor asistive și tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare se găsește în Ordinul Ministerului Muncii 721/2019.

Persoanele eligibile pentru a fi incluse în grupul țintă al proiectului au trebuit să îndeplinească următoarele condiții: să fie cetățeni români și să locuiească în România, să fie persoane șomere sau persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care dovedesc că îndeplinesc condițiile Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; să nu fie tineri NEETs (persoane cu vârsta între 16 și 30 de ani care nu sunt încadrate pe piața muncii, nu urmează un program educațional sau de formare); să fie persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, care fie sunt apte de muncă, fie sunt apte de muncă parțial.

Conferința de închidere a proiectului ,,Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități” a fost organizată pe 5 octombrie 2023, la Hotel Herăstrău București, în cadrul căreia au participat reprezentanți ai ANPDPD, ANOFM, ai direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului din București, furnizori și beneficiari.

Conferința a fost deschisă de doamna Monica Violeta Solomie, p. Președinte al ANPDPD și a continuat cu prezentarea proiectului de către doamna Iuliana Florența Maiorescu, manager proiect, ANPDPD. Prezentarea activităților, rezultatelor și a indicatorilor a fost urmată de concluziile finalului de proiect, respectiv dificultăți întâmpinate și identificarea de noi oportunități pentru proiectele viitoare. Conferința s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, informează ANPDPD.

Conform sursei citate, rezultatele obținute în cadrul proiectului au fost:

  • Peste 5.500 persoane cu dizabilități informate și consiliate în vederea angajării;
  • persoane cu dizabilități, non-NEET pentru care s-au finanțat subvenții conform art.80, 85 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă;
  • 5 spații de muncă adaptate;
  • 47 de protocoale de colaborare încheiate cu direcții generale de asistență socială și protecția copilului județene și ale sectoarelor municipiului București; 3.107 vouchere acordate din care 2.832 decontate;
  • două conferințe de presă organizate;
  • 9 comunicate de presă publicate;
  • 20.000 seturi materiale informative;
  • un buletin informativ transmis lunar organizațiilor din domeniul dizabilității;
  • 48 direcții generale de asistență socială și protecția copilului implicate;
  • 32 furnizori de tehnologii asistive implicați;

Valoarea totală a proiectului a fost de 111.978.816,40 lei, din care 98.880.306,5 lei cofinanțare UE.

Mai multe detalii pot fi accesate pe site-ul ANOFM: https://www.anofm.ro/

sau site-ul ANPDPD: https://anpd.gov.ro/web/.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.