Președintele ANDPDCA, doamna Florica Cherecheș, a participat, joi, 3 iunie, la Conferința Internațională Wings4Youth – Construim Punți, organizată de organizația non-guvernamentală Concordia, o asociație care de 30 de ani lucrează în sprijinul tinerilor, pentru a sprijini trecerea către o viață independentă a celor care vin din sistemul de protecție socială.

Evenimentul a reunit agenți ai schimbării și s-a axat pe dialogul dintre tineri, profesioniști, formatori, factori de decizie de la nivel național și european, reprezentanți ai rețelelor europene și angajatori în ceea ce privește sporirea șanselor la o viață independentă a tinerilor.

Conferința a fost un mixt de sesiuni plenare si ateliere de lucru pe următoarele domenii:  viața după sistemul de îngrijire / reziliența tinerilor care părăsesc sistemul; socialul întâlnește afacerile în pandemie; job coaching, angajabilitate și autonomie pentru tinerii care părăsesc sistemul; reziliența profesioniștilor care lucrează cu tinerii care părăsesc sistemul de îngrijire; dezvoltarea unui program integrat pentru consolidarea capacității furnizorilor de servicii sociale de a proteja interesul superior al copiilor și  parteneriat pentru îmbunătățirea vieții celor care părăsesc sistemul de îngrijire.

,,Dezinstituționalizarea este un proces care a început de mult în România, după anii 90, și, din fericire, se apropie de final, dar este foarte important să înțelegem că, deși au fost progrese semnificative în îmbunătățirea condițiilor tinerilor, aceste instituții nu au reușit să corespundă nivelului de dezvoltare a acestora. Acum, accentul se pune pentru a oferi copiilor care intră în sistem și se găsesc în acest sistem de protecție socială un mediu cât mai aprope de climatul familial și un tip de servicii cu noi perspective de îngrijire și de educație. Așa cum în familie ne educăm copiii din primele luni de viață, să le formăm deprinderi, să îi responsabilizăm, tot așa trebuie să ne ocupăm de fiecare copil și apoi tânăr care intră sau iese din sistemul de protecție socială, gândindu-ne că de modul în care îi creștem și îi educăm depinde viitorul lor, a precizat Florica Cherecheș.

Președinta ANDPDCA a subliniat că suntem datori, cu toții, să ajutăm acești tineri să își realizeze la maximum potențialul extraordinar pe care îl au, iar acest lucru nu se poate întâmpla într-un centru cu zeci și sute de persoane, pentru că astfel de servicii nu pot fi de calitate.

,,Încercăm, astfel, să facem migrarea către oferirea de servicii și nu de beneficii sociale, pentru că beneficiile creează și mențin o stare de dependență, iar noi considerăm că serviciile sunt cele care se adresează persoanei cu demnitate și îl ajută să aibă mai multă încredere în el, pentru a lua decizii singur”, a declarat Florica Cherecheș

Sursa citată a precizat că o preocupă formarea asistențiilor maternali, persoanele care iau copii în plasament și pe cei care lucrează și oferă servicii de educare în centre, ca ei să știe cum să se ocupe de acești tineri. Este important să se găsească acele soluții alternative de protecție, care să includă sprijin, consiliere, dialog, supravegherea acestor tineri, urmărind modelul familial.

,,Trebuie să găsim acele soluții alternative de protecție, care să cuprindă sprijin, consiliere, dialog, supravegherea acestor tineri, urmârind modelul familia. Astfel, și după dezinstituționalizare, tânărul care a fost beneficiar al sistemului de protecție socială trebuie să știe că are unde să se întoarcă, pentru un sfat, pentru sprijin. Rolul specialiștilor care lucrează în sistem este unul extrem de important, și de modul în care lucrează aceștia se realizează acele punți de dialog. Oferirea de oportunități, mijloace de stimulare financiară trebuie înțelese de beneficiari, trebuie învățați cum să își administreze banii, resursele, relațiile. Noi trebuie să le dăm aripi acestor tineri, să le spunem că avem încredere în ei, că au potențial, că pot realiza ceea ce își propun. Acești tineri trebuie să înțeleagă foarte bine semnificația ieșirii din sistem, să li se explice că pentru ei viitorul nu înseamnă să stea acolo tot timpul, ci să fie independenți, să își construiască propria viață și propria familie. Ne propunem să oferim o tranziție mai ușoară către viața independentă a acestor tineri”, a punctat președinta ANDPDCA.

Florica Cherecheș consideră că este foarte important sprijinul pe care autoritățile publice îl primesc de la ONG-uri, iar direcția care trebuie urmată este aceea de colaborare.

,,Este extraordinar sprijinul pe care autoritățile publice îl primesc de la ONG-uri. Cred că linia și direcția pe care trebuie să o urmăm este aceea de colaborare, astfel că, de când am venit la ANDPDCA mi-am fixat ca un prim obiectiv să realizăm o procedură unitară pentru a rezolva problema externalizării serviciilor sociale. Sectorul ONG este și trebuie să devină un partener și mai important al sectorului public, în furnizarea de servicii sociale, pentru a crește calitatea serviciilor sociale și a eficientiza folosirea banului public. Știm că în ONG-uri sunt oameni care, cu multă dedicare și pasiune, se pun în slujba celor cu care lucrează și se văd rezultatele acestor organizații”, a mai spus Florica Cherecheș.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.