Între 25 și 26 noiembrie 2023, în incinta Circului Metropolitan, s-a desfășurat cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Integrării – CONIL Fest, cel mai mare eveniment dedicat copiilor din România.
De mai bine de un deceniu, Asociația CONIL a organizat un amplu eveniment cultural artistic ce a avut în prim plan copiii. Un maraton artistic în care peste 1.500 de copii tipici și 800 cu nevoi educaționale speciale s-au succedat în cea mai frumoasă lecție de prietenie, acceptare și toleranță.
Organizat de-a lungul a 23 de ediții, acest festival s-a transformat într-o tradiție îndrăgită de copii, părinți și educatori deopotrivă.
Anul acesta, evenimentul a fost dedicat copiilor uniți în diferențe: România Copiilor – Unirea Diferențelor. În cadrul acestui maraton artistic, orice copil, fie că este tipic sau cu nevoi speciale, a devenit un erou al publicului.
Potrivit organizatorilor, acest festival a găzduit o varietate impresionantă de performanțe artistice, de la dansuri și teatru la muzică și expoziții de artă. Toate acestea au fost prezentate cu pasiune și talent de către copii, demonstrând că fiecare mic artist are ceva special de oferit lumii.
,,Prin intermediul Festivalului Integrării, un mesaj puternic este transmis către societate: «Toți copiii au talent!». Fiecare copil are ceva special de oferit, iar acest eveniment reprezintă un tribut adus diversității și potențialului fiecărui mic participant. Este un loc în care prejudecățile sunt lăsate deoparte, iar talentul și pasiunea copiilor strălucesc mai puternic ca niciodată”, transmit organizatorii.
Anul acesta, festivalul a făcut un pas înainte, prin celebrarea în avans a Zilei Naționale, dar și a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, 3 decembrie, sub umbrela conceptului România Copiilor: Unirea Diferențelor.
Acest demers inovator a avut ca scop asigurarea fericirii și bucuriei tuturor copiilor, indiferent dacă aceștia se încadrează în tiparele obișnuite sau sunt atipici. Totodată, a încurajat bucuria și învățarea într-un spirit de unitate și incluziune, promovând valorile esențiale ale societății noastre.
CONIL Fest nu este doar un eveniment artistic sau de divertisment, ci și o lecție de viață. Unul dintre principalele obiective ale acestui festival este promovarea prieteniei și acceptării între copii, indiferent de diferențele lor. Acesta reprezintă un spațiu în care copiii pot învăța să se înțeleagă și să se respecte reciproc, indiferent de background-ul lor, abilitățile sau eventualele lor nevoi speciale.
Cu ocazia celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Integrării, în Arena Circului Metropolitan București au performat 870 de copii și tineri tipici și 670 de copii și tineri cu cerințe educaționale speciale.
,,Numărul mare de instituții implicate, precum asociații, fundații, cluburi de teatru, școli de dans, grădinițe și școli, reflectă diversitatea și amploarea evenimentului. Peste 10.000 de persoane în public demonstrează interesul și sprijinul comunității pentru inițiativa CONIL Fest”, precizează organizatorii.
Adela Hanafi, fondatoarea Asociației și a Școlii Gimnaziale CONIL, spune că a creat acest eveniment, cu scopul de a îmbrățișa diversitatea și de a promova bucuria, de a demonstra că orice copil, tipic sau cu cerințe educaționale speciale, are un talent care merită descoperit, încurajat și promovat.
,,Ca mamă a unui copil cu nevoi speciale, am observat progresul imediat și bucuria copilului meu atunci când o sală întreagă l-a ovaționat și l-a încurajat la prima sa apariție pe scenă. Am decis să creez un eveniment la care TOȚI copiii, tipici sau cu dizabilități, să- și poată demonstra talentul. Pentru că, de-a lungul timpului, am observat că dincolo de orice dizabilitate există o abilitate ce trebuie descoperită, promovată și încurajată. În ultimii ani peste 2.500 de copii, dintre care 800 cu dizabilități performează fantastic la CONIL Fest, Festivalul Integrării”, afirmă Adela Hanafi.
Pe lângă spectacolul oferit de copii în Arena Circului Metropolitan, în Foaier a avut loc și un târg plin de culoare, cu bunătățuri și dulciuri. În cadrul Târgului CONIL Fest, cei prezenți s-au putut bucura de produse hand-made, de dulciurile copilăriei, cărți, obiecte decorative, miere, săpun de casă, lumânări parfumate și alte multe surprize, de la cei 36 de expozanți.
CONIL Fest în cifre per ediție:
- 1500 copii tipici;
- 800 copii cu dizabilități;
- 80 instituții;
- 120 profesori și coordonatori;
- 30 voluntari;
- 5.000 vizitatori;
Sponsor oficial al evenimentului: Carrefour România
Parteneri: Circul Metropolitan București.
Parteneri media: București FM, Agerpres, PR&Arts Communications, PR Wave, Presa în blugi, e-femeia.
Asociația CONIL a fost înființată în anul 2010, din necesitatea de a oferi soluții reale pentru integrarea în masă a copiilor cu nevoi educaționale speciale. În cadrul asociației, au fost înființate grupe de grădiniță și clase de scoală primară pentru integrarea copiilor cu CES, precum și un Centru de Performanță, cu activitati educative gratuite. Asociația CONIL sprijină descoperirea talentelor de orice fel, în orice context, atât la copiii tipici, cât și la copiii cu dizabilități, propunându-și să educe viitoare talente.
De-a lungul anilor, proiectele desfășurate de CONIL au avut un impact semnificativ. Peste 3.000 de copii atipici au beneficiat de programe de educație și terapie specializată, peste 40.000 de copii tipici și cu dizabilități au avut ocazia să urce pe scene celebre ale capitalei în cadrul festivalului CONIL Fest, iar peste 300 de copii cu nevoi speciale au participat la tabere de integrare. De asemenea, peste 1.500 de copii și tineri cu dizabilități au avut acces la cursuri gratuite de weekend, oferindu-le astfel o șansă reală de dezvoltare și integrare.
Mai multe informații despre Asociația CONIL aici: https://conil.ro/
PROIECT SPECIAL – CONIL Fest. Unul dintre cele mai deosebite proiecte ale Asociației CONIL este CONIL Fest, Festivalul Integrării, ajuns la cea de-a XXIII-a ediție. Acest eveniment a fost recunoscut și premiat la Gala Societății Civile, fiind considerat cel mai mare eveniment dedicat copiilor din România. CONIL Fest aduce împreună copii tipici și atipici din întreaga țară, oferindu-le o platformă pentru a-și arăta talentele și abilitățile.