Joi, 2 aprilie, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, doamna Dunja Mijatović a reiterat importanța măsurilor suplimentare de protecție și acces la servicii medicale și îngrijire pentru persoanele cu dizabilități din comunitate și din sistemele de protecție ale statelor europene.
Comisarul pentru Drepturile Omului a afirmat că majoritatea statelor membre au impus, pe bună dreptate, măsuri de distanțare socială pentru a reduce răspândirea virusului, dar nu au fost atente, în mod sistematic, la circumstanțele și nevoile specifice ale persoanelor cu dizabilități. După cum a subliniat raportorul special al ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, „măsurile de carantină, cum ar fi distanțarea socială și autoizolarea, pot fi imposibile pentru cei care se bazează pe sprijinul celorlalți să mănânce, să se îmbrace și să se spele”.
,,În acest sens, sunt profund îngrijorată de creșterea riscului de perturbare a serviciilor esențiale care vin în spijinul persoanelor cu dizabilități. Pretutindeni în Europa, furnizorii de astfel de servicii de asistență și asistenții sociali raportează probleme grave care pun în pericol continuitatea acestor servicii, inclusiv lipsa de personal din cauza unor măsuri de izolare și o lipsă generală de echipament individual de protecție, ceea ce îi pun în pericol pe aceștia, precum și pe utilizatorii serviciilor. Statele trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a rezolva aceste probleme, inclusiv, dacă este necesar, prin luarea de măsuri extraordinare, cum ar fi relaxarea procedurilor de recrutare, prioritizarea serviciilor de bază, acordarea de ajutor financiar persoanelor cu dizabilități pentru compensarea cheltuielilor suplimentare cauzate de situație și integrarea furnizorilor de asistență, inclusiv asistență informală, persoanelor cu dizabilități în planificarea de urgență publică privind furnizarea de echipamente de protecție personală și de instruire”, a declarat Comisarul pentru Drepturile Omului.
Dunja Mijatović a menționat că multe persoane cu dizabilități din Europa sunt, de asemenea, încă private de libertate în centrele rezidențiale, inclusiv instituții și spitale psihiatrice, în ciuda obligațiilor internaționale ale statelor în baza CRPD și apelurilor de lungă durată ale organismelor internaționale pentru drepturile omului, inclusiv biroul ei (majoritatea recent în ceea ce privește Bosnia și Herțegovina, România și Armenia). În timp ce rezidenții din astfel de instituții se confruntă adesea cu neglijență și îngrijiri medicale necorespunzătoare în cele mai favorabile perioade, această pandemie a adus, din păcate, în prim plan riscul suplimentar grav la care sunt expuse persoanele cu dizabilități în astfel de centre.
,,Pe termen scurt, statele trebuie să acorde prioritate absolută reducerii riscurilor pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv prin oprirea noilor admiteri în centre, prin mutarea persoanelor cu dizabilități din aceste instituții în zone sigure, pe cât mai mult posibil și prin luarea tuturor precauțiilor necesare pentru a-și proteja rezidenții… Există, de asemenea, o îngrijorare din ce în ce mai mare în rândul persoanelor cu dizabilități că, deoarece resursele disponibile pentru îngrijirea sănătății sunt supuse unei eforturi crescânde din cauza pandemiei, acestea vor fi lăsate în urmă în ceea ce privește accesarea intervențiilor de salvare a vieții. Este de datoria principală a tuturor statelor membre să se asigure că acest lucru nu se întâmplă și să asigure persoanele cu dizabilități că nu există riscul discriminării lor pe criteriul dizabilității în accesarea asistenței medicale și că nevoile lor vor fi abordate în mod adecvat”, a adăugat ea.
De asemenea, Comisarul pentru Drepturile Omului a salutat inițiativa unor state precum România, Germania, Franța și Italia pentru eforturile de a face informația legată de prevenirea răspândirii COVID-19 accesibilă perosanelor cu dizabilități în limbaj ușor de înțeles. Munca excelentă realizată de ONG-urile naționale în acest domeniu trebuie susținută și amplificată prin toate canalele de comunicare disponibile.