Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a luat o hotărâre (nr. 561 din 21.07.2021), în premieră, în care solicită Ministerului Educației să creeze locuri la universitățile de stat pentru studenții cu cerințe speciale, potrivit edupedu.ro.

Hotărârea vine în urma unei reclamații de discriminare făcută de o familie față de o decizie a Facultății de Matematică și Informatică de la Universitatea din București. Deși cazul de la universitate nu s-a concluzionat ca fiind o separare a doi frați pe motiv discriminatoriu față de unul din ei care prezintă handicap, CNCD a anunțat că „nealocarea de locuri speciale în vederea accesului la învățământul universitar/superior pentru persoanele cu cerințe educaționale speciale/ dizabilități reprezintă discriminare”.

Președintele CNCD, Csaba Asztalos, a explicat că decizia vine la un an după o altă hotărâre asemănătoare care solicita ministerului să asigure locuri speciale pentru copiii cu CES în licee, măsură implementată pentru prima dată anul școlar trecut.

„Solicităm Ministerului Educației să adopte toate măsurile pentru a asigura locuri speciale pentru candidați cu dizabilități în sistemul de învățământ superior, adică în facultăți, pe modelul locurilor speciale pe care le asigură pentru cetățenii români de etnie romă sau pentru candidații care provin din localități mici. Considerăm că persoanele cu dizabilități constituie un grup socio-economic vulnerabil și sunt marginalizați în societate, confruntându-se cu dezavantaje în accesul la educație la orice nivel, ca atare statul are obligația pozitivă de a adopta și astfel de măsuri, adică de a asigura locuri speciale în învățământul superior. Decizia vine la un an de la o altă hotărâre care a avut ca efect schimbări de sistem.

Anul trecut am adoptat o decizie prin care am solicitat Ministerului Educației să asigure locuri speciale sub titulatura de măsuri afirmative pentru copiii cu CES sau dizabilități în licee. Această solicitare a fost implementată de Ministerul Educației și are un rezultat foarte bun încă din primul an, sper să se înțeleagă și în cazul acestor hotărâri rațiunea și necesitatea adoptării unor astfel de măsuri”, a declarat pentru Edupedu.ro Csaba Ferenc Asztalos, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București a separat doi frați gemeni în urma obținerii notelor la admitere, fiind repartizați în domenii diferite de studiu, în cadrul aceleiași facultăți.

„Unul dintre ei este fost elev cu cerințe educaționale speciale, în prezent, persoană cu certificat de încadrare în grad handicap, cu valabilitate permanentă. Acesta nu a beneficiat de un loc special la admitere și nu îi este aprobat transferul la specialitatea la care a fost admis fratele său”, se precizează în hotărârea CNCD.

„Colegiul director solicită părții reclamate, Ministerul Educației, să asigure respectarea principiului egalității de șanse în educație, prin includerea persoanelor cu cerințe educaționale speciale/dizabilități, în mod explicit și concret, în categoria persoanelor față de care dispun măsurile afirmative. În acest sens, Colegiul director solicită Ministerului Educației să creeze locuri speciale pentru această categorie de persoane dezavantajată și marginalizată din punct de vedere social, la admiterea în învățământul superior/ universitar”, a concluzionat CNCD, în urma sesizării pe motive de discriminare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.