Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că regulile privind acordarea serviciilor medicale la distanță se mențin și după 1 iulie, dată la care a intrat în vigoare noul contract-cadru. Astfel, se pot acorda în continuare consultații medicale și rețete electronice la distanță.

Potrivit sursei citate, reglementările privind acordarea serviciilor medicale la distanță se mențin și după data de 1 iulie 2023, în conformitate cu noul contract-cadru și și cu Normele metodologice de aplicare a acestui act normativ.

,,Astfel, atât medicii de familie, cât și medicii de specialitate din ambulatoriu pot acorda consultații la distanță, prin orice mijloace de comunicare, pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic ce necesită izolare, precum și pentru afecţiunile cronice, cu respectarea aceloraşi condiţii de acordare ca şi în cazul consultaţiilor în cabinet pentru afecţiunile respective”,  precizează CNAS.

În astfel de cazuri, medicul consemnează consultaţia medicală la distanţă în registrul de consultaţii şi în fişa pacientului, după caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat şi a intervalului orar în care aceasta a fost efectuată, şi emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv rețeta electronică online sau offline pentru medicamente compensate. Aceste documente se transmit pacientului prin mijloace de comunicare electronice.

Conform CNAS, în cazul consultațiilor la distanță acordate de medicii de specialitate din ambulatoriu, pacienții sunt exceptați de la obligaţia prezentării biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate.

Tot la distanță pot fi acordate terapiile psihiatrice, precum și sfatul genetic, acestora aplicându-li-se reglementările legale în vigoare pentru serviciile diagnostice şi terapeutice efectuate în cabinet.

De asemenea, se pot acorda la distanță, prin orice mijloace de comunicare, serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, precum și în specialitatea psihopedagogie specială-logoped. Și acestor servicii conexe li se aplică reglementările legale în vigoare pentru serviciile efectuate în cabinet.

„Întrucât dorim să utilizăm în continuare, în beneficiul persoanelor asigurate, experiența acumulată în timpul pandemiei de Covid-19, nu numai că am menținut consultațiile la distanță, ci am și lărgit sfera de aplicabilitate a acestora”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.