Certificat de handicap
Certificat de handicap

În perioada 27 martie-29 septembrie 2017 Agenția Județeană Pentru Plăți și Inspecție Socială Alba (AJPIS Alba) desfășoară Campania “Controlul bazat pe evaluarea riscurilor (constituirea profilului de risc) al beneficiarilor încadrați într-un grad de handicap (BGH)” în două etape.
Controlul a avut două obiective ale inspecției tematice:

Obiectiv general: eficientizarea utilizării fondurilor în sistemul de asistență socială și îmbunătățirea activității privind modul de stabilire și acordare a beneficiilor de asistență socială.

Obiectiv specific: reducerea erorii și fraudei prin efectuarea de inspecții tematice privind stabilirea și acordarea beneficiilor de asistență socială persoanelor încadrate într-un grad de handicap.

La nivelul județului Alba, prima etapă a controlului s-a desfășurat în perioada 27.03.2017-28.04.2017, și a vizat verificarea eligibilității persoanelor cu certificate de încadrare și tip de handicap, beneficiare de indemnizațiile corespunzătoare, dintr-un eșantion format din 40 persoane, precum și colectarea informațiilor referitoare la beneficiarii care obțin drepturi ca urmare a neîncadrării corespunzătoare în grad și tip de handicap.

“Din verificarea administrativă a dosarelor persoanelor cu handicap din eșantionul selectat și din verificarea în teren, echipa de control a constatat inexistența dosarelor care au stat la baza încadrării în grad de handicap, pentru un număr de 7 persoane încadrate într-un grad de handicap, care dețin certificate de încadrare în grad de handicap, eliberate înainte de anul 2000, precum și 2 persoane încadrate în gradul grav de handicap (vizual), care au obținut permise auto, ulterior încadrării în grad și tip de handicap.

În aceste condiții inspectorii sociali au propus spre reevaluare un număr de 9 persoane de către Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, urmând ca în funcție de rezultatul evaluării, să se confirme, sau nu, suspiciunea încadrării necorespunzătoare în grad de handicap și primirea de drepturi necuvenite”, se arată în comunicatul emis de biroul executiv al Agenției Județene Pentru Plăți și Inspecție Socială Alba.

Printre alte nereguli, inspectorii sociali au constatat din verificarea tuturor registrelor privind procesele verbale de ședință ale Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte Handicap Alba (CEPAH) desfășurate în perioada 2014—aprilie 2017, făptul că, deși în conformitate cu prevederile legale în domeniu Comisile de Evaluare a Persoanelor Adulte Handicap au obligativitatea de a se întruni o dată pe săptămână în ședințe ordinare și ori de câte ori este necesar în ședințe extraordinare la convocarea președintelui, CEPAH Alba nu a respectat aceasta obligativitate în luna august, a fiecărui an verificat. În această lună(august) din perioada verificată, au fost susținute doar 1, maxim 2 ședințe ale CEPAH Alba, nerespectându-se prevederile legale în acest sens, fapt care ar putea conduce la afectarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Ca urmare a acestei nereguli, Consiliul Județean Alba a fost sancționat cu avertisment scris și s-a acordat un termen de implementare a măsurii pentru luna septembrie 2017.

3 Comments

 1. ovesea nicolai

  Federatia Nationala a Persoanelor cu Dizabilitati a postat pe pagina sa de Fb proectul de modificare art III din HG927/2016 privind preschimbarea cerificatelor de handicap cu termen permanent de valabilitate unde se vorbeste de inlocuirea cerificatului lacererea titularului. firescsi legal ar fi ca certificatele emise pana in 14 decembrie 2016 sa ramana valabile in forma si continutul initial mai ales ca peste 250,000de persoane cu handicap trecutede varsta de 50 de ani s-au pensionat deja de limita de varsta, ar fi util sa va precizat si dvs un punct de vedere oficial, mai ales ca in expunerea de motive se recunoasteca inlocuirea certificatului la cerere presupune in fapt intregul process de evaluare, noi avize, expertize etc ceea ce este inutil si nelegal din moment ce o reglementare nu poate si nu trebuie sa se aplice retroactive si ne-am pensionat de limita de varsta inainte de 14 decembrie 2016!!!

 2. Dimitrescu mircea

  Este o hoție marca psd.
  În Vechiul certificat de handicap,erau împărțite criteriile de acordare în 4 ,în ultimul,in 5.
  Nu există o hoție mai mare ca asta.
  În decembrie 2016 am fost la comisie pentru a obține un însoțitor deoarece aveam gradul 1fara însoțitor,iar boala mi s-a agravat.
  De atunci si pana in prezent nu reușesc să obțin acel însoțitor fiindcă așa au primit circulară,iar viața îmi este pusă în pericol.
  Aștept răspunsul conform legii după care voi face plângere penală.
  Nimeni nu are voie să îmi pună viața în pericol

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.