Asociația Climb Again a organizat sâmbătă, 26 martie 2022, la Iași, un eveniment sportiv dedicat tuturor copiilor și tinerilor doritori să învețe un sport nou. Evenimentul a avut scopul de a crește nivelul de incluziune a copiilor cu dizabilități în comunitatea locală, se arată într-un comunicat al Asociației menționate.

Proiectul ,,Puternici împreună – incluziune și educație prin escaladă”, finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de Kaufland Româniași implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, a fost dedicat comunității locale și a însemnat instalarea unui panou mobil de cățărat pentru a facilita escalada, în mod gratuit, pentru cât mai mulți doritori. În același timp, aceștia au avut ocazia să se cațere alături de copiii cu dizabilități.

,,Peste 300 de copii și tineri s-au cățărat în mijlocul orașului, alături de sportivii din Lotul României de Paraclimbing, coordonaţi de Climb Again. Suntem tare bucuroși că am reușit să ajungem la Iași și să le arătăm oamenilor cât de important este sportul în viețile tuturor. Iar pentru noi, acesta este încă un proiect prin care arătăm că terapia prin escaladă aduce beneficii majore copiilor cu dizabilități, inclusiv îi ajută să fie mai ușor acceptați și incluși în societate”, a declarat Claudiu Miu, președintele Asociației Climb Again.

Proiectul ,,Puternici împreună – incluziune și educație prin escaladă”, care a început  în septembrie 2021, are ca beneficiari 45 de copii cu dizabilități cu care Climb Again Iași lucrează, împreună cu alți 18 copii tipici.

Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate. Climb Again este și coordonatorul Lotului României de Paraclimbing. Activitatea asociației se desfășoară în București și în toate orașele unde există școli pentru persoane nevăzătoare.

Din 2021 s-a deschis și Climb Again Iași. 

,,Pe lângă panoul mobil, vizitatorii Palas Mall Iași au avut ocazia să vadă și un proiect de artă murală, care îi are protagoniști pe 5 dintre tinerii membri ai Lotului României de Paraclimbing – Răzvan Nedu, Alex Benchea, Angelo Simionescu, Vasile Coliban și Ariana Pero.

Lucrarea ,,Chipuri si ziduri” creată de artistul John Dot SpentruClimb Again simbolizează forța unor oameni încercați care au găsit în escaladă, în peretele de cățărat și în muntele de cucerit puterea de a trăi frumos. Chipurile lor sunt chipurile unor tineri care pot fi modele pentru oricare dintre noi. Iar zidul ca piedică se transformă în formă de artă. Și muntele greu de cucerit este doar un simbol al puterii care există în fiecare dintre ei. Lucrarea va rămâne expusă pe esplanada din Palas Mall Iași timp de 1 lună”, se mai arată în comunicat.

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală, afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și sprijin psiho-emotional pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate. Climb Again este și coordonatorul Lotului României de Paraclimbing.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.