Guvernul a aprobat, în ședința de joi, 28 aprilie 2022, majorarea cuantumului subvenției acordate de la bugetul de stat asociațiilor, fundațiilor și cultelor recunoscute de lege pentru serviciile sociale acordate persoanelor vulnerabile, anunță Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, cuantumul subvenției primite de la bugetul de stat de asociaţiile, fundaţiile și cultele recunoscute în România care furnizează servicii sociale crește la 1.000 lei/persoană în cazul serviciilor acordate în centrele rezidențiale și la 600 lei/persoană în cazul serviciilor acordate în centrele de zi, la domiciliu sau în comunitate.

,,Decizia luată astăzi de Guvern, printr-o hotărâre care modifică și completează HG nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, era necesară în contextul în care nivelul mediu lunar al subvenţiei de la bugetul de stat pentru o persoană asistată, nemodificat din anul 2008, era de 250 lei/persoană pentru centrul rezidenţial, 175 lei/persoană de zi, 120 lei/persoană unitatea de îngrijiri la domiciliu și 90 lei/persoană în cazul cantinelor sociale sau al altor servicii de acordare a hranei”, se arată în comunicatul MMSS.

Actul normativ mai prevede modificarea și completarea categoriilor de cheltuieli pentru finanțarea cărora se pot acorda subvențiile, dar și simplificarea administrativă și digitalizarea procesului de evaluare și selecție, precum și a procesului de acordare lunară a subvenției.

Programul de subvenționare a asociațiilor, fundațiilor și cultelor recunoscute în România pentru unitățile de asistență socială, creat cu scopul de a dezvolta și diversifica serviciile sociale acordate de furnizorii privați, funcționează neîntrerupt de peste 20 ani, atât cu fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cât și de la bugetul local.

Potrivit MMSS, nivelul subvențiilor nu poate depăși costul mediu lunar de întreținere, pe persoană asistată, din unitățile de asistență socială de stat cu profil similar.

,,Măsura adoptată de Guvern ar putea avea un impact bugetar anual de peste 74 de milioane de lei, estimat pentru cele peste 10.000 de persoane vulnerabile care beneficiază de serviciile sociale acordate de asociațiile, fundațiile și cultele subvenționate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”, se mai menționează în comunicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.