Duminică 1 octombrie 2017, în Parcul Tineretului, din București, începând cu ora 13, se va desfășura ediția XVIII a Crosului Zilei Mondiale a Inimii. Organizatorii tradiționali ai evenimentului sunt Centrul Regional București al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și Asociația pentru Sănătate, Educație și Familie (ASEF).

Crosul Inimii este parte a celebrării Zilei Mondiale a Inimii instituite pe fiecare 29 septembrie începând cu anul 2000, la inițiativa Federației Mondiale a Inimii și sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății.

Ziua Mondială a Inimii se desfășoară în 2017 sub sloganul: “Împreună, spre inimi mai puternice!” (#Share the power) ce subliniază rolul solidarității și al comunităților în mișcarea pentru sănătate ce dă mai multă putere inimilor noastre de a înainta demn și performant pe căile vieții.

Mișcarea pentru sănătate reprezintă panaceul universal, medicamentul aproape gratuit la îndemâna tuturor pentru a-și îmbunătăți trupul și mintea, începând cu inima. Ghidurile Societății Europene de Cardiologie recomandă 30 minute mișcare moderată în cele mai multe zile ale săptămânii, preferabil zilnic, pentru mai multă sănătate fizică și mintală; precum și spirituală, am adăuga, în legătură cu programarea Crosului nostru la o oră care lasă dimineața de duminică liberă pentru o necesitate a ființei umane mai importantă decât însăși sănătatea.

“După 17 ediții începând cu 2000 în care am învățat comunitățile din București că stilul alergării pentru sănătate&viață este diferit de goana după premiile grase ale crosurilor comerciale, Crosul Inimii Mondiale din 2017 își va menține caracterul special adoptat în ultimii ani: alergare de plăcere pentru sănătate, în grupuri de prieteni vechi sau noi, fără multă birocrație sau restricții de trafic, dar cu un minim de organizare pentru a nu periclita altor vizitatori ai Parcului bucuria plimbării. Așadar, RESPECT între noi, respect față de alții care nu sunt ca noi, respect față de năzuința universală spre mai bine, mai curat și mai frumos — pe scurt : RESPECT pentru inima noastră”, se menționează în comunicatul emis de Centrul Regional București al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Organizatorii se bucură de rezultatele eforturilor lor de peste 16 ani în favoarea sănătății inimii bucureștenilor, în urma cărora, în Parcul Tineretului, de la câteva ore x om jogging pe săptămână înainte de 2000, iar in present se numără câteva mii.

Întâlnirea se face, ca de obicei, lângă terasa de unde încep aleile, la 200 m dinspre intrarea Șincai, în jurul steagului inimii. Tot ca de obicei, voluntarii ASEF vor oferi la cort măsurări de presiune arterială, de greutate și procentaj de grăsime corporală, vor distribui gratuit reviste și pliante de sănătate datorate partenerului nostru generos — Editura Viață și Sănătate, vor consilia cardio-preventiv pe cei interesați de a preveni incidentele cardiace. De notat că, deși la Cros vor participa și medici, se aleargă pe proprie răspundere, Crosul fiind adresat numai celor sănătoși care nu au deprins însă bucuria mișcării pentru sănătate.

Participanții vor alerga pe circuite de lungime modică, diferențiate pe măsura puterilor și anilor lor (4 — 80), iar cei mai merituoși vor primi premii bune pentru inimă&minte sponsorizate de Asociația Mens Cordis.

În esență, Crosul Inimii Mondiale încearcă să convingă bucureștenii (încă) sănătoși dar sedentari să facă o primă experiență de a alerga în natură sâmbăta/duminica, dar mai ales în multe zile următoare — chiar fără premii și câștiguri altele decât propria sănătate — din dorința firească de a se simți mai bine, mai imun la stresul cotidian, mai generos și mai performant la muncă și în familie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.