Cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului, clădirea Spitalului Colțea din București a fost iluminată, duminică noaptea, în albastru, ca simbol al luptei împotriva diabetului zaharat.

,,Duminică, 14 noiembrie, de Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului Zaharat, clădirea Spitalului Clinic COLȚEA va fi iluminată în albastru, culoarea–simbol a acestei zile și a Campaniei ”STOP DIABET! ALEGE SĂNĂTOS! Profilaxia începe de pe masa ta!”, pe care o lansează Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB), instituție a Primăriei Capitalei. Clădirea va fi ,,îmbrăcată” în culoarea albastră, începând cu ora 20:00 și va rămâne iluminată toată noaptea de 14 spre 15 noiembrie”, a  transmis CSMB, într-un comunicat de presă.

Această campanie de informare şi conştientizare, care se va desfăşura atât indoor, cât şi outdoor, are ca obiective conştientizarea publicului larg privind pericolul reprezentat de creşterea incindenţei diabetului zaharat la nivel mondial, implicit naţional, lansarea de programe educaţionale şi organizarea de acţiuni specifice, dar şi diseminarea unui set de bune practici alimentare şi a unui stil de viaţă sănătos, mai ales în rândul persoanelor de vârsta a treia, aflate în grupa de risc.

Potrivit comunicatului, începând de luni, au fot distribuite seniorilor bucureşteni materiale promoţionale privind campania „STOP DIABET! ALEGE SĂNĂTOS! Profilaxia începe de pe masa ta!”.

Din 16 noiembrie, pe pagina de Facebook a CSMB vor fi postate materiale video cu informaţii de interes general privind Diabetul Zaharat şi va fi organizată o conferinţă online pe platforma ZOOM, la care vor participa specialişti în domeniul bolilor de nutriţie şi metabolice, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor şi instituţiilor de profil.

,,În contextul pandemic pe care îl traversăm cu toții, evenimentul organizat de Centrul pentru Seniori al Municipiului București este dedicat promovării prevenției și conștientizării creșterii incidenței diabetului zaharat, printr-o campanie care pledează pentru un stil de viață sănătos, monitorizarea corectă a acestei afecțiuni, dar și pentru accesul pacienților la diagnostic și tratament. Se urmăreşte educarea publicului larg cu privire la simptomele diabetului, astfel încât să poată fi recunoscute şi, drept consecinţă, pacientul să se prezinte la medicul diabetolog”, se precizează în comunicat.

Ziua Mondială a Diabetului reprezintă cea mai amplă campanie de conştientizare a diabetului din lume, care ajunge la o audienţă globală de peste 1 miliard de oameni din peste 160 de ţări, printre care şi România.

Clădirea Spitalului Colţea este un monument arhitectonic şi istoric emblematic, fiind cel mai vechi spital din Bucureşti, construit acum peste 300 de ani.

În anul 1934, la Spitalul Colţea erau înfiinţate primele două saloane de diabet în Clinica prof. dr. Ioan Nanu Muscel. În anul 1939, prof. dr. Ioan Pavel a iniţiat ,,Registrul de Diabet”, pentru ca, trei ani mai târziu, să înfiinţeze aici Centrul Antidiabetic, al treilea din Europa.
Monografia sa, ”Le Diabete”, prima de acest gen din ţară şi printre puţinele publicate în lume a fost distinsă, în anul 1946, cu Premiul Academiei de Ştiinţă din Paris. În 1949, Profesorul Ioan Pavel a creat Clinica de Nutriţie şi Dietetică, transformată ulterior în Clinica de Diabet.

În România există o îndelungată tradiţie dedicată cercetării şi tratării diabetului zaharat, începând cu prof. dr. Nicolae C. Paulescu care, în anul 1921, exact acum 100 de ani, a descoperit insulina (hormonul pancreatic diabetic). Savantul a demonstrat eficienţa acestei substanţe în reducerea hiperglicemiei şi a folosit-o în tratarea diabetului, descoperirea sa, salvând milioane de vieţi. Astăzi, Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, creat în 1993, îi poartă numele, iar din 2008 funcţionează sub egida Academiei Române.

,,Dacă nu acum, atunci când?” este tema pentru ediţia din 2021 a Zilei Mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat lansată de Federaţia Internaţională de Diabet (FID).

Pe măsură ce numărul persoanelor cu diabet continuă să crească în întreaga lume, scopul comun este acela de a evidenţia importanţa asupra accesului la îngrijire şi tratament pentru persoanele afectate de diabet şi de a atrage atenţia asupra problemelor de o importanţă capitală pentru aceştia.

În România, conform statisticilor Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, peste 2 milioane de persoane au pre-diabet și 1,5 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2), însă doar 900.000 urmează un tratament pentru această boală, ceea ce înseamnă că majoritatea fie nu ştiu că suferă de această afecţiune, fie nu îşi administrează tratamentul.

Conform Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID), la nivel mondial peste 425 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat, număr ce se estimează că va ajunge la 629 milioane până în 2045. În anul 2020, conform ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente), 1 din 10 români are diagnosticul de diabet zaharat, incindența fiind în continuă creștere.

În contextul Zilei Mondiale a Diabetului, comunitatea medicală își propune să atragă atenția asupra importanței accesului la noi terapii în tratamentul diabetului și a rolului esențial al evaluării riscului cardiovascular și renal în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Este important de menționat că această boală nu vine niciodată singură. Studiile arată că, cele mai frecvente complicații asociate diabetului sunt boala cronică de rinichi (6 din 10 pacienți) și insuficiența cardiacă.

Prevenția și diagnosticarea timpurie sunt esențiale, iar asocierea dintre DZ2 și cele două afecțiuni are cea mai mică rată de supraviețuire, aproximativ 3 ani.

,,Educarea populaţiei cu privire la simptomele diabetului este esenţială, având în vedere faptul că, lăsată netratată, această boală poate conduce la complicaţii severe, precum pierderea vederii, amputări sau boli grave de inimă. Diabetul Zaharat de tip 2 poate fi în mare măsură prevenit prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă şi echilibrată. Societatea joacă un rol cheie în prevenţie prin oferirea educaţiei, a resurselor şi mediului pentru un stil de viaţă sănătos”, se mai arată în comunicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.