În fiecare an, la 3 decembrie, este marcată Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi (International Day of People with Disability). Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1992, prin rezoluția 47/3, pentru a sensibiliza opinia publică privind problematica persoanelor cu dizabilități și pentru a promova drepturile persoanelor cu handicap.

Tema aleasă în 2019 este ,,Promovarea participării persoanelor cu dizabilităţi şi a conducerii acestora: luarea de măsuri în cadrul Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030″. În acest an, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi se concentrează pe accesul acestor persoane la dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă, aşa cum se prevede în Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030, care se angajează să ,,nu lase pe nimeni în urmă” şi recunoaşte dizabilitatea ca fiind o problemă esenţială, ce trebuie luată în considerare în implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD-uri).

Luminița, din România, nu a avut acces la educație, și, atunci când lucra, i-au fost reținute salariile. Sven, din Suedia, trăiește cu teama de a nu-și pierde asistența și să fie nevoit să locuiască într-o instituție rezidențială. Familia Mariei Chiara, din Italia, și familia lui Joncour, din Franța, trăiesc în condiții precare, deoarece statul nu plătește pentru asistența lor personală. Matthieu a fost expulzat din Marea Britanie în Franța natală, deoarece a fost perceput ca o povară.

Aceste exemple arată modul în care țările UE au eșuat, în mare măsură, în reducerea sărăciei persoanelor cu dizabilități: 28,7% dintre persoanele cu dizabilități care trăiesc în UE, mai mult de 1 din 4, sunt sărace sau sunt expuse riscului de a fi sărace. Rata șomajului în rândul persoanelor cu dizabilități este mai mare decât a celor fără dizabilități. De fapt, situația s-a înrăutățit din 2010, în 11 țări.

Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele concluzii ale raportului european realizat de EDF privind drepturile omului. În general, raportul arată că țările UE nu au reușit să asigure sprijinul adecvat și protecția persoanelor cu dizabilități, în special în urma crizei financiare.

Acesta este motivul pentru care astăzi, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, Forumul european pentru persoane cu dizabilități (EDF) solicită Uniunii Europene și autorităților naționale și locale să adopte măsuri mai puternice de combatere a sărăciei persoanelor cu dizabilități, inclusiv:

Stabilirea evaluării dizabilității: toate țările UE ar trebui să urmeze o abordare care examinează o combinație de drepturi, considerente funcționale, sociale și de mediu. Recunoașterea dizabilității ar trebui armonizată și recunoscută în întreaga UE, astfel încât persoanele cu dizabilități să nu fie nevoite să se supună evaluărilor de fiecare dată când se mută în alte țări.

Oprirea „capcanei prestațiilor”: a nu încerca să împingă persoanele cu dizabilități la angajare, reducând indemnizația de handicap. Să se asigure că pensiile de invaliditate oferă un venit stabil și viabil și că prestațiile iau în considerare costurile suplimentare pe care le suportă persoanele cu dizabilități. De asemenea, să se asigure că pensiile nu sunt reduse sau oprite atunci când o persoană cu dizabilități începe să lucreze.

Investirea în accesibilitate, structuri și servicii de sprijin: Asigurarea de noi soluții soluții în materie de locuințe, care să permită persoanelor cu dizabilități să trăiască în comunitate. Investirea fondurilor UE și naționale în accesibilitatea serviciilor generale pentru a reduce costurile legate de dizabilitate. De asemenea, investirea în servicii de asistență, inclusiv sisteme de sprijin pentru locuințe, sisteme de asistență pentru sănătate și sănătate mintală și sprijin pentru angajare.

EDF solicită UE și statelor sale membre să își respecte angajamentele față de Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități și să se asigure că toate persoanele cu dizabilități pot trăi cu demnitate în comunitate și beneficiază de drepturi egale.

„Țările UE nu răspund așteptărilor cetățeniilor cu dizabilități. Ele trebuie să acționeze acum pentru a ne asigura că ne putem trăi viața cu demnitate, pentru a ne asigura că nu suntem lăsați în urmă.”, a declarat președintele EDF, Yannis Vardakastanis.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.