Traducere: Lavinia Elena Niculicea

Miostatina este un hormon care stabileşte creşterea muşculară în sens negativ, astfel că un nivel ridicat de miostatină înseamnă mai puţini muşchi. Ridicarea de greutăţi scade nivelul de miostatină, ceea ce este de aşteptat, din moment ce ridicarea de greutăţi promovează creşterea musculară.

Nivelul de miostatină creşte odată cu vârsta, iar acest lucru este considerat unul dintre mecanismele ce cauzează pierderea muşchilor pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, un fenomen bine documentat în care atât bărbaţii cât şi femeile, pierd muşchi din deceniul al patrulea (după 30 de ani). O persoană pierde în medie 50% din masa musculară până la 80 de ani, o afecţiune cunoscută cu numele de sarcopenia. Suprimarea genei miostatină la şoareci, astfel încât aceştia sunt heterozigoţi pentru ea, (+/-) rezultă în creşterea duratei de viaţă. Centenarii s-au dovedit a avea o rată crescută a variantei genei miostatină, astfel încât o persoană care posedă această variantă are aproximativ de 3,5 ori mai mare probabilitatea de a ajunge la vârsta de 100 decât cineva care nu o are.


Cititorii pe termen lung pot recunoaşte un paradox aici, şi anume că creşterea şi longevitatea sunt invers proporţionale. Cu cât un organism creşte mai mare şi mai rapid, cu atât mai repede el îmbătrâneşte şi durata de viaţă îi este mai scurtă în general. Dar miostatina dă impresia că intensifică atât creşterea – creşterea masei musculare – , dar şi longevitatea.

Testosteronul
Hormonul masculin testosteron scade cu vârsta şi, de asemenea, scade în timp. Această tendinţă înseamnă dezastru pentru bărbaţii mai în vârstă, în ceea ce priveşte capacitatea lor de a păstra masa musculară şi de a avea activităţi normale de viaţă. La bărbaţii mai tineri acest lucru ar explica epidemia de obezitate, ţâţele la bărbat şi, în general, comportamentul efeminat.

La şoarecii în vârstă, tratamentul cu testosteron a eliminat pierderea masei musculare, pe lângă suprimarea stresului oxidativ. El face acest lucru prin căi musculare multiple, dintre care unul este inhibarea miostatinei.

Noi ştim deja că tratamenul cu testosteron al bărbaţilor creşte foarte mult masa musculară. Acum ne dăm seama mai bine de ce.
În cazul în care aveți nevoie de mai multă masă musculară, aveţi simptome de energie scăzută şi / sau libidou, sau depresie, verifică-ţi nivelul de testosteron. Pentru a creşte testosteronul, puteţi lua în considerare, în ordinea uşurinţei:
1. Schimbarea dietei pentru a elimina zahărul şi carbohidraţii cei mai rafinaţi şi pentru a creşte conţinutul de grăsimi.
2. Ridicarea de greutăţi dacă nu faceţi asta deja.
3. Un inhibitor de aromatază, fie naturale cum ar fi DIM, berberina sau extractul de ceai verde, sau pe bază de prescripţie medicală, cum ar fi Arimidex-
4. Terapia de suplinire cu testosteron.

Cum să inhibaţi miostatina?
Sunt câteva modalităţi de a inhiba miostatina pentru a promova creşterea muşchilor. Ţineţi cont de faptul că asta nu este important doar pentru a aceia care vor să-şi stimuleze rezultatele de ridicare a greutăţilor. Este important şi pentru oamenii în vârstă, care-şi pierd muşchii, devin fragili şi au nevoie de ajutor pentru a-şi desfăşura sarcinile vieţii de zi cu zi, şi în cel mai rău caz, ajung într-un azil din acest motiv.

Epicatechina
Epicatechina este un polifenol care se găseşte în ceaiul verde şi în ciocolată. Oferindu-l la şoarecii în vârstă, scade miostatina cu 18 % şi creşte folistatina, un inhibitor de miostatină, cu 56%. La om, epicatechina a crescut forţa de prindere cu 7% în doar 7 zile, iar raportul folistatina/miostatină a crescut cu 49%. Doza la oameni a fost de 50 mg/zi în două doze separate.

Puteţi obţine doze mari de epicatechină din ciocolată şi din ceai, care variază un pic în funcţie de calitate şi de cantitate. Ciocolata neagră şi pudra de cacao par să aibă cel mai mult. Dacă aţi băut mai multe ceşti de cacao şi ceai zilnic, se pare că aţi obţinut 50 mg de epicatechină. (Notă: ,,cacao înseamnă făcută de tine însuţi cu 100% pudră de cacao naturală, nu din aceea prelucrată, îndulcită, aşa-numita ciocolata fierbinte, care vine la pliculeţ.). De asemenea, în mod natural se dovedește că puteți cumpăra epicatechina ca supliment.

Leucina şi creatina
Leucina, unul dintre aminoacizii cu lanţuri ramificate, precum creatina, scade exprimarea genelor legate de miostatină. Creatina poate fi suplimentată la 5 grame pe zi. Leucina poate fi suplimentată de la 2 până la 3 grame de 3 ori pe zi.

Folistatin
Folistatinul este hormonul opus miostatinei şi poate fi de folos în tratamentul atrofiei musculare.
La om, utilizarea de folistatin izolat din gălbenuşurile de ou a crescut masa musculară la culturiştii de agrement. Cu 10 de grame pe zi şi după 12 săptămâni de antrenament de rezistenţă, au câştigat 1,7 kg (3,75 livre) de masă musculară, în timp ce grupul placebo nu a avut câştiguri semnificative.

Sinergia
Aţi putea desigur combina toate aceste metode de scădere a miostatinei; dacă acestea ar putea fi sinergice, nu se cunoaşte.
Scăderea miostatinei arată un mod mult mai sănătos de creştere musculară decât utilizarea de medicamente în acest scop. Din moment ce miostatina creşte odată cu îmbătrânirea, scăderea ei presupune inversarea îmbătrânirii. De fapt, miostatina este omoloagă cu hormonul GDF11, din a cărui creştere poate rezulta îmbătrânirea.

Sursa…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.