Autor: Emanuela Bragadireanu

Mediul online începe să ocupe din ce în ce mai mult spațiu în viața noastră, deoarece este din ce în ce mai accesibil și oferă multiple avantaje. Din păcate, prin intermediul tehnologiei virtuale a secolului 21, mulți comunică cu semenii lor nu numai într-un mod pozitiv, ci şi într-unul negativ, folosindu-se, în acest caz, de cyberbullying.

Ce este Cyberbullying-ul?

Cyberbullying-ul este o formă de hărțuire prin folosirea tehnologiilor digitale. Hărțuire cibernetică sau comportament de hărțuire cibernetică (comportament agresiv, hărțuitor, pe Internet) pot fi definite pur și simplu ca activități care utilizează tehnologia digitală pentru a hărțui, agresa, amenința și ridiculiza, în mod intenționat, alți tineri, repetat. Conduita are scopul de a intimida, umili sau irita cealaltă persoană. Rezultatele negative la adolescenți sunt asociate cu simptome de anxietate, depresie și probleme de internalizare și externalizare.

Care este diferența dintre bullying și cyberbullying?

Bullying-ul este o formă de hărțuire fizică sau verbală, poate una dintre cele mai evidente. Aceasta vine sub forma lovirii victimei. Fie că vorbim de lovire cu pumni, palme, împingere sau vandalizare și deteriorare a obiectelor materiale, acestea sunt semne de agresiune fizică. Putem vorbi și despre o formă de agresiune verbală care începe cu tachinări, urmate de remarci dure și derogatorii la adresa victimei.

Cyberbullyingul este o nouă formă de atac care a apărut odată cu dezvoltarea tehnologiei. Internetul oferă persoanei rău intenționate posibilitatea de a interacționa rapid și ușor cu alte persoane, făcându-le victimele lor. Din păcate, această formă modernă de agresiune devine din ce în ce mai comună. Cyberbullying-ul se identifică în spațiul virtual prin postări social media, website-uri, mesagerie și include amenintări prin mailuri, postări, mesaje, imagini, filme cu conținut abuziv, spargerea de parole ale unor conturi personale. Statisticile arată că oamenii folosesc platformele sociale pentru aproape 12 miliarde de ore în fiecare zi, ceea ce echivalează cu aproape 1,4 milioane de ani de existență umană.

O categorie socială expusă hărțuirii online o reprezintă persoanele cu dizabilități. Hărțuirea în spațiul cybernetic, insulta la adresa persoanelor cu dizabilități au devenit normalitate în spațiul public.

Care sunt efectele Cyberbullying-lui?

Deși efectele hărțuirii cibernetice sunt adesea trecute cu vederea în societatea noastră, ele pot fi devastatoare pentru victime. Deoarece termenul de hărțuire cibernetică a devenit un subiect de cercetare important, studiile au concluzionat că pot apărea consecințe negative comportamentale asupra sănătății pentru ambele persoane implicate într-o astfel de hărțuire online. Drept urmare, adolescenții care devin victime ale agresiunii cibernetice au:

– dureri de cap și dureri abdominale,

– probleme de somn

– probleme emoționale și sociale.

În plus, același studiu a evidențiat că autorii hărțuirii online sunt predispuși la dureri de cap frecvente, probleme de comportament, hiperactivitate, fumat, abuz de alcool etc. În plus, un mediu familial compromis crește probabilitatea de a fi victimă și autor al agresiunii cibernetice, în timp ce un mediu acasă favorabil scade această probabilitate.

Din punct de vedere psihologic, victimele hărțuirii cibernetice pot experimenta probleme psihologice precum depresia, anxietatea (în special anxietatea socială), gândurile de sinucidere sau consumul excesiv de alcool.

Cui îi ceri ajutorul?

Dacă simțiți că sunteți agresat, primul pas este să căutați ajutor de la cineva în care aveți încredere, cum ar fi părintele dvs. sau membrul apropiat al familiei sau alt adult de încredere. La școala dvs., puteți cere ajutor de la un consilier, un profesor de educație fizică sau un profesor preferat. Dacă nu vă simțiți confortabil să vorbiți cu cineva cunoscut, căutați o linie de asistență sau consultați un consilier profesionist.

 Ce poți face în cazul cyberbullying-lui?

  1. Scrieți un mesaj public abuzatorului, rugându-l să înceteze. Inițial, poate fi suficient să îi ceri persoanei să nu te mai deranjeze. Dar dacă continuă, scrie un comentariu public pentru a-i spune că nu ești de acord cu comportamentul lui.
  2. Ignorați mesajele răutăcioase, dacă abuzatorul nu se oprește, poate doriți să nu răspundeți la postările, comentariile, mesajele sau apelurile sale.
  3. Păstrați dovezi ale hărțuirii cibernetice – Hărțuirea cibernetică nu există fără dovezi. Puteți face capturi de ecran sau puteți salva fiecare text, mesaj instant, postare pe   rețelele sociale.
  4. Blocați agresorul pe toate platformele online, cât și apelurile telefonice.
  5. Spuneți unui adult de încredere că sunteți agresat online.
  6. Raportați abuzatorii furnizorilor de servicii și ai site-urilor de social media.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.