Anual, la 2 aprilie, marcăm Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, cu scopul de a evidenția nevoia de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât aceștia să poată duce o viață normală. 

În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor lumii.

Conform raportului publicat de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) în 2020, 1 din 54 de copii este afectat de autism. În România, ONG-urile estimează că trăiesc peste 30 000 de persoane cu tulburare de spectru autist (TSA), deși doar jumătate sunt în evidența statului, dintre care 13 905 sunt copii, autismul fiind considerată cea mai răspândită tulburare a copilăriei.

Autismul sau Tulburarea de Spectru Autist (TSA) este o dizabilitate complexă, care va însoți persoana pe tot parcursul vieții și apare, de obicei, în copilăria timpurie, având un impact asupra comunicării, comportamentului și relațiilor cu cei din jur.

Autismul este definit de un anumit set de comportamente și este o „stare de spectru” care afectează oamenii în mod diferit și în grade diferite. Deși în prezent nu există o cauză unică de apariție a autismului, diagnosticul precoce ajută o persoană să primească sprijinul și serviciile de care are nevoie, ceea ce poate duce la o viață de calitate, plină de oportunități.

Stigmatizarea și discriminarea asociate cu diferențele neurologice rămân obstacole considerabile în calea diagnosticării și a terapiilor, o problemă care trebuie abordată atât de factorii de decizie publici din țările în curs de dezvoltare, cât și de țările donatoare.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului, Asociația Help Autism, alături de organizațiile din rețeaua RO TSA și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), lansează campania ,,Un dar necesar”, cu scopul de a atrage atenția asupra nevoilor particulare pe care le au persoanele cu autism din România.

,,Cu ocazia Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului, oferă ATENȚIA ta și fii alături de noi în campania ,,Un Dar Necesar”.  Folosește rama pentru poza de profil pe Facebook – Un Dar Necesar – și spune povestea persoanelor cu autism în comunitatea ta – #UnDarNecesar. Atenția, înțelegerea, susținerea și acceptarea sunt cele mai de preț daruri. Hai să le oferim împreună persoanelor neurodiverse! Împreună construim o lume în care persoanele cu autism se simt cu adevărat văzute, înțelese, susținute și acceptate”, menționează reprezentanții Asociației Help Autism.

Potrivit unui comunicat al Asociației Help Autism, clădiri simbol din șase orașe din țară vor fi iluminate în albastru – culoarea autismului –, pentru a atrage atenția asupra problematicii la nivel național. De asemenea, grădinițele și școlile țin ore de lectură pentru a încuraja înțelegerea și acceptarea colegilor cu autism, iar companiile preiau iluminarea în digital și organizează acțiuni pentru angajați și clienți. În același timp, artiștii invită publicul iubitor de cultură și muzică să susțină programele de terapie, iar ONG-urile organizează diferite acțiuni în centrele lor și invită românii să facă propriile daruri necesare copiilor, adolescenților și adulților cu autism.

,,Am identificat aceste nevoi ca fiind esențiale pentru ca persoanele cu autism să fie real ajutate și integrate în comunitate. Este o campanie în care fiecare se poată implica cu Un Dar Necesar – un gest de atenție, înțelegere, susținere și acceptare. Acest gest poate fi o donație sau un mesaj de susținere făcut pentru un copil pe care îl cunoști, pentru organizația locală sau pentru structuri naționale, poate fi un gest individual sau din partea companiei pe care o reprezinți”, a declarat Raluca Bogdan, manager comunicare Help Autism, în comunicat.

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții susține că este alături de cei care se luptă, zi de zi, cu autismul, prin asigurarea unor Centre de zi, unde aceste persoane să aibă acces la servicii specifice.

,,Implicându-ne fără nicio reținere, dorim să schimbăm mentalitățile și să oferim susținerea noastră necondiționată. ANDPDCA susține integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale in învățământul de masă, pentru a facilita integrarea lor socială, conform potențialului fiecăruia. Suntem de asemenea preocupați de asigurarea infrastructurii sociale, sub forma unor Centre de zi, unde acești copii și adulți să beneficieze de servicii specifice. În acest sens, avem mai multe proiecte cu finanțare europeană deja depuse și în curs de a fi depuse”, precizează reprezentanții ANDPDCA.

Inițiativa Noaptea Albastră a Autismului a ajuns în 2021 la cea de-a V-a ediție, demers inițiat de Asociația Help Autism și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, cu implicarea rețelei RO TSA și FEDRA.

De asemenea, organizațiile au trimis un memoriu către autorități, prin care cei aproape 100 de semnatari solicită o atenție mai mare și o implicare responsabilă a politicienilor.

,,Cea mai răspândită tulburare a copilăriei este și cea mai neglijată problemă de sănătate  publică. Decontarea orelor de terapie este infimă: un copil cu autism face între 2 și 4 ore pe zi de terapie pentru o perioadă de câțiva ani, nevoile lor fiind acoperite aproape exclusiv de familie și de asociațiile non-profit cu sprijinul partenerilor lor”, mai spune reprezentantul Help Autism.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.