Există un inamic tăcut care atacă din umbră și fură ultimul licăr de speranță… Este vorba despre depresie, o boală perfidă, care te condamnă să suferi în tăcere, măcinându-ți încet ființa. Depresia este mult mai mult decât o ,,dispoziție proastă”, peste care cineva poate trece cu ceva voință și efort. Ea doare, atât emoțional, cât și fizic. De fapt, este o boală ce trebuie luată în serios, precum cancerul și alte afecțiuni grave.

Ce au în comun insomnia, tristețea și durerea fizică, fără nicio explicație aparentă? Toate pot fi semne ale depresiei, care dacă sunt luate în seamă pot duce la salvarea de vieți.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, reprezentând 4,4% din populaţia globului. 15% dintre noi avem aceasta boală, chiar daca mulți nu realizăm asta. În România, peste 900 000 de persoane sunt diagnosticate cu depresie. Un procentaj îngrijorător! Însă dincolo de cifre, există oameni… Oameni care se autostimgatizează și sunt stigmatizați de societate.

Cei mai mulți suferă în tăcere, fără să conștientizeze ce li si se întâmplă și ignorând realitatea. Este un strigăt surd al sufletului, de multe ori ignorat de cei din jur, deoarece simptomele sunt greu de observat, iar de cele mai multe ori, bolnavul nu dorește să ceară ajutor. Cum se poate recunoaște depresia? Care sunt riscurile negării ei și cum puteți să gestionați această afecțiune?

Este firesc să fii trist uneori. Ni se întâmplă tuturor. Dar când sentimentul de tristețe devine atât de copleșitor, încât ne face să ne pierdem pofta de viață și interesul față de orice fel de activitate, atunci putem spune că suferim de depresie.

Depresia este însoțită de modificări de apetit și ale stării de spirit. Depresivii se închid în ei, au episoade fluctuante, anxietate, un sentiment de inutilitate și înstrăinare – un sentiment de gol interior. Mulți spun unei persoane afectate de depresie: ,,Ai să treci peste asta!” Însă depresia nu este o toană, o stare proastă de moment, care va trece de la sine. Ea nu se limitează la starea ta emoțională. Depresia vine cu un set de simptome fizice, care afectează orice, de la inimă la sistemul imunitar. Durerea care însoțește depresia nu este un rezultat al negării afecțiunii tale emoționale. Această durere este reală.

Depresia scade nivelul de energie, puterea de concentrare, vine cu oboseală… Poți avea insomnii, iar acestea vor slăbi sistemul imunitar, ceea ce va duce la agravarea bolilor existente sau la provocarea altora noi.

Cortizolul accelerează ritmul cardiac și face ca vasele de sânge să se micșoreze, ceea ce duce la dureri în piept și o întreagă serie de boli cardiovasculare, inclusiv accident vascular cerebral și atac de cord. Cortizolul este, de asemenea, cunoscut pentru blocarea absorbției de calciu, care, la rândul său, scade creșterea celulelor osoase. Pe scurt, modifică masa osoasă și poate duce la osteoporoză.

În afară de nivelurile ridicate de cortizol, depresia declanșează o scădere a neurotransmițătorilor, cum ar fi dopamina, serotonina şi neuropinefrina din creier. De aceea, este foarte important tratamentul medicamentos, care poate regla mecanismul acestor neurotransmițători. Netratată, depresia poate conduce la suicid.

Simptomele depresiei pot dura săptămâni, luni sau chiar ani. Vestea bună este că aceasta este tratabilă. Dacă te simți trist sau o persoană pe care o iubești este tristă, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să vorbești. Discută cu familia și cu medicul. Împreună puteți găsi un tratament adecvat pentru a ușura durerea.

Este important ca persoanele apropiate să observe schimbarea de dispoziție a depresivului și să ia măsuri urgente, ceea ce poate însemna salvarea vieții acestuia. Și persoana care suferă de depresie, trebuie să lupte…

Depresia este boala care nu alege… Pentru ea, nu contează dacă ești bogat sau sărac, celebru sau un om obișnuit, tânăr sau bătrân. Prin urmare, merită să i se acorde atenție.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.