În perioada 27 august-21 septembrie, va avea loc la sediul Organizației Națiunilor Unite de la Geneva, în sala XVII a Palatului Națiunilor (Palais des Nations), cea de-a douăzecea reuniune a Comitetului ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități (Comitetul CRPD).

Prima ședință a sesiunii a fost convocată luni, 27 august, ora 10:00. Un reprezentant al Secretarului General va deschide sesiunea. În conformitate cu articolul 29 din Regulamentul de procedură, reuniunile comitetului vor fi publice, cu excepția cazului în care comitetul decide altfel.

Comitetul pentru drepturile persoanelor cu dizabilități este un organism compus din 18 experți internaționali, care monitorizează punerea în aplicare a Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu handicap (CRPD) de către statele părți. Toate statele părți sunt obligate să prezinte Comitetului rapoarte periodice privind modul în care sunt implementate drepturile persoanelor cu dizabilități. Comitetul examinează fiecare raport, organizează un dialog interactiv cu delegația statului într-o sesiune publică și face recomandări cu privire la măsurile care ar trebui luate pentru îmbunătățirea implementării Convenției.

În timpul acestor sesiuni, Comitetul va analiza situația persoanelor cu dizabilități din 7 țări: Bulgaria, Malta, Polonia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Algeria, Filipine și Africa de Sud. De asemenea, va iniția al doilea ciclu de evaluare în cadrul procedurii simplificate de raportare, prin adoptarea listei de chestiuni anterioare rapoartelor privind Austria, Azerbaidjan, Germania, Mongolia și Suedia.

Comitetul va lucra și la proiectul de Comentariu general nr. 7 privind articolele 4.3 și 33.3. În acest sens, având în vedere că Ziua Discuțiilor Generale a avut loc pe 11 iunie, la New York, în cadrul Forumului societății civile, la Conferința Statelor Părți, Comitetul va găzdui două evenimente publice pentru a oferi societății civile posibilitatea de a-și prezenta observațiile. Aceste evenimente vor avea loc în zilele de 27 august și 5 septembrie, între orele 15:00 și 16:00.

În data de 31 august, la ora 17.00, Comitetul CRPD va găzdui aniversarea celor zece ani de activitate a Comitetului. Partenerii cheie vor fi prezenți pentru a participa la sărbătoare și pentru a-și împărtăși experiențele din ultimul deceniu și perspectivele cu privire la provocările care vor urma.

Pe 13 septembrie, la ora 15:00, Comitetul CRPD va găzdui o sărbătoare a Zilei internaționale a limbajului semnelor, cu participarea activă a membrului IDA, Federația Mondială a Surzilor (WFD).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.