FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Justrom3, Fundația Camera de Arbitraj și Mediere au organizat joi, 15 aprilie 2021, între orele 13.00-15.00, dezbaterea online ,,Asistența extrajudiciară – sprijin pentru accesul la justiție al persoanelor cu venituri reduse”. Evenimentul s-a axat pe modul în care este asigurat accesul la justiție pentru persoanele vulnerabile sau marginalizate.

Discuțiile au fost conduse de doamna Mihaela Munteanu, director de comunicare si advocacy al FONSS, cu participarea doamnei Simona Constantinescu, director de dezvoltare și advocacy la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, doamnnei avocat Roxana Prisacariu, a domnului Mitică Costin, directorul Centrului European de Drepturile Omului al Fundației Camera de Arbitraj și Mediere și a domnului Norbert Iuonaș, coordonatorul național al Justrom3.

Evenimentul a fost accesibilizat pentru persoanele cu deficiențe de auz, oferind interpretare în limbaj mimico-gestual.

Dezbaterea s-a adresat asistenților sociali din serviciile sociale publice și private, tuturor celor care lucrează cu persoane cu venituri reduse sau acestor persoane. Într-un limbaj accesibil, specialiștii în drept au învățat participanții, pas cu pas, cum să acceseze o facilitate, care a apărut tocmai pentru ca persoana cu venituri reduse să poată fi reprezentată de un avocat.

În cadrul evenimentului, participanții au discutat despre facilitarea accesului la justiție pentru femeile rome din România, despre cine are dreptul la asistență extrajudiciară și despre aspecte de procedură specifice asistenței extrajudiciare.

Doamna Mihaela Munteanu a precizat că acest eveniment, la care s-au conectat 51 de participanți, a fost organizat pentru a duce mai departe informația ce ar putea asigura accesul gratuit la justiție al persoanelor cu venituri reduse.

,,Când există o facilitate legală care să permită accesul la asistența juridică pentru persoanele cu venituri reduse, sunt avocați înscriși în baza de date a Baroului ca având disponibilitatea de a presta aceste servicii, dar nu sunt solicitanți, te întrebi: ,,DE CE?”. O cauză e necunoașterea facilității. Aici intervenim noi, creând legătura între persoanele cu venituri reduse si profesioniștii/instituțiile din domeniul dreptului, prin acest eveniment”, spune Mihaela Munteanu.

Potrivit sursei citate, alte cauze pentru care nu se solicită asistență juridică ar fi dificultatea de a realiza dosarul necesar sau deruta omului necunoscător într-ale birocrației și bariera de limbaj. Astfel, prin această dezbatere, ONG-iștii și asistenții sociali din serviciile publice au ocazia de a afla informațiile necesare și de a se constitui ca transmițător și suport. În plus, informațiile sunt traduse din limbajul juridic în limbajul obișnuit.

Domnul Mitică Costin a subliniat că beneficiază de ajutor public judiciar gratuit orice persoană care are un venit pe membru de familie sub 300 de lei. În cazul în care venitul este între 300-600 de lei beneficază de acest ajutor public judiciar în proporție de 50%.

Procedura de realizare a cererii de către potențialul beneficiar pentru a primi ajutor extrajudiciar include: cererea, declarația pe propria răspundere, dovada stării materiale, dovada că beneficiul adus solicitantului prin acordarea asitenței este justificată și dovada că pretenția este justificată, întemeiată și admisibilă.

Dezbaterea o puteți urmări aici:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.