Luni, 16 noiembrie, a avut loc dezbaterea ,,Banii europeni schimbă vieți! Dezvoltarea serviciilor sociale rurale și sprijin pentru copii și vârstnici prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială”, transmisă live pe facebook.

Întâlnirea online a deschis cea de-a doua serie de dezbateri publice organizate de Ministerul Fondurilor Europene în procesul de transparentizare a construcției viitoarelor Programe Operaționale 2021-2027. Următoarea temă de dezbatere publică a avut loc vineri și s-a referit la investițiile în modernizarea sistemului de sănătate prin Programul Operațional dedicat și prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

„Incluziunea și demnitatea socială au începând din 2021 un Program Operațional dedicat exclusiv, cu o alocare de 4,2 miliarde de euro. Acestei sume generoase i se adaugă cele 433 de milioane de euro deja investiți în zona socială din noiembrie 2019 până acum. Ne propunem ca împreună cu actorii implicați în fiecare domeniu, prin dialog real și public, să construim mecanisme eficiente și funcționale prin care banii europeni să fie investiți, nu doar cheltuiți. Pentru că banii europeni schimbă vieți!”, a declarat Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene, cu ocazia inițierii celei de-a doua serii de dezbateri publice la care au participat reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic și ai unităților teritorial-administrative.

„Vă mulțumim pentru că ați acceptat provocarea dialogului atât de necesar și pentru contribuțiile de îmbunătățire a sistemului de asistență socială în mediul rural sau pentru dezvoltarea serviciilor de îngrijire pentru persoane vârstnice și copii!”, a adăugat el.

Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS) este un program multifond, construit în premieră în România. Obiectivul său îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii și serviciilor sociale la nivel național, sprijinind totodată populația afectată de sărăcie sau în risc excluziune socială, în special copiii, persoanele în vârstă și populația rurală.

În cadrul acestui eveniment, s-au adus în discuție câteva priorități, precum Prioritatea 3 pentru comunități rurale fără acces/ cu acces redus la servicii primare. Printre măsuri se numără:

  • Dezvoltarea sistemului de asistență socio-medicală primară în 2000 de comunități marginalizate, care presupune echipe integrate asistenți sociali și tehnicieni (doar 25 din 2861 de UAT-uri rurale au un serviciu de asistență socială licențiat), asistenți medicali comunitari, consilieri școlari, îngrijitori de persoane vârstnice, urmărindu-se dezvoltarea serviciilor și accesul la servicii de îngrijire pentru aceștia la nivel local în mediul rural.
  • Intervenții de sprijin pentru UATurile rurale în evaluarea nevoilor (d.p.d.v. al serviciilor sociale) și realizarea planurilor de acțiune.
  • Înființarea unui call center național dedicat persoanelor vulnerabile.
  • Formarea continu[ a asistenților sociali care lucrează deja  în comunitățile rurale.

Măsurile din Prioritatea 4 vizează îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor sociale pentru copiii din mediul rural și din mediul urban de peste 630 de milioane de euro prin:

  • Înființarea de centre de zi și acordarea de sprijin material pentru menținerea copiilor în familie.
  • Înființarea primelor trei centre din România destinate terapiei și consilierii copiilor cu tulburări de comportament.
  • Sprijin acordat tinerilor în proces de dezinstituționalizare (consiliere, orientare, monitorizare, decontare, chirie.
  • Acordarea de sprijin pentru îmbunătățirea angajabilității și a autonomiei familiilor monoparentale cu venituri reduse.

Printre măsurile din Prioritatea 5 s-au menționat serviciile de îngrijire la domiciliu pentru persoanele în vârstă. Prin POIDS se vor finanța vouchere pentru achiziția de alimente și masă caldă (cantine) pentru persoanele cele mai defavorizate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.