Prin Ordinul nr.721/2019 a fost aprobată Procedura de acordare a subvențiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități în accesarea și utilizarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul Național Unic de asigurări sociale de sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, parte a proiectului ,,Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”.

Instituţia, care se ocupă de implementarea acestui proiect (cu o valoare toatală de 111.978.816, 40 lei, din care 94.549.862, 89 lei cofinanțare UE) este Agenţia Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD), devenită între timp ANDPDCA.

Durata proiectului este de 36 luni, iar obiectivul general îl reprezintă asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, în vederea creșterii șanselor de ocupare şi a ponderii persoanelor cu dizabilităţi angajate pe piața liberă a muncii.

Metodologia de aplicare a acestui program a fost adoptată abia în octombrie 2019. Astfel, persoanele cu dizabilităţi, care sunt înregistrate ca şomeri, pot primi un voucher de maximum 5.000 de euro. Acest voucher urmează să fie folosit la achiziţionarea unor dispozitive asistive care să-i ajute pe oameni să-şi găsească mai uşor de muncă.

Persoanele care pot beneficia de tehnologia asistivă sunt persoanele adulte încadrate în grad de handicap grav, accentuat, mediu sau ușor, ELIGIBILE, care sunt în căutarea unui loc de muncă. Persoanele ELIGIBILE, îndreptățite să primească voucherul, sunt persoanele cu dizabilități, cu vârsta între 18-65 ani, care nu sunt angajate și care nu beneficiază de pensie de invaliditate sau pensie la limita de vârstă. 

Mădălina Turza, președinta ANDPDCA, consideră că această procedură este limitată și prost concepută și trebuie simplificată pentru a veni cu adevărat în sprijinul persoanelor cu dizabilități.

,,Procedura, regulamentul şi contractarea acestui Proiect au fost realizate în luna mai 2019 la nivelul fostei Autorităţi Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPD). Cunoscând criteriile limitative de acordare a acestor vouchere, aşa cum au fost gândite de fosta Autoritate, am demarat un proces de modificare a acestei proceduri, cu sprijinul ANOFM. Astfel, ne dorim ca grupul ţintă să nu mai vizeze exclusiv persoanele cu dizabilităţi, care au statutul legal de şomeri. În egală măsură, ANDPDCA şi ANOFM lucrează la simplificarea procedurii administrative de depunere a dosarelor, atât la nivelul DGASPC-urilor, cât şi al ANOFM”. Rolul proiectelor europene este să vină în sprijinul oamenilor şi să rezolve probleme sociale, însă, provocarea cea mai mare este să îndrepţi după, lucruri gândite şi proiectate STRÂMB de la bun început”, a scris Mădălina Turza pe pagina sa de facebook, în urmă cu 9 luni.

Fiecare persoană cu dizabilități poate să-și achiziționeze un singur produs de tehnologie asistivă, recomandat de medicul specialist, care se găsește în Lista tehnologiilor și dispozitivelor asistive și tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare. De exemplu, prin aceste vouchere, pot fi achiziționate stimulatoare musculare, orteze hibrid și funcționale, dispozitive de ridicare pentru transferul persoanei cu dizabilități în scaunul său din scaunul cu rotile, sisteme electrice pentru urcatul scărilor, scutere, diferite tipuri de scaune, chiar si cele electrice, automobile de tip Buggy, dispozitive electronice de ghidare a persoanei respective – busole, hărți tactile.

Persoanele cu dizabilități, care îndeplinesc condițiile enumerate, trebuie să se prezinte la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) cu actul de identitate, o adeverință medicală și cu ultimul document ce atestă studiile absolvite. Aici beneficiază de servicii de informare, consiliere și mediere. Mai departe, persoana cu dizabilități se prezintă la DGASPC, unde va depune o cerere de acordare a acestui voucher, însoțită de copii după certificatul de încadrare în gradul de handicap și anexa acestuia, recomandarea de la medic privind tipul de tehnologie de acces sau dispozitivul asistativ de care are nevoie, documentele eliberate de AJOFM, precum și un angajament, potrivit căruia nu va instraina produsul ce urmează să fie achiziționat.

DGASPC va transmite lunar către ANDPDCA cererile centralizate privind eliberarea voucherelor. În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea voucherelor, DGASPC comunică solicitanților să se prezinte în vederea ridicării acestora.

În perioada 1-30 octombrie 2020, 36 de cereri de acordare a voucherului au fost evaluate de ANDPDCA, dintre care 23 de vouchere au fost emise și transmise DGASPC-urilor spre a fi distribuite beneficiarilor, iar 13 cereri  de acordare a voucherului au fost respinse.

Pentru mai multe informații, puteți descărca buletinul informativ al ANDPDCA aici


Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.