Un inel inteligent, creat pentru a monitoriza temperatura purtătorului, ar putea detecta timpuriu infectarea cu noul coronavirus, chiar și în cazurile în care simptomele specifice sunt subtile, arată un nou studiu.

Potrivit cercetării, publicată în revista Scientific Reports, dispozitivul poate indica mai bine decât un termometru boala și poate duce la testarea și izolarea timpurie, limitând răspândirea epidemiei de COVID-19.

Cercetătorii de la Universitatea din California au analizat datele obținute de la 50 de persoane infectate anterior cu noul coronavirus și au constatat că inelul inteligent a detectat cu precizie temperaturile mai ridicate la persoanele cu simptome de COVID-19.

Deși în prezent nu se știe cât de eficient este inelul inteligent în ceea ce privește detectarea infecției COVID-19 la pacienții asimptomatici, oamenii de știință au spus că pentru 38 din cei 50 de participanți, febra a fost identificată atunci când simptomele nu au fost raportate sau chiar neobservate.

,,Mulți factori au impact asupra temperaturii corpului. Măsurarea temperaturii într-un singur punct nu este foarte semnificativă”, a declarat cercetătoarea Ashley Mason.

Cu toate că numărul participanților la studiu a fost prea mic pentru a fi extins la întreaga populație, cercetătorii au afirmat că au fost încurajați de faptul că inelul inteligent a detectat boala atunci când simptomele erau subtile.

Pentru efectuarea studiului, oamenii de știință au folosit Oura Ring – un senzor portabil realizat de startup-ul finlandez Oura – care, împreună cu o aplicație mobilă,  măsoară continuu somnul, ritmul cardiac și respirator, precum și temperatura.

Cercetătorii au furnizat inelele inteligente celor 3.400 de lucrători din domeniul sănătății din SUA. Cercetarea este prima parte a unui studiu observațional amplu, care va strânge date biometrice de la peste 65.000 de purtători de Oura din întreaga lume, care s-au oferit voluntari să participe, prin intermediul aplicației care contorizează datele obținute de dispozitivul inteligent.

Potrivit oamenilor de știință, inelul înregistrează temperatura tot timpul, astfel încât fiecare măsurare este contextualizată de istoria acelei persoane, ceea ce face ca temperatura ridicată să fie mai ușor de observat.

Cercetătorii spun că inelul ar putea înregistra, de asemenea, modificări legate de alte boli, cum ar fi creșterea sau reducerea ritmului cardiac și modificările ritmului respirației, dar adăugă că aceste modificări nu au fost la fel de puternic corelate.

Folosind datele din studiul prospectiv, oamenii de știință dezvoltă în prezent un algoritm pentru a identifica când un utilizator se îmbolnăvește. Ei intenționează să evalueze algoritmul în cadrul unui nou studiu, unde sunt așteptați 4.000 de participanți.

„Speranța este că persoanele infectate cu COVID vor putea să se pregătească și să se izoleze mai devreme, să sune medicul mai devreme, să anunțe mai repede orice persoană cu care au fost în contact și să nu răspândească virusul”, a mai spus Ashley Mason.

În România, prețul unui astfel de inel este de aproximativ 2.000 de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.