Răzvan Nedu și Alex Benchea, cei doi sportivi din Lotul Național de Paraclimbing care văd împreună 1%, au plecat într-o nouă expediție pentru România. După ce au urcat pe Kilimanjaro și Mont Blanc, cei doi au plecat spre cel mai înalt punct din Rusia și din Europa, Vârful Elbrus, din Masivul Caucaz, a anunțat Asociația Climb Again.

Potrivit sursei citate, expediția se va desfășura în perioada 2-12 august, iar cei doi alpiniști vor urca la 3.100 metri, la Terskol, apoi la 4.100 metri, la Priut,  până ajung la 5.642 metri, pe vârf, pe data de 8 august 2021.

,,Luni, 2 august, echipa a aterizat cu bine în Rusia. Sportivii și-au petrecut noaptea la un hotel din Baksan Valley la poalele muntelui. Marți, 3 august, începe urcarea spre 5.642m…,” au transmis reprezentanții Climb Again.

Răzvan și Alex sunt însoțiți de antrenorul Claudiu Miu, alpinistul Teofil Vlad, coordonatorul Iulian Lupoaia și de fotograful Cătălin Grigoriu.

Răzvan Nedu, în vârstă de 24 de ani, este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și instructor de escaladă la Climb Again. Își petrece 10 ore pe zi la sala de escaladă unde antrenează copii și tineri, atât tipici, cât și cu dizabilități. Practică escalada de aproape 5 ani.

„Mă antrenez de cinci ori pe săptămână, câte trei ore. Este o parte foarte importantă a vieții mele. Antrenamentul este dificil, deoarece obiectivul său este să mă ajute să evoluez, iar pentru a se întâmpla asta sunt nevoit să ies din zona mea de confort.  Este normal să îmi fie greu, dar mie chiar îmi place, pentru că mă provoacă constant să evoluez. Escalada a devenit pentru mine un mod de viață. Îmi oferă posibilitatea de a cunoaște mulți oameni și de a face schimb de experiențe. Nu îmi pot imagina viața fără cățărat”, a declarat Răzvan Nedu, care în ultimele două luni a adus României două medalii de argint obținute la două cupe mondiale de paraclimbing.

Alex Benchea, în vârstă de 22 de ani, se declară un tânăr optimist, ambiţios şi hotărât. Student la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca, el s-a născut fără vedere şi i se spune ,,băiatul cu ochii albi”. Alex Benchea susține că, indiferent de context, dacă ești hotărât, dacă te pregătești și dacă ai oamenii potriviți, care cred în visul tău, poți inspira o țară întreagă.

,,Prima dată când m-am căţărat a fost în liceu, însă doar de doi ani practic acest sport în mod regulat. Fiind o fire optimistă mereu am privit aşa-zisele dificultăţi drept provocări, căci aşa am simţit că o să reuşesc să cresc. Un lucru care mă motivează tare mult este faptul că am alături o echipă extraordinară, care mă impulsionează să îmi depăşesc limitele. Abia aştept să ajung şi pe Elbrus, pentru că la bază mă consider un explorator şi un mare iubitor al muntelui”, a spus Alex Benchea.

Claudiu Miu, antrenor și fondatorul Asociației Climb Again, spune că pentru cei doi alpiniști ,,imposibilul devine zilnic posibil”.

,,Faptul că sunt nevăzători, nu îi oprește. Antrenamente, dureri, reușite și eșecuri, victorii și momente de neputință. Dar, mai presus de toate, voință. Așa sunt ei și așa sunt toți sportivii antrenați și crescuți la Climb Again în ultimii ani. Ne așteaptă multe provocări și sperăm să vă trimitem peste câteva zile imagini cu steagul României pe Elbrus”, a afirmat Claudiu Miu.

Climb Again a dezvoltat primul centru de terapie prin escaladă din Europa, la București, în urmă cu 3 ani, și coordonează Lotul Național de Paraclimbing al României. Anul acesta rezultatele extraordinare de la Cupele Mondiale de Paraclimbing au confirmat valoarea și ascensiunea acestui sport în România.

Elbrus este cel mai înalt și mai proeminent vârf din Rusia și Europa, fiind situat în partea de vest a Caucazului. Vulcanul adormit se ridică la 5.642 m deasupra nivelului mării și este cel mai înalt stratovulcan din Eurasia, precum și cel de-al zecelea cel mai proeminent vârf din lume.

Partenerii care susțin această expediție sunt: Fundația Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Zuzu, Groupama, Kaufland România, R Systems, Forever, Comitetul Național Paralimpic, FRAE.

Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.