Conform datelor furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la nivel național, peste 60% din medicii de familie au semnat actul adițional de prelungire a contractului cu casele de asigurări de sănătate, în baza căruia se acordă servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate. În București, numărul medicilor de familie care au semnat actele adiționale de prelungire a contractelor cu CASMB este de peste 90%.

Ministrul Sănătății a avut numeroase întâlniri cu reprezentanții medicilor de familie si a mediat negocierile acestora cu CNAS, pentru ca pacienții să nu fie afectați.

“Le cer scuze pacienților și consider total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala și suferința acestor oameni în negocieri care, de fapt, au pornit de la discuții constructive despre debirocratizarea actului medical, în beneficiul pacienților și a cadrelor medicale, după care s-a ajuns la revendicări de ordin financiar. Mă bucur, totuși, că o mare parte dintre medicii de familie au înțeles dorinta noastra de a găsi soluții și măsuri pentru rezolvarea acestui blocaj. În această perioadă pacienții pot beneficia de servicii medicale în cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate, în cadrul centrelor de permanență și în cel al serviciilor de urgență”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Florian BODOG.

În urma întâlnirilor pe care conducerea Ministerului Sănătăţii le–a avut cu medicii de familie, au fost identificate o serie de măsuri menite să ducă la debirocratizarea actului medical și au și fost rezolvate. Reprezentanții medicilor de familie au fost informați despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanță ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în luna ianuarie a anului 2018. Ministrul Sănătății a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care urmează să fie introduse în Ordonanța de Urgență sa fie prezentate pana la data de 10 ianuarie 2018.

Din punct de vedere financiar, ca răspuns la solicitările primite din partea reprezentanților medicilor de familie, pentru 2018 s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%).

Mai mulți bani va primi și prsonalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanență.

Astfel, în 2018, medicii de familie care lucrează în centrele de permanență vor beneficia de o creștere a tarifului orar de la 12,8 lei/oră cât este în prezent la 40 lei/oră. Tariful orar pentru asistenții medicali care lucrează în regim de gardă va crește de la 8 – 10 lei/oră cât este în prezent la 20 – 22,5 lei/oră.

„Centrele de permanență sunt mai mult decât necesare mai ales în zonele rurale și cele defavorizate, acolo unde accesul pacienților la serviciile de asistență medicală este dificil. Am propus o creștere a tarifului orar la 40 lei/oră deoarece acesta nu a mai fost crescut din anul 2011, nici chiar în anii 2015 și 2016 cu ocazia creșterilor salariale din sistemul de sănătate. Există riscul migrației medicilor și desființării centrelor de permanență, fiind redus astfel accesul pacienților la servicii medicale de bază. Impactul bugetar pentru realizarea acestor majorări este de 180.000 mii lei pentru anul 2018 și va fi suportat de la bugetul de stat”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Florian BODOG, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătății.

In comunicat se mai menționează ca Ministerul Sănătății a crescut și sumele alocate pentru cheltuieli de administrare și funcționare ale centrelor de permanență de la 6.4 lei/oră/medic cât este în prezent la 20 lei/oră/medic și a sumei alocate pentru medicamentele și materialele sanitare din trusele de urgență ale medicilor de la 2,1 lei/oră/medic cât este în prezent la 4 lei/oră/medic.

De asemenea, anul acesta 170 milioane de euro, fonduri europene, vor fi utilizate pentru servicii de prevenție de care vor beneficia pacienții. În cadrul acestor programe, medicii de familie și asistenții medicali din cabinetelor lor vor beneficia de pregătire gratuită și salarizare.

Legislația în vigoare prevede că asiguratul își poate alege medicul de familie, având posibilitatea să opteze pentru înscrierea pe listă la un medic aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate, astfel încât sa poată beneficia de servicii medicale ale căror costuri sunt suportate din fondurile de asigurări de sănătate. Medicul care nu are încheiat contractul cu casa de asigurari de sănătate nu poate elibera rețete compensate și gratuite.

În ultimul an, peste 250 de medici au promovat ca specialiști în medicina primară și vor putea încheia contracte cu casele de asigurări. Aceștia vor fi invitați la următoarea sesiune de contractare care va fi organizată de CNAS anul acesta.

“Reafirm cu tărie că lucrurile trebuie rezolvate doar prin dialog. Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi să ne gândim la pacienţii noştri, în slujba cărora ne aflăm cu toții, autorități și medici”, a mai declarat Florian BODOG, ministrul Sănătății.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.