Uniunea Europeană își revizuiește în prezent strategia privind sănătatea globală. Scopurile strategiei sunt de a îmbunătăți sistemele de sănătate, de a preveni și de a răspunde amenințărilor globale la adresa sănătății, precum și de a aborda toate bolile infecțioase și netransmisibile. De asemenea, strategia va aborda inegalitățile și va asigura acces universal la asigurări de sănătate, informează Forumul European al Dizabilității (EDF)

Potrivit sursei citate, această revizuire reprezintă o oportunitate importantă de a include drepturile persoanelor cu dizabilități în viitoarea strategie, așa cum nu a fost cazul strategiei anterioare.

EDF și Consorțiul Internațional pentru dizabilități și dezvoltare (IDDC) au prezentat un document comun de poziție la apelul Comisiei Europene pentru dovezi privind strategia.

,,Considerăm această revizuire drept o oportunitate importantă de a ne asigura că noua strategie și orice acțiuni aferente sunt în concordanță cu obligațiile CRPD, precum și cu angajamentul global de a nu lăsa pe nimeni în urmă în ceea ce privește implementarea Agendei 2030, a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD-uri) aferente, a angajamentelor luate de UE la Summitul global pe tema dizabilității și la Rezoluția Adunării Mondiale a Sănătății privind cel mai înalt standard de sănătate pentru persoanele cu dizabilități, precizează reprezentanții EDF.

EDF face apel la UE să includă dizabilitatea în toate domeniile lor prioritare, respectiv:

  • Includerea pe deplin a persoanelor cu dizabilități în strategiile care vizează atingerea ODD-urilor legate de sănătate și, în special, Acoperirea universală cu servicii de sănătate (UHC).
  • Consolidarea sistemelor de sănătate incluzive care oferă acces la îngrijiri medicale generală și servicii și programe specializate legate de cerințele de sănătate specifice dizabilității, care acoperă tot spectrul de îngrijire și pe tot parcursul vieții.
  • Asigurarea echității în sănătate și includerea persoanelor cu dizabilități – parte integrantă a pregătirii și a răspunsului pentru situații de urgență.
  • Crearea de intervenții ,,One Health” care sunt medii incluzive și de sprijin pentru toți.
  • Implicarea societății civile, în special a organizațiilor persoanelor cu dizabilități (OPD), în elaborarea, planificarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor de sănătate.
  • Asigurarea că toate delegațiile UE sunt incluzive și accesibile tuturor persoanelor cu dizabilități și includ societatea civilă, în special organizațiile persoanelor cu dizabilități, în dialogurile sale cu guvernele țărilor partenere.
  • Optimizarea utilizării datelor cu privire la persoanele cu dizabilități, pentru a informa (despre) politicile și investițiile în sănătate.
  • Implementarea indicatorului OCDE DAC privind dizabilitatea, pentru a urmări finanțarea dezvoltării în sprijinul persoanelor cu dizabilități, inclusiv pentru finanțarea și investițiile în sănătate.
  • Susținerea drepturile persoanelor cu dizabilități în cadrul cooperării și parteneriatelor sale multilaterale, bilaterale și regionale, precum și asigurarea unei mai bune coordonări și abordări comune, pentru a acționa asupra angajamentelor deja asumate la nivel global și regional.

EDF spune că așteaptă cu nerăbdare să citească primul proiect, care va fi gata până pe 17 noiembrie 2022.

Puteți consulta documentul comun de poziție aici:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.