Pe 13 mai, în luna economiei sociale, Fundația „Alături de Voi” (ADV) România plasează sectorul economiei sociale în centrul atenției publice, naționale și europene. Pentru al doilea an consecutiv, ADV România organizează Conferința Europeană de Economie Socială –,,Enterprising for Tomorrow – Social Entrepreneurship & Youth Engagement”, cel mai important eveniment din România și țările Parteneriatului Estic.

Evenimentul, organizat cu sprijinul a 23 de parteneri strategici europeni și naționali, își propune să activeze un spațiu de dialog între factori de decizie politică, reprezentanți de la Comisia Europeană și OCDE, experți în finanțarea de impact și economie socială, cu scopul de a mobiliza resursele necesare pentru a crește impactul întreprinderilor sociale.

,,Scopul acestui eveniment este să marcă  «luna promovării economiei sociale» în România și să activăm un spațiu de dialog între factori de decizie politică, reprezentanți de la Comisia Europeană și OCDE, experți în economia socială, pionieri și inovatori cu misiune socială, companii și mass-media. Împreună, putem să catalizăm și în România impactul unui domeniu prioritar pe Agenda Comisiei Europene”, a declarat Angela Achiței, antreprenor social și președinte ADV România.

Conferința  de anvergură europeană va avea loc vineri, 13 mai 2022, în format hibrid, la Palas Mall Iași. Aceasta va aduce în centrul atenției: trei arii tematice – Planul de Acțiune pentru Economia Socială, Finanțarea de impact social și Implicarea tinerilor în antreprenoriat social, zece speakeri internaționali de la cele mai importante organizații din sector, doi reprezentanți ai autorităților publice, sesiuni interactive cu 11 antreprenori sociali din România și Republica Moldova, lansări și date exclusive pentru actorii din economia socială, studii de caz privind finanțarea de impact social și Cinemateca economiei sociale;

Organizatorii evenimentului se așteaptă la o audiență de peste 150 de persoane în sală și peste 1.500 persoane online din Uniunea Europeană și Parteneriatul Estic. În sală, vor fi participanți din Romania, Uniunea Europeană, Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia. Evenimentul va fi transmis live și va beneficia de traducere simultană în trei limbi. Vă puteți înregistra la eveniment accesând acest link.

Pentru prima dată în România, la conferință vor participa doi dintre experții care au contribuit la elaborarea Planului de Acțiune pentru Economia Socială, publicat de Comisia Europeană în decembrie 2021.

Din România, vor participa doi dintre pionierii economiei sociale în țara noastră – Angela Achiței și Ancuța Vameșu – singurele femei din România incluse în Top 100 Women in Social Enterprise 2022, realizat de Euclid Network. Angela și Ancuța au co-fondat AFIN IFN S.A. – prima instituție financiară nebancară din România, cu capital românesc, dedicată exclusiv entităților din economia socială.

Peste 13 milioane de europeni lucrează pentru întreprinderi sociale. În prezent, în Europa funcționează peste 2,8 milioane de întreprinderi în economia socială, reprezentând 10% din afacerile din UE, conform raportului „Evoluții recente ale Economiei Sociale în Uniunea Europeană”, emis de către CIRIEC-International.

Conform unei statistici furnizate de ADV România, 8% în PIB-ul UE este generat de economia socială. De exemplu, 20% din numărul de angajați din Spania lucrează în întreprinderi sociale, iar 10% din PIB-ul Franței este realizat de către întreprinderile sociale, mai mult decât sectorul agricol. În Germania, economia socială este un sector comparabil cu industria auto, iar în Italia, economia socială reprezintă 15% din PIB-ul național și 10% din forța de muncă totală.

În România sunt peste 200.000 de operatori în economia socială, care au peste 160.000 de angajați –organizații neguvernamentale cu activitate economică, întreprinderi sociale prietenoase cu mediul sau care ajută comunitatea, cooperative ori case de ajutor reciproc. Aceste organizații creează locuri de muncă incluzive, dezvoltă modele corecte și etice de business, contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și transformă comunitățile din care fac parte.

,,Marea oportunitate pentru aceste organizații vine din noile trenduri din economie – orientarea către impact pozitiv asupra oamenilor și a societății, orientarea spre valori umaniste, preocuparea pentru sustenabilitate, incluziune, atracția spre produse și experiențe locale. Consumatorii își doresc să cumpere de la întreprinderi care au impact social; companiile încep să conștientizeze rolul pe care îl au în rezolvarea problemelor sociale și se orientează către achiziții responsabile social și parteneriate cu antreprenorii sociali.

Prin informațiile și oamenii pe care le aduce conferința, organizațiile din economia socială, precum și liderii cu ADN social din instituții publice și companii vor avea acces la idei noi și instrumente cu care să fructifice noile oportunități de a crea valoare socială, de a crește impactul social al unor inițiative existente, susțin organizatorii evenimentului.

Accesează pagina conferinței pentru detalii  https://bit.ly/3Ko4L0H

Conferința este organizată de Fundația ADV România, cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectelor EU4Youth – Social Innovation Impact – a strategic partnershipAFIN – Instituția de finanțare alternativă din România dedicată sectorului de economie socială și Parteneriat transfrontalier pentru dezvoltarea antreprenoriatului social (finanțat în cadrul în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate – ENI). 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.