Libertatea de mişcare, transportul, digitalizarea, fondurile UE, legile anti-discriminare, strategiile de angajare… practic, persoanele cu dizabilităţi sunt afectate de toate legile şi politicile UE.

Acesta este motivul pentru care 8 europarlamentari şi 9 organizaţii pentru promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, conduşi de Forumul European al Dizabilităţii, au publicat marți, 1 octombrie, 2019, o scrisoare deschisă prin care solicită ca unitatea responsabilă cu dizabilitatea să fie mutată la secretariatul general, să se concentreze exclusiv pe dizabilitate şi să fie consolidată în termeni de resurse financiare şi umane.

Semnatarii recunosc că este un pas încurajator în îndeplinirea obligaţiilor UE faţă de Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi prin adăugarea mandatul comisarului desemnat pentru egalitate.

UE a ratificat acest tratat privind drepturile omului ca un organism regional, ceea ce înseamnă că UE însăşi (nu numai statele membre) are obligaţii care se extind la toate competenţele sale. Acest lucru înseamnă că unitatea responsabilă cu dizabilitatea trebuie să acţioneze ca un punct focal pentru a se asigura că Convenţia ONU este respectată şi pusă în aplicare pentru toate politicile. Instituirea unităţii pentru dizabilităţi într-o poziţie proeminentă cu resurse adecvate în cadrul Comisiei va facilita realizarea acestui obiectiv.

Această mişcare nu va fi fără precedent. În 2009, unitatea s-a mutat la DG Justiţie împreună cu alte servicii de combatere a antidiscriminării şi a egalităţii, o mutare ulterior inversată în 2014.

Redăm mai jos scrisoarea integrală:

Stimate preşedinte ales Von Der Leyen,

Vicepreşedinte desemnat Schinas,

comisar desemnat Dalli,

Este clar un semn al progresului că există un comisar desemnat pentru egalitate, responsabil pentru punerea în aplicare a Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Cu toate acestea, suntem îngrijoraţi că acest lucru nu este susţinut de o modificare a serviciilor Comisiei. Dacă structura actuală nu este modificată, unitatea responsabilă de problemele dizabilităţii, sub supravegherea comisarului pentru egalitate, nu va putea îndeplini în mod adecvat rolul său crucial în integrarea obligaţiilor consacrate în convenţie în toate politicile Comisiei relevante.

Implementarea completă a Convenţiei se referă la numeroase responsabilităţi şi politici diferite ale Comisiei: recrutarea şi selecţia oficialilor UE, competenţele pieţei interne şi ale pieţei digitale, transporturi, cercetare şi dezvoltare, fonduri UE, cooperare internaţională şi coordonare interinstituţională, printre multe altele.

Acesta este motivul pentru care Unitatea responsabilă cu dizabilitatea trebuie să fie mutată la Secretariatul General. În plus, aceasta ar trebui să fie pe deplin dedicată problemelor dizabilităţii. Această mişcare va asigura că unitatea are perspectiva orizontală necesară pentru a asigura promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi implementarea completă a Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, la care UE este un stat parte.

O astfel de mişcare nu este fără precedent. În mandatul Comisiei 2009-2014, unitatea a trecut de la DG Ocuparea Forţei de Muncă la DG Justiţie, împreună cu alte servicii ale Comisiei care abordează politici de egalitate. Mişcarea a fost inversată în mandatul 2014-2019.

Mai mult, această unitate ar trebui să fie, de asemenea, finanţată şi dotată corespunzător, dacă UE îşi va îndeplini angajamentul de a îmbunătăţi viaţa a peste 80 de milioane de europeni cu dizabilităţi.

Prin urmare, solicităm Comisiei alese să înfiinţeze, cât mai curând posibil, o unitate dedicată complet implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Mai solicităm Comisiei să implementeze modificările necesare pentru a se asigura că îşi pot îndeplini mandatul în mod adecvat. Este o mişcare esenţială pentru a ne asigura că politicile UE nu lasă persoanele cu dizabilităţi în urmă.

Semnatari:

Europarlamentarul Jaroslaw Duda – Partidul Popular European – Polonia

Europarlamentarul Dragoş Pîslaru – Renew Europe – România

Europarlamentarul Maite Pagazaurtundúa – Renew Europe – Spania

Europarlamentarul Kim van Sparrentak – Greens/EFA – Olanda

Europarlamentarul Alexis Georgoulis – GUE / NGL – Grecia

Europarlamentar Sira Rego – GUE / NGL – Spania

Europarlamentarul Manu Pineda – GUE / NGL – Spania

Europarlamentarul Rosanna Conte – Identity & Democracy – Italia

 

Organizaţii

European Disability Forum

European Union of the Deaf

Autism Europe

European Dyslexia Association

European Federation of Hard of Hearing People

International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus

European Network on Independent Living

European Blind Union

Inclusion Europe

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.