Europarlamentarul Maria Grapini a reacționat, recent, la pericolul iminent că unitățile protejate, adică exact cele care se constituie în angajatori pentru persoanele cu dizabilități, ar putea fi desființate.

OUG nr. 60/2017 este ordonanța care a pus pe jar întreg spectrul organizațiilor care lucrează cu persoane cu dizabilități intelectuale, pentru că abrogă, în opinia reprezentanților acestora, facilităţile create pentru unităţile protejate, adică autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi. Acestea trebuie, conform Ordonanței, să angajeze persoane cu handicap, într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. Începând cu 1 septembrie 2017, pentru neîndeplinirea acestei obligaţii, entităţile vor plăti lunar la bugetul de stat o sumă egală cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. Mai concret, obligaţiile de plată către bugetul de stat ale angajatorilor se dublează, de la începutul toamnei, plus că se elimină total dreptul acestora de a opta pentru achiziţionarea produselor şi serviciilor de la unităţile protejate autorizate, se mentionează într-un material publicat pe pagina oficiala a  cabinetului europarlamentarului Maria Grapini.

„Voi susține public necesitatea apărării Unităților Protejate! Sunt organizații care încearcă, într-o societate total neprietenoasă cu persoanele cu dizabilități, cum este societatea românească, să facă ceva concret, să le plătească salarii, să-i integreze, să nu-i lase de izbeliște! Nu le putem pune în pericol exact pe ele! Dimpotrivă, decidenții politici ar trebui să le susțină și să le încurajeze, pentru că fac ceea ce Guvernele nu sunt în stare! Militez pentru drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale severe, care nu s-ar fi putut angaja nicăieri altundeva, dacă nu existau unitățile protejate!“, a declarat europarlamentarul umanist Maria Grapini pe pagina oficială de Facebook.

Europarlamentarul român Maria Grapini consideră că măsura prezentată drept salvatoare, prin aplicarea OUG nr. 60/2017 pentru stimularea angajării persoanelor cu handicap, este discutabilă și cere o consultare publică generală, cu toate entitățile implicate în gestionarea acestui domeniu dificil, neadaptat cerințelor europene de mai mult de zece ani!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.