Miercuri, 10 noiembrie 2021, ora 11.00, în online, pe platforma Zoom, a avut loc evenimentul de lansare oficială a Platformei Sociale din România, o voce puternică a ONG-urilor din domeniul incluziunii sociale.

Platforma Socială este o coaliție de federații și rețele de organizații sociale din România, care are ca scop elaborarea unor politici sociale mai eficiente și un dialog îmbunătățit între societatea civilă și autoritățile publice, la nivel central și local.

Proiectul Platforma Socială este derulat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Confederația Caritas România, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) și Federația Dizabnet, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturi SEE 2014-2021.

Cele patru federații se susțin reciproc în unele demersuri pe teme comune, pentru a avea puterea de a influența politicile sociale și deciziile din domeniul social, pentru avea o voce unică și mai puternică. Ele vizează teme, precum reprezentarea publică a sectorului social privat, intersectorialitatea în advocacy, realizarea unui cadru de analiză și monitorizare a politicilor publice, finanțarea sectorului serviciilor sociale, statutul lucrătorilor și condițiile de muncă și contractele colective din domeniul social, atractivitatea serviciilor sociale și modalități de creștere a dorinței de angajare în sector, dialogul social, finanțarea federațiilor din România, percepția publică asupra sectorului ONG, educarea autorităților în/și transparența consultărilor pe acte normative, elaborarea unui raport anual despre situația serviciilor sociale și drepturile categoriilor vulnerabile reprezentate de federații.

Așadar, Platforma se dorește a fi un spațiu de dezvoltare a sectorului social privat, urmând a realiza activități de asistență directă, suport juridic, formare și advocacy pentru un număr de peste 200 de organizații neguvernamentale.

Evenimentul de lansare a Platformei Sociale din România a reunit specialiști de la nivel național și internațional, din domeniul serviciilor sociale, precum și reprezentanți ai autorităților publice de la nivel central și local, circa 200 de participanți.

Invitații au vorbit despre modul în care organizațiile societății civile trebuie recunoscute ca actori cheie pentru implementarea eficientă a mecanismelor de protecție socială, în România.

Diana Chiriacescu, directorul Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), a vorbit despre importanța Platformei Sociale, despre creșterea calității politicilor publice din domeniul social, sublinind finanțarea slabă a serviciilor sociale.

,,Este nevoie de Platforma Socială, această coalizare fără precedent a organizațiilor societății civile din domeniul social. A fost generată de nevoia de a crește interesul clasei politice pentru bunăstare socială, echitate și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. E nevoie, de asemenea, de sporirea calității politicilor publice din domeniul social care se îndreaptă spre cei mai vulnerabili membri ai societății. Vreau să ne revedem peste doi ani cu rezultate concrete, și atunci efortul nostru va însemna viața mai bună a românilor și furnizori de servicii sociale mai puternici”, a declarat Diana Chiriacescu.

În cadrul evenimentului, Doina Crângașu, directorul executiv Caritas România, a vorbit despre sărăcia care afectează o bună parte din populație, în special copiii și persoanele în vârstă și despre rolul ONG-urilor în combaterea acestui fenomen, dar și necesitatea implicării acestora în politicile publice pentru a asigura justiția socială.

41% dintre copiii din România se află în risc de sărăcie și excluziune socială, în timp ce 14.000 de copii sunt victime ale abuzului si neglijării și asta doar din datele raportate. Acestea sunt doar o parte din datele prezentate de FONPC, privind situația copiiilor din România, cifre care arată problemele stringente pe care ONG-urile încearcă să le combată.

Problemele sociale ale României sunt cunoscute la nivel european, din acest motiv lansarea Platformei Sociale a fost un eveniment așteptat și de partenerii europeni.

Jana Hainsworth, secretarul general Eurochild, a vorbit în cadrul evenimentului despre rolul organizațiilor societății civile în consolidarea unei Europe sociale, în fața noilor provocări generate de pandemie, migrație, încălzire globală.

Doamna Florica Cherecheș, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), a participat la acest eveniment pentru a transmite mesajul din partea ministrului Muncii și al ANDPDCA și a răspuns întrebărilor participanților.

,,Știm că avem probleme, că în multe zone personalul este insuficient, că trebuie să îmbunătățim formarea, că avem o lipsă cronică de servicii în mediul rural și că fondurile europene nu sunt suficient accesate pentru a răspunde tuturor nevoilor. E bine să recunoaștem aceste probleme și să colaborăm cu societatea civilă. Avem nevoie de dumneavoastră și apreciez mâna întinsă a ONG-urilor în ajutorul acordat ANDPDCA în formarea personalului pe diverse teme, instruirea managerilor de caz, programele de consiliere acordate tinerilor din sistem. E important să lucrăm împreună și mizăm pe implicarea și sprijinul ONG-urilor în ceea ce privește formularea de legi, strategii și politici, dar și implementarea acestora și oferirea de servicii sociale“, a declarat Florica Cherecheș.

Președintele ANDPDCA a mai precizat că o problemă care a fost atinsă de mai mulți vorbitori este cea a finanțării. Din punctul de vedere al ministerului Muncii, aceasta este privită ca o componentă esențială a reformei, și anume reglementarea asistenței sociale pe baza principiului ,,finanțarea urmează beneficiarul”. Și în această problemă trebuie să existe dialog și colaborare, pentru a se găsi soluții în vederea oferirii servicilor sociale de calitate și a folosirii eficiente a banului public și a banului atras din fonduri europene.

Proiectul ,,Platforma Socială din România” beneficiază de o finanţare de 249.954 euro.

Mai jos puteți viziona înregistrarea evenimentului de lansare a Platformei Sociale din România.

https://www.facebook.com/munteanu.mihaelasteliana/videos/660081191824849

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.